П Р О Т О К О Л

                   

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

На четиринадесети декември                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                              

Секретар  С. И.

Прокурор Мартин Александров 

 

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

АХ. дело номер 289 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 10:00 часа в съдебната зала се явиха:

 

Ищецът Н.С.Н., редовно уведомен, явява се лично и с адв. Д.П. ***, редовно упълномощена и приета от съда. Представя  договор за правна защита и съдействие и пълномощно.

 

Докладва постъпила молба от ищеца с вх. 2393/23.11.2021 г. на Адм. съд - Търговище.

Ищецът Н.: Не поддържам молбата. Имам защитник в процеса.

 

Ответникът Община Търговище, представлявана от кмета, редовно уведомен се представлява от ст. ю.. Л.Ж., редовно упълномощен и приет от съда.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно уведомени, се явява прокурор Мартин Александров.

По даване ход на делото:

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

Ю.. Ж.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва исковата молба.      

Делото е върнато за ново разглеждане, в частта, по отношение присъждането на обезщетение за претърпени неимуществени вреди, тъй като е водено и гледано срещу ненадлежен ответник.

 

 Дава се възможност за становище по исковата молба и по доказателствата.

 

Адв. П.: Поддържам иска изцяло, така както е предявен от ищеца. Няма да правя някакви допълнителни уточнения, но ще имам доказателствени искания във връзка с доклада на съда и указаната му тежест. На първо място, ще представя писмени доказателства, които са медицинска документация, касаеща здравословното състояние на ищеца в процесния период, като представям екземпляр и за другите страни.  Представям ги и моля да бъдат приети като доказателства по делото. Освен това, моля да допуснете до разпит двама свидетели, които водим. Исканите свидетели са във връзка доказване на  вредите - характер, обем, време на възникване на тези вреди, евентуално и връзката между вредите и действията/бездействията на ответника, като в тази връзка ще помоля да допуснете и назначите комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза. След изслушване на вещите лица и съобразяване на техните показания, ще установим здравословното и психическо състояние на ищеца към процесния период, с каква симптоматика се характеризира, страда ли от някакви заболявания, които са във връзка и появили се след твърдяните от него действия/ бездействия на ответника, като вредоносни действия  и съответно, налице ли е такава причинно-следствена връзка. Моля, да бъде назначена комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза със задача, вещите лица след запознаване с материалите по делото и медицински преглед на ищеца, да дадат заключение по следните въпроси:

1. Какво е здравословното и психическото състояние на ищеца към настоящия момент?

2. С каква симптоматика се характеризира?

3. Кога са възникнали за пръв път оплакванията и в какво са се изразявали?                     

4. Кога и каква диагноза е поставена на ищеца, за процесния период от 2015 година до сега?

5. Какъв е характерът на заболяването „Органично лабилно /астенично/ разстройство“ и страда ли от това заболяване ищецът, колко време може да продължи и лечимо ли е то, с какви медикаменти, в какви дози и продължителност на лечението, необходимо ли е спазването на хранителен режим и евентуално какъв?

6. Какви са прогнозите за състоянието на ищеца за в бъдеще?

7. По какъв начин могат да се отразят заболяванията на ищеца в отношенията му с близките му?

8. Възможно ли е здравословното – физическо и психическо състояние на ищеца да са в причинно-следствена връзка с твърдяните от него действия/бездействия на ответника, подробно описани в исковата и в уточняващата му молба?

Експертизата, следва да изследва документите по делото, свидетелските показания и да извърши преглед на ищеца. Единият от документите, които Ви представихме днес, касае неговото психично състояние. Има амбулаторен лист от преглед на психиатър, където е констатирано „Органично емоционално лабилно /астенично/ разстройство“.

 

Ю.. Ж.: Направените доказателствени искания, считам, че не са относими  към делото. Представените медицински документи са с дата 03.12.2021 г., много след датата на исковата молба. Назначаването на експертиза от вещи лица, не виждам какъв смисъл ще има и как ще се установи причинно-следствената връзка между неправилно издадените скици (според ищеца) и здравословното му състояние.

Прокурорът: Уважаема г-жо Председател, предвид характера, вида на иска и твърденията, че са претърпени неимуществени вреди, несъмнено медицинските документи са относими към повдигнатия спор, ето защо следва да бъдат приети като писмени доказателства. В този род дела несъмнено, също се допускат и гласни доказателства, които следва да пресъздадат впечатления на лица запознати със състоянието на ищеца, който твърди, че са претърпени вреди и това искане също е допустимо и основателно. На последно място, искането за експертиза считам,  че  се явява основателно, по изложените по-горе аргументи, като относимо към спора.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага  представените в днешното съдебно заседание писмени доказателства от процесуалния представител на ищеца, а именно: Медицинско направление 32471/03.12.2021 г. на Н.Н., Амбулаторен лист 1526/09.12.2021 г. на Н.Н., и Етапна епикриза от 08.12.2021 г. на Н.Н.. 

Допуска изслушване на експертно заключение по комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, с поставените въпроси от процесуалния представител на ищеца, която да даде отговор на така поставените въпроси, след запознаване с доказателствата по делото и преглед на ищеца.

Комплексната експертиза ще бъде изготвена от лекар-невролог и лекар-психиатър, които ще бъдат определени допълнително в закрито съдебно заседание, след представяне на доказателства за внесен депозит.

 

Определя депозит за изготвяне на комплексната съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, в размер на 300.00 лева, вносим от ищеца в 7-дневен срок от днес, като платежният документ следва да бъде представен по делото.

 

Допуска до разпит водените от страна на ищеца двама свидетели, за установяване на неимуществените вреди за посочените обстоятелства от адв. П..

 

Адв. П.: Водените от нас свидетели са: Л. Д. Х. и П. Р. П..

 

На именно повикване в залата се явява Л. Д. Х..

 

Пристъпи се към снемане самоличността на допуснатият до разпит свидетел- Л. Д. Х..

 

Св. Л. Д. Х., 71-годишна, български гражданин, неосъждана, грамотна, без родство и дела със страните.

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

          Свидетелят обеща да говори истината.

Пристъпи се към разпит на св. Л. Х..

 

Свидетелят отговоря на поставени от съда и страните въпроси.

 

Св. Х: Позната съм на ищеца. Живеем наблизо. Поддържаме добри отношения.  Познавам Н. от около 40 години. В момента поддържаме връзка. Контактът ни е интензивен - той често минава покрай нас и отива при дъщеря си. Виждаме се, коментираме, говорим. Познавам го като много прям и честен човек. Обича да казва истината директно в очите на хората, така като и не обича да го лъжат.  В отношенията си с хората е прям и честен. Обича да помага на хората в нужда. Не съм го виждала да се кара с някого, не мога да кажа, че е конфликтен. Аз лично не съм била свидетел на такива ситуации. След като възникнаха някакви недоразумения с границата между съседите му, които са му от западната страна, той ми сподели, че това не може да бъде така, защото назад в годините казва, колко данъци е плащал, как е било и т.н. и започна да ходи в общината да търси скици, справки. От там ми сподели, че е започнал да води дела с общината. При посещенията си в ТСУ отдела, той каза, че техниците му издават грешни скици и каза, че границата в регулационният план има някакви разминавания, с които той не  е съгласен. По този повод посещава общината, мисля, че е имал среща и с кмета, и с гл. архитект, и с гл. юрист, където е станал някакъв инцидент, който го довежда до болница, но това е в резултат на някакви обиди, които той получава от страна на общинските служители. Това не мога да кажа точно кога се е случило, може би от 5 г. насам, дали са 4 г. не мога точно да кажа, но имаше проблеми с общината. Преди 5 г. се установи, че там има недоразумения между границите със западните му съседи /от западната страна/ и той тогава тръгна да търси скици, защото той имаше едни и каза, че те са верни. От общината му казали, че те са неверни и оттам нататък той казва, че ще докаже, че това е истина и започна да доказва, като води дела, мисля, че и с кмета на общината. Относно изхода от делата мисля, че той спечели едното дело и му бяха изплатени обезщетения, доколкото той ми каза. Относно това, дали тези дела са повлияли на него по някакъв начин на неговия живот, на неговото здраве,  нещо което да съм забелязала лично от общуването си с него, мога да кажа, че не само делата, а аз също споменах, че там беше станал някакъв конфликт и от там го вкараха в болница. Аз го видях след около десетина дена може би (точно не мога да определя),  но той вече беше емоционално сринат, в смисъл такъв, че когато се срещнахме и аз го попитах как си и т.н., той започна да говори, но в един момент спря да говори. Просто имаше мисъл, но нямаше изказ, не може да се изкаже. Видях, че  походката му е тромава, не е това, което беше преди. Започва да трепери. Виждам, че той болезнено е изживял тези неща,  защото при всеки един контакт с него, ако го попитам как е, какво прави и т.н., казва: Аз се занимавам с дела и продължавам и ще докажа, че аз съм прав. Това, което казва, то се казва на пресекулки, с много тежък изказ, започва да трепери и трябва да седне. Просто не можеше да стои прав. За мен това е един голям емоционален срив, защото го виждам, че той вече, неговата мисъл беше фиксирана определено към тази цел - да докаже истината. Той тръгна да я доказва не с користна цел, за някакви си там квадрати - сто ли са, колко са точно и аз не знам,  а заради това, че според него това е истината и че той има документи за всички тези неща, но когато започна да иска скици от общината, явно тези скици бяха фалшифицирани. Аз съм ги виждала - едната, другата,  хвърляла съм леко око  и мога да кажа, че те не съответстват една с друга. Не съответстват с нотариалния акт, който той има, а това е основният документ. Това, което разказах за него като промяна, го отдавам на този му проблем, защото той след като започна делата, след като тръгна да доказва истината, започнаха да се случват тези неща. Започнаха посещения в общината, започна съд, дела и след всички тези неща, аз вече го виждам емоционално сринат. Той вече не е същият. Той започваше да плаче, не можеше да се изкаже добре първо и второ, започваше да плаче, започваше да трепери, свива се и сяда. След известно време, след около 30-40 мин. идва на себе си и казва: Извинявай, аз започнах като се ядосам, трудно да се оправям. Аз виждам, че това е истина и няма за какво да ми го казва. При общуване с него, нашите разговори бяха за ежедневието, за разни случки, дори и за политика, когато наближат изборите, но в повечето случаи разговорите ни са били, тъй като той има селскостопански животни и аз също имам, говорили сме си кой от къде,  как ги взема, как ги гледа. Това са били общите ни разговори. Това сме си говорили, но след ситуациите вече, разговорите помежду ни се концентрират и фиксират така, че като започнем да говорим за нещо друго, той се връща пак обратно върху проблемите с тези неточности, които са му ги давали от общината и че той е загубил дело във Върховния съд ли, не мога да Ви кажа къде, но има едно спечелено дело пък тука. Започва да говори за тях и казва, че ще се бори докрай. Иска просто да докаже истината. Той се концентрира точно върху тези проблеми по тази тема. Като започне да говори за проблемите, започва да трепери и да заеква. Мисълта му тече, но той не може да я изкаже. Сега по-малко говорим за такива неща като за  кокошки,  за политика, преди сме говорили за такива неща, но като започнем да говорим, той веднага отклонява  разговора към този проблем и аз виждам, че в него нещо се е променило в смисъл, че е получил стрес да га кажа- не е, не мога да кажа какво точно, но някакъв стрес има определено в него.  По отношение на негово състояние, което настъпи след проблемите му, как е повлияло на отношенията му с близките в дома му и със съседите, мога да кажа, че той има много добро семейство и преди този инцидент и след него, той поддържа добри отношения със съпругата си, с децата си. Много често пътят му за да отиде при дъщеря си, той минава пред моя дом. Много често се срещаме там и той казва, че отива да види внуците, да види дъщеря си. И до ден днешен той си ходи и се връща и там конфликти в семейството му нямат. Много се притеснява, ако някои от внуците му се разболее и постоянно звъни за да научи какво е станало, как е станало и има ли някакъв изход. Не мога да кажа, как го възприемат близките му- съпругата му и децата му, като изпадне в състояние да трепери и плаче.  Конкретно не съм била свидетел на това, как го възприемат те, когато е изпадал в такова състояние, но мога да кажа, че дъщеря му е много грижовна към него и съпругата му също. Те винаги го изслушват, но пред мен не са говорили за тези проблеми. Отношенията с близките му са съвсем нормални. Знам, че ищецът е водил дела с неговите съседи от западната страна.

 

Ю.. Ж.: Искам да поясня, че страна там не е била Община Търговище.    

 

Страните заявиха, че нямат повече въпроси към свидетеля.

Свидетелят е освободен от присъствие в залата.

 

На именно повикване в залата се явява П. Р. П..

 

Пристъпи се към снемане самоличността на допуснатият до разпит свидетел- П. Р. П..

 

Св. П. Р. П., 67-годишен, български гражданин,  неосъждан, грамотен, без родство и дела със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

          Свидетелят обеща да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на св. П. П..

 

Свидетелят отговоря на поставени от съда и страните въпроси.

 

Св. П.: Познавам ищеца Н.Н. повече от 40 г. Той се ожени в нашия квартал „Въбел“, където аз живея. Аз работих във военния завод. Работили сме заедно през годините. Приятели сме с него. Виждаме се месечно 1-2 пъти, но между нас има отношения на доверие и приятелство. Той е много добър човек – от всеки приятел не става. Н. купи една къща, до старата, която той построи навремето и със съседите там се получи някакво недоразумение. Доколкото разбрах от него, квадратурата по нотариален акт не отговаря със скиците, които се издават от общината и това го дразнеше. Той даже няколко дела води и като се видим, това му е тежкият въпрос - все за това повече приказваме. Аз не съм запознат с нещата, като квадрати, метри, но има несъответствие и това го дразни. От известно време, от 4-5 години и здравословното му състояние се промени. Като разговаряме, той започва да плаче. Мъж на години, не знам това  редно ли е. Той толкова тежко го преживява, че няма на къде. Не знам точно, но някъде нещо има, където не се връзват нещата. Той влиза в болница, направи инсулт. Имаше някакво дело, което загуби и направи инсулт. Лежа в болницата известно време. Мисля, че и втори път нещо му се случи, пак някаква тежка криза изживя и си го обясняваме, че е въз основа на това, че тези прословути квадрати нещо не отговарят. Той си плаща данъци по едни квадрати, други му се водят, със съседите пък се получи недоразумението. Много се срина момчето. Знам, че от общината, като вадят плановете му изкарват някакви скици, които не отговарят на истината, спрямо нотариалния акт. Неговият проблем е, че няма истина, така, както той я разбира. Преди тези дела и тези проблеми с общината, той нямаше такива здравословни и психически проблеми. Той е много здраво момче, работлив е, ниви работеше, с машини се занимаваше. Преди, не съм чувал да е имал такива проблеми. Проблемите му са от 4-5 години, когато си купиха имот новите съседи, тогава се получи това. Със старите съседи не е имал проблеми, но след като се изгубиха хората, продаде се къщата и оттам се получи това. Други промени освен това, което изброих, че плаче, че се притеснява, че се свива, забелязах, че понапълня момчето, не знам на какво се дължи. Ние като се видим говорим за тази нечестност, че дворът не се отразява както трябва, когато му издават плана, че трябва да покаже на съседите, че скицата му е оттук дотук, но едно е в нотариалния акт, друго е било в скиците, новите, които сега му издават. В предната скица, когато е купувал, не знам скицата как е била, би трябвало да отговаря. Н. се разболя с инсулта след изгубеното дело/след загубените дела и най-много му тежи, че неверни данни се изнасят.

Страните заявиха, че нямат повече въпроси към свидетеля.

Свидетелят е освободен от присъствие в залата.

Ищецът Н.: Госпожо Съдия, за да съм на това положение, единственият виновник е този човек, който е лъжец. (Посочва ю.. Ж. и ищецът започва да заеква, трепери и плаче.) Получих първия инсулт в стаята на техниците. Втория инсулт го получих лично от този човек. При посещение на гл. архитект, бяха организирали така, да ме вкарат в лудницата. Този човек три пъти скача срещу мен да ме бие. Направена му беше три пъти забележка да си стои на мястото. Така направиха, главният архитект излезе за 5 мин., този човек, кълна се в себе си, този човек ме накара да се залея с бензин, а той щял да ми даде запалка да се самозапаля.

            Съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, с оглед изслушване на допуснатото експертно заключение по комплексна съдебно-медицинска и психиатрична експертиза, поради което

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

Отлага делото и насрочва същото за 25.01.2022 г.  от 10:00 часа, за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:41 часа.

                                  

  Председател:

 

                                                 Секретар: