П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На четиринадесети декември                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар Гергана Бачева  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 317 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Община Антоново, редовно призован се представлява           от адв. С.К. ***, редовно упълномощен и приет от съда от преди.

Ответникът по жалбата Зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“-София,  редовно призован не се явява и не изпраща представител. Постъпила е молба.

 

Докладва постъпила молба с вх. № 2549/13.12.2021 г. от ответника, чрез ст. юрк. В. Н. за даване ход на делото в негово отсъствие, за присъждане на разноски и срок за писмени бележки.

 

            По даване ход на делото:

            Адв.  К.: Да се даде ход на делото.

           

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. К.: Поддържам жалбата. Да се приемат представените от административния орган писмени доказателства.  Аз няма да соча доказателства и нямам искания.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 73, ал. 4 от ЗУСЕСИФ

Делото е образувано по жалбата на община Антоново, ЕИК 000875557, със седалище и адрес на управление: гр. Антоново, обл. Търговище, ул. „Тузлушки герой“ № 26, представлявана от кмета Х. М., чрез адв Ст.К. ***, със съдебен адрес ***, против Решение № 03-РД/3280/ 11.10.2021 г. на зам. изпълнителния директор на ДФ“Земеделие“ за налагане на финансова корекция в размер на 100 на сто от стойността на безвъзмездна финансовата помощ (БФП) по Договор № 25/321/01345 от 27.11.2012 г. за отпускане на БФП по мярка 321“Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ от ПРСР за периода 2007-2013 г., подкрепена от ЕЗФРСР в размер на 41 500 лв. и ДДС в размер на 8300 лв.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 455 от 22.11.2021 г. на Административен съд – Търговище, с което е разяснена доказателствената тежест на страните.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Адв. К.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, както и допълнително постъпилите документи, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото, представени с жалбата, находящи се от 17 стр. до 21 стр. вкл. и административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 2356/18.11.2021 г. по опис, находяща се на задната корица на делото, съдържаща 89 листа, както и допълнително постъпилите с придружително писмо с вх. № 2410/25.11.2021 г. от ДФ „Земеделие“-София, находящи се от стр. 42 до стр. 46 по делото.

 

Адв. К.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед изявленията на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Адв. К.: Уважаема г-жо Председател, моля да уважите жалбата на доверителя ми община Антоново срещу обжалвания индивидуален административен акт, който считам за незаконосъобразен по подробните съображения, изложени в жалбата. При издаването му са допуснати както съществени процесуални нарушения, така и нарушения на материалния закон. Моля да имате предвид по същество, че възможността на административния орган да наложи финансова корекция в процесния случай е погасена по давност, съгласно изричната разпоредба на чл. 3, пар. 1 от Регламент (ЕО) № 2988/95. Моля да имате предвид също, че  възложителят на обществената поръчка община Антоново не е извършил каквото и да е било нарушение на приложимите към онзи момент правила във връзка с възлагане на обществени поръчки и в случая не може и да става дума за разделяне на обществена поръчка, доколкото предметът на отделните договори е напълно различен. Няма никакво основание да се счита, че когато едно финансиране се извършва от ДФ „Земеделие“ по даден договор, всички, в изпълнение на този договор, обществени поръчки трябва да бъдат обединени в едно. Няма такова изискване нито в закона към онзи момент, пък и сега, нито в приложимите директиви във връзка с възлагане на обществени поръчки. Моля да присъдите на доверителя ми разноски по делото, за което представям списък за доказателства за извършеното плащане на адвокатското възнаграждение.  

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени. Дава възможност на процесуалния представител на неявилата се страна да представи писмени бележки в срок до 21.12.2021 г. вкл.

 

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:07 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: