П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На двадесет и трети ноември                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар Гергана Бачева  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 304 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

ЖалбоподателятИНТ ДИЗАЙН ЕНД ПРО" ЕООД, редовно призован се представлява от а.. Ц.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по жалбата Директор на ТП на НОИ - Търговище,  редовно призован се представлява от гл. ю.. Б.К., редовно упълномощен и приет от съда.

 

            По даване ход на делото:

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

            Ю.. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А.. И.: Поддържам жалбата така както е предявена и на наведените основания.

Ю.. К.: Оспорвам жалбата. Относно доказателствата, моля да приемете представените.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на чл. 118 във вр. чл. 117, ал. 1, т. 3 от  КСО във вр. с Глава Х от АПК.

Делото е образувано по жалбата на „Инт дизайн енд про“ ЕООД, ЕИК 202166343, със седалище и адрес на управление: гр. Търговище, ул. „Митрополит Андрей“ № 27, представлявано от П. Цв. П., чрез а.. Цв.И. *** със съдебен адрес:*** против Решение № 2153-25-29/06.10.2021 г. на директора на НОИ ТП – Търговище, с което са потвърдени Задължителни предписания № ЗД-1-25-00985977/ 27.08.2021 г. на Ем.М.– гл. инспектор по осигуряването в ТП на НОИ – Търговище, с които на основание чл. 108, ал. 1, т. 3 от КСО и чл. 37 от Инструкция за реда и начина за осъществяване на контролно-ревизионната дейност на контролните органи на НОИ, са дадени следните задължителни предписания: а) заличаване на данните, подадени по реда на чл. 5, ал. 4, т. 1 от КСО с декларация образец № 1, за 48 лица, подробно изброени в предписанията; б) да заличи Приложение № 9 към чл. 8, ал. 1 от НПОПДОО, подадени в ТП на НОИ – Търговище за 6 лица, подробно изброени в предписанията.

Указано е на адм. орган, че тежестта на доказване в настоящото производство е негова и следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в издаденият адм. акт – решение № 2153-25-29/06.10.2021 г. на директора на НОИ, ТП гр. Търговище и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателя, че за твърдените от него обстоятелства в жалбата следва да сочи доказателства в с.з. по делото на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение №429/08.11.2021 г. на Административен съд - Търговище, с което са дадени указания на страните.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. И.: Уважаема госпожо Председател, във връзка с доклада, нямам възражение по същия. Във връзка с разпределяне на доказателствената тежест, оспорвам административните актове като фактически и правни основания. На следващо място, аз ще помоля да задължите административния орган да комплектува преписката с всички доказателства, визирам следното дотолкова, доколкото решението, което обжалвам пред Вас се позовава на насрещни проверки, извършени от страна на органа на НОИ и от служители на ТД на НАП. Аз ще помоля да задължите ответната администрация да представи самите насрещни проверки, както протоколи от насрещни проверки, така и отговорите на физическите лица. Подробно съм подготвил като молба, която моля да приемете и приложите към делото. Във връзка с разпределението на доказателствената тежест да докажем, че лицата са работили, моля да  приеме като доказателства по делото копие от досиетата на визираните в решението лица, включващи както трудовите договори, така и уведомленията до НАП за сключване или прекратяване на договорите, както и доказателства за изплащане на трудовите възнаграждения на лицата по банка или в брой, както и проверки от Агенция по заетостта, тъй като  част от лицата са работили по проекти на Агенцията по заетостта общо 407 листа, заверени копия. Освен насрещните проверки и обяснения на лицата, доколкото в момента спорът е единствено дали са работили, към настоящия момент е само насрещните проверки с въпросите и отговорите на лицата. Към момента спорът е дали са работили. Аз твърдя, че са работили и няма основание за заличаване.

 

Ю.. К.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка. Нямам възражения по исканията за събиране на доказателства, като моля да ми се даде някакъв срок, за да се задейства НАП да отговорят.

 

 

Съдът счита, че делото не е комплектувано от административния орган, във връзка с искането на жалбоподателя за представяне на насрещните проверки от ТП на НОИ и ТД на НАП, ведно с въпросите към лицата и отговорите на същите, поради което следва делото да бъде отложено за друга дата и час.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Изисква от ТП на НОИ-Търговище да представи до следващо съдебно заседание насрещни проверки и протоколите от тях, извършени от страна на органа на НОИ и от служители на ТД на НАП, ведно с въпросите към лицата и отговорите на същите.

 

Отлага делото и го насрочва за 08.12.2021 г. от 13.00 ч., за която дата страните са уведомени в днешното съдебно заседание.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:08 часа.

 

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: