П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на осемнадесети януари                                                     Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С.  И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 342 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

 

Оспорващата Р.Н.И., редовно призована, явява се лично и с адв. Б.К. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован не се явява и не изпраща представител.

 

По даване ход на делото:

Адв. К.:  Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 14:30 часа.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

Адв. К.: Поддържам жалбата на посочените в нея основания.  Нямам възражения по проекто-доклада. Да се приеме същия в този му вид. Няма спор по фактическите костатации на органа. Спори се само по отношение приложението на материалния закон и в тази връзка няма спор относно компетентността на органа. 

             

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващата, че няма възражение по проекто-доклада, съдът намира, че същият следва да бъде допълнен, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва проекто-доклада, като не се спори  относно фактическите констатации на административния орган, изложени в оспорения акт, както и относно компетентността на издателя на разпореждането. Спорът е единствено относно приложението на материалния закон, относно наличието на материално-правните предпоставки по отношение на оспорващата за приложение на чл. 69б от КСО.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 520 от 31.12.2021 г.  на Административен съд – Търговище в останалата му част.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Адв. К.: Да се приеме административната преписка. Да се приеме допълнително представената към делото от ответника длъжностна характеристика.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, както и представенатото от ответника по оспорването- заверено копие на Длъжностна характеристика на длъжността „Началник отдел Пенсии“ в ТП на НОИ- Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: административната преписка по издаване на оспорения акт, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 2562/14.12.2021 г. на Административен съд- Търговище, находяща се на задната корица на делото съдържаща 41 листа; както и допълнително представеното по делото от ответника по оспорването: заверено копие на Длъжностна характеристика на длъжността „Началник отдел Пенсии“ в ТП на НОИ- Търговище.

 

Адв. К.: Не соча нови доказателства. Представям списък на  разноски по делото.

 

С оглед становището на процесуалния представителна оспорващата, че няма да сочи други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Адв. К.: Уважаема г-жо Председател, поддържаме изцяло депозираната от нас жалба на посочените в нея основания. Считаме атакуваното процесно решение, респективно и разпореждането на Ръководителя на ТП на НОИ, с което е отказана лична пенсия на моята доверителка за неправилно и незаконосъобразно, постановено при нарушение на материалния закон. Както казахме и преди, няма спор по отношение на фактите. В рамките на развилото се административно производство по делото беше установена безспорно фактическата обстановка как е изложена и в процесното решение, така че няма да се спираме по отношение на нея. По отношение на основанията за обжалване считаме, че неправилно е тълкувана правната норма в конкретния случай, за което сме изложили подробни съображения,както в жалбата, така и в писмени бележки, които ще Ви моля да приемете. Моля, да ни бъдат заплатени разноските по делото в настоящото административно производство, съобразно представения от нас списък на разноски.

 

Оспорващата И.: Поддържам становището на моя адвокат.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:37 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: