П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на седми декември                                                              Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 268 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият Н.Х.Ш., редовно призован,  не се явява. За него се явява а.. Г.С. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. Б.  К., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

А.. С.:  Няма пречки да се даде ход на делото.

            Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. С.: Поддържам изцяло жалбата. Получили сме проекто-доклада. Нямам възражения по същия. Моля, да се приеме за окончателен.

            Юрк. К.: Оспорвам жалбата. Нямаме възражения по проекто-доклада.

 

            А.. С.: Спори се единствено по отношение на действителния осигурителен стаж. Органът твърди, че този осигурителен действителен стаж не е 15 години, а е 13 години и 5 месеца, като не се признава за действителен осигурителен стаж времето, прослужено за военна служба. Спорът е само относно това обстоятелство.

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 446 от 16.11.2021 г.  на Административен съд – Търговище.

 

Докладва постъпилите с придружително писмо с вх. № 2377/22.11.2021 г.: Разпореждане № 2140-25-262/26.08.2021 г., с подпис на лицето подписало се за ръководител ПО към ТП на НОИ-Търговище и Заповед № 1015-25-82/24.06.2019 г. на Директора на ТП на НОИ- Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. С.: Да се приеме административната преписка. Да се приемат представените допълнително писмени доказателства.

Юрк. К.: Да се приемат писмените доказателства по делото.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъде приета административната преписка, както и допълнително постъпилите по делото писмени документи по отношение на оспорения  административен акт, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1961/05.10.2021 г. на Административен съд- Търговище, находящи се на задната корица на делото от стр. 1 до стр. 52 (вкл.), както и постъпилите с придружително писмо с вх. № 2377/22.11.2021 г.: Разпореждане № 2140-25-262/26.08.2021 г., с подпис на лицето подписало се за ръководител ПО към ТП на НОИ-Търговище и Заповед № 1015-25-82/24.06.2019 г. на Директора на ТП на НОИ- Търговище.

 

А.. С.: Не соча нови доказателства. Представям списък на разноски по делото.

Юрк. К.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. С.: Уважаема г-жо Председател, моля да приемете жалбата за основателна и доказана, предвид изложените в същата аргументи и основания. Считам, че изключването на времето за редовна наборна военна служба от действителния стаж по смисъла на закона, е неоснователно. Това тълкуване е погрешно, тъй като противоречи на редица нормативни актове, включително и съдебната практика. На база изложените в жалбата основания, моля да приемете жалбата за основателна, да отмените оспорваното решение, с което се потвърждава разпореждането, с което се отказва  отпускането на пенсия по реда на чл. 68, ал. 3 от КСО и като такова, да го отмените и да разпоредите преписката да бъде върната за произнасяне, съобразно направеното искане. Моля, да ни бъдат присъдени направените разноски в настоящото производство.

 

Юрк. К.: Уважаема г-жо Съдия, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Видно от доказателствата по делото, оспорващият, към датата на подаване на заявлението е отговарял на условието за необходима възраст, но не е отговарял на условието за необходимия действителен осигурителен стаж, тъй като е имал само 13 години  и 5 месеца, а всъщност са необходими 15 години. Това е, защото от този стаж е изключен този, който е по време на наборна военна служба. Спорният въпрос е, дали този стаж е действителен или не. Считам, че административният орган правилно е приел, че той не се включва в действителния стаж, тъй като понятието „действителен стаж“ е по тясно понятие от „осигурителен“, доколкото обхваща единствено периоди, в които лицата са извършвали трудова дейност, за която са били осигурени за инвалидност, старост и смърт. Действителният стаж, не включва в себе си останалите  периоди от време, в които лицата не са работили, но по силата на закона се признава осигурителен стаж. Такъв е и в случая наборната военна служба, съгласно чл. 9, ал. 7 от КСО. Считам, че длъжностното лице е спазило всички материално-правни норми и процесуални при постановяване на своя акт и съответно решението, с което е потвърдено разпореждането, е постановено също при спазване на нормативните изисквания, поради което моля да го потвърдите, като правилно и законосъобразно.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:11 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: