П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на дванадесети януари                                                       Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 331 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият Община Търговище, представлявана от кмета, редовно призован се представлява от ст. юрк. Нели Николова, надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно по делото.

Ответникът Ръководител на УО на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Зам. министър на МРРБ – Н. С., редовно призован не се явява и не изпраща представител. Постъпила е молба от процесуалния представител на същия –ст. юрк. Нина Благоева (надлежно упълномощена), с приложения към същата. Изразено е становище да бъде даден ход на делото в тяхно отсъствие.  Представена е и писмена защита.  

 

По даване ход на делото:

Юрк. Н.: Моля да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва постъпилите приложения по опис, представени от Община Търговище, с придружително писмо с вх. № 2649/23.12.2021 г. на Адм. съд –Търговище.

Докладва постъпилите приложения по опис, представени от ответника по оспорване, с придружително писмо с вх. № 2669/30.12.2021 г. на Адм. съд –Търговище, ведно с писмена защита по съществото на спора.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада

 

Юрк. Н.: Поддържам изложеното в жалбата. Нямаме доказателствени искания. Моля да бъдат приети приложените с писмената молба документи. Не възразяваме по изготвения проект на доклад. В частта 2.1.2 - Неясен критерий за подбор, където органът прекратява сигнала и казва, че не е налице такова нарушение решението не се оспорва. Жалбата ни е подадена само срещу нарушението за вписване в Централния професионален регистър. Не спорим по отношение на това, че разходите по договорите с изпълнителите са в общ размер на 71 358. 98 лв. така, както е в решението. Не спорим, че процесният проект е финансиран на 100 % от Европейския фонд.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, съдът намира, че следва да бъде допълнен проекто-докладът по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва проекто-доклада по делото, като решението се оспорва в частта му по т 2.1.1 от фактическите констатации към мотивите по решението, по отношение установеното нарушение-изискване за задължителна регистрация в Централния  професионален регистър на строителя.

Не се спори по делото от страните, че разходите по договорите с изпълнителите е в общ размер на 71 358. 98 лв., както и че процесният проект е финансиран на 100 % от Европейския фонд.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните в останалата  му част с  Определение № 512 от 21.12.2021 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становище по доказателствата.

Юрк. Н.: Да се приеме административната преписка. Да се приемат и доказателствата постъпили към делото.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети като писмени доказателства, документите представени от оспорващия с молба с вх. № 2649/23.12.2021 г. на Адм. съд – Търговище, както и документите представени от ответника по оспорване с молба с вх. № 2669/30.12.2021 г. на Адм. съд – Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: документите, представени по опис от Община Търговище, с придружително писмо с вх. № 2649/23.12.2021 г. на Адм. съд –Търговище, находящи се по делото от стр. 31 до стр. 212 (вкл.), както и всички документи постъпили по опис, представени от ответника по оспорване, с придружително писмо с вх. № 2669/30.12.2021 г. на Адм. съд –Търговище, находящи се по делото от стр. 221 до стр. 316 (вкл.).

Прилага към настоящото дело представения от ответника 1 бр. СД, съдържащ електронни документи, находящ се на долната корица на делото.

 

Юрк. Н.: Няма да соча нови доказателства, нямам други доказателствени искания.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, че няма да се сочи други доказателства и няма други доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Н.: Уважаема г-жо Председател, моля да ми бъде предоставена възможност да представя писмени бележки. Поддържам жалбата. Моля същата да бъде уважена и да отмените решението на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ и зам.-министър, като незаконосъобразно и неправилно постановено в нарушение на материалния закон. Подробни аргументи сме изложили в жалбата, с което считаме, че не е налице соченото от органа нарушение, което да обуславя налагането на финансова корекция. Моля да ни бъдат присъдени и разноските, направени в настоящото производство, за което предоставям списък на разноските. Ще се възползвам от предоставяне на възможност за писмена защита.

 

 С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, да му бъде предоставена възможност да представи писмена защита, съдът намира, че следва да бъде предоставена такава възможност на страните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните да представят писмени бележки в 7-дневен срок от днес.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:10 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: