П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на петнадесети декември                                                   Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 227 по описа за 2021година.

 

На именното повикване в 14:22 часа се явиха:

 

Оспорващият „БИМ АГРО" ЕООД, предст. от Б. М., редовно уведомен се представлява от адв. Е.М. ***, надлежно упълномощена от преди и приета от съда.  

Ответникът Зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“- гр. София, редовно уведомен не се явява. За него се явява гл. юрк. Т.С., надлежно упълномощена от преди и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Адв. М.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. С.: Считам, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва постъпилия писмен отговор с вх. № 2383/22.11.2021 г.  на Адм. съд-Търговище от ДФ „Земеделие“.

 

Юрк. С.: Уважаема г-жо Председател, във връзка с мое запитване от предходно съдебно заседание, направих запитване до Централно управление, дали данните от тяхното възражение, които бяха представени са въведени в ИСАК и са взети предвид, казаха ми, че са взети предвид и са въведени. Разликата в това, което спорихме и констатирахме предния път, че имало разлика в това, което са изразили по възражението от Министерство на земеделието и това, което сме отразили в нашето становище, идва от двойно декларираните площи.  

Адв. М.: Да се приложи по делото постъпилия писмен отговор. Становище по същество ще взема.

 

Съдът намира, че следва да бъде приет така  представения писмен отговор от ответника по оспорването, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

  Приема и прилага  като доказателство: писмен отговор с вх. № 2383/22.11.2021 г.  на Адм. съд-Търговище от ДФ „Земеделие“.

 

Адв. М.: Нямаме други доказателствени искания. Представям списък на разноските.  Представям и екземпляр за ответната страна. 

Юрк. С.: Не соча други доказателства. Представям списък за разноските и правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, тъй като по ЗПЗП, делата са с определен от закона хонорар, а именно 500 лв.

 

С оглед становищата на процесуалните представители на страните, че нямат други доказателствени искания и няма  да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Адв. М.: В уведомителното писмо е записано, че изчисленията се основават на данните, въведени в ИСАК. По делото няма никакви доказателства, какво съдържа ИСАК, няма генерирана справка от системата. Тази база данни не е част от доказателствения материал по делото. Както в предходно съдебно заседание посочих, че в уведомителното писмо е записано, че намаленията са изчислени в резултат на извършени задължителни административни проверки и/или проверки на място. Т.е. нямаме информация от оспорения акт, въз основа на какво административният орган е наложил намаленията, но имаме информация за това, че контролната проверка не е отчетена. Тя не е цитирана в оспореното уведомително писмо, нито е част от административната преписка, доколкото не беше представено това последващо уведомително писмо, което ние представихме, не беше представено като част от преписката от административния орган, не е цитирано в оспореното уведомително писмо. По отношение на площите, за които становище, че са извън слоя, че са двойно декларирани площи и за становището, че има нарушение на изискванията за ЕНП, моля да отчетете, че не може да намери приложение практиката в обективирано тълкувателно решение от 75-та  на Върховния съд, тъй като мотивите на административния акт, допустимо е да се съдържат в друг документ, но този документ трябва да е или цитиран в уведомителното писмо, или да е част от административната преписка. Становищата, които са депозирани по настоящото производство от административния орган, също не могат да изпълнят оспорения акт с мотиви, тъй като мотивите следва да изхождат от органа, който е издал уведомителното писмо. Недопустимо е те да изхождат от неговия процесуален представител. Искам да Ви обърна и внимание на това, че за пръв път въведеното в съдебното производство твърдение, че са нарушени изискванията за енергийно насочени площи, доказателства, които подкрепят това становище липсват, както в административната преписка, както в преписката по настоящото съдебно производство, така и в самото уведомително писмо. В резултат на всичко изложено, не може да се изведе извод правилно ли са наложени намаленията, защо и въз основа на какво административният орган е допуснал съществени процесуални нарушения, изразяващи се в неприемането, неотчитането на всички факти и обстоятелства, които да изяснят случая и е издал един немотивиран административен акт, който моля, да отмените в частта, в която я обжалвам. Моля да ми присъдите и в пълен размер адвокатско възнаграждение, което е съобразено и заплатено, съобразно минимално установения размер, с оглед интереса на производството. Моля да ми присъдите сторените разноски, спрямо представения списък.

 

Юрк. С.: Уважаема госпожо Председател, считам, че така депозирана жалба срещу уведомително писмо за извършена оторизация и финансово подпомагане по схеми и мерки за директни плащания, базирани на площ за кампания 2019 г. е неустановено. По отношение на обема от информация, считам, че съгласно представените писмени документи и уведомително писмо за жалбоподателя е ясна причината и поводът, по който част от площите са с намалени парични средства. Още повече, че има подробна таблица, приложена към уведомителното писмо. Изразила съм подробно писмено становище, още с придружителното писмо при представяне на административната преписка. Моля, след като се запознаете с него, да се произнесете с решение в този смисъл, както и претендирам разноски по делото, по представения списък за юрисконсултско възнаграждение. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:34 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: