П Р О Т О К О Л

                      

Година 2022                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

на четвърти януари                                                             Година 2022

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  С. И.

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

АХ. дело номер 337 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 10:21 часа в съдебната зала се явиха:

 

Жалбоподателят М.Д.Х., редовно призован, явява се лично. Постъпила е писмена молба от същия с приложени към същата писмени документи.

Ответникът Директор на Дирекция "Социално подпомагане" - гр. Омуртаг, нередовно призован, се явява лично – г-жа С. К..

 

По даване ход на делото:

Жалб. Х.: Да се даде ход на делото.

Г-жа К.: Не възразявам да се даде ход на делото, въпреки нередовното ми призоваване.

 

Предвид изявлението на ответника по делото, че не възразява да бъде даден ход на делото, въпреки нередовното призоваване, съдът намира, че не са налице процесуални пречки,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

Докладва постъпилата от жалбоподателя молба с приложения към същата.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Жалб. Х.:  Поддържам си жалбата. Представил съм писмени доказателства, които моля да бъдат приети с останалите доказателства представени по делото.

Г-жа К.: Оспорвам жалбата. Да се приеме преписката, да се приемат представените по делото доказателства.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по дело: административната преписка (по опис), постъпила с придружително писмо с вх. № 2530/09.12.2021 г. на Административен съд- Търговище, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 28 листа; представеното с жалбата: Постановление за отказ от образуване на наказателно производство от 26.11.2021 г., постановено от прокурор в РП- Силистра- П. Петров, както и постъпите допълнително с молба на жалбоподателя: Решение № 477/02.12.2021 г. по Търговско дело № 20213100900777 по описа за 2021 г. на Окръжен съд- Варна; Постановление за отказ от образуване на наказателно производство от 26.11.2021 г., постановено от прокурор в РП- Силистра- П. Петров; Отказ № 20211027151209-2/29.10.2021 г. на Агенция по вписванията по повод на заявление с вх. № 20211027151209/27.10.2021 г. от М. Д. Х.; Заявление обр. А4 за вписване на обстоятелства относно дружество с ограничена отговорност, от заявителя М. Д. Х. и Договор за прехвърляне на дружествен дял от 31.08.2021 г. между М. Д. Х. – продавач и Иван К. Добрев- купувач.

 

Жалб. Х.: Не соча други доказателства.

Г-жа К.: Нямам други доказателствени искания.

 

С оглед липсата на доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Жалб. Х.: Уважаема г-жо Председател, считам че неправилно ми е отказана социална помощ. Поддържам си жалбата. Моля, да се отмени обжалваната заповед.

 

Г-жа К.: Уважаема г-жо Председател, във връзка с подаденото заявление, с което лицето М.Х. кандидатства за отпускане на целева помощ за отопление, за отоплителен сезон 2021-2022 г. и съгл. чл. 6, ал. 2 от Закона за социално подпомагане (ЗСП), дирекцията за социално подпомагане е извършила проверка във всички институции за получаване на информация, която е необходима, за да се извърши преценка на правото на подпомагане на лицето. При направена проверка в Агенция по вписвания, е установено, че лицето е едноличен собственик на капитала на ЕООД „ЗАХИР- 2007“, с внесен капитал 5000 лева, от които 50 дяла са негови. При направената проверка на преписката и видно от събраната информация, съгласно чл. 140, ал. 4 от Търговския закон, приемането и изключването на съдружници, избор и  освобождаване на управител имат действие от вписването им в търговския регистър. В тази връзка, въпреки предоставеното доказателство, че е извършена прехвърлителна сделка на фирмата, дефакто в официалния търговски регистър, г-н М.Х. фигурира като действащ управител и едноличен собственик на ЕООД  „ЗАХИР- 2007“. Това обстоятелство е регламентирано в Наредба РД 07 от 2008 г., т.е. лица, които са собственици на капиталови дружества и еднолични търговци         , не могат да бъдат подпомагани по смисъла на чл. 10, ал. 1, т. 2 от ППЗСП. В тази връзка е издадена заповедта, с която е отказана целева помощ на г-н М.Х.. Същата е обжалвана в законоустановения срок пред РД „Социално подпомагане“ – гр. Търговище и е потвърдена с решение от 26.11.2021 година. 

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:31 часа.

 

Председател:

 

Секретар: