П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и трети ноември                                             Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 228 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият „Медицински център - Ортопедия и травматология" ООД, редовно призован се представлява от а.. Ц.И. ***, надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.  

Ответникът Директор на РЗОК- Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. Ц.Й., надлежно упълномощена от днес и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

А.. И.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. Й.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. И.: Поддържаме жалбата, така както е предявена на наведените основания. Получил съм проекто–доклада. Нямам възражения по същия.

 

Юрк. Й.: Считам жалбата за неоснователна. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 411 от 29.10.2021 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. И.: Да се приеме административната преписка.

 

Юрк. Й.: Да се приеме административната преписка, както и допълнително представените от нас доказателства.

 

А.. И.: Аз считам, че преписката не е окомплектована. Ще помоля да задължите ответната администрация, да представи протоколите, които са предоставени от председателите на ЛКК, подробно описани от т. 2.2 до т. 2.19  от Заповедта за налагане на санкции (находящи се на стр.3). Протоколите нямат номера, те са за всеки месец. Искането ни е, ответната администрация да представят самите протоколи, тъй като ние твърдим, че са представени пред нея. Ако те не представят тези протоколи или въведат твърдение, че не са представени, моля да ми бъде дадена възможност да представя нашите екземпляри, като съображенията ми за това са следните и аз съм го въвел това и като възражение в жалбата си, именно, че аз съм представил тези протоколи. Молбата ми е, да се представи това, което се съдържа при тях, с техния входящ номер, за да видим те представени ли са или не. Моля, РЗОК да представи представените от Лечебното заведение отчети за съответните месеци, предвид от м. януари 2020 г., така както е отразено в заповедта,  до м. юни 2021 г.

Юрк. Й.: Възразявам по направеното искане. Такива отчети не са представени. Те се представят ежемесечно, към датата на проверката. Такива отчети не се представени, така че, ако впоследствие са представени от жалбоподателя, то факта на извършеното нарушение е налице. Ако се представи такъв отчет, би трябвало да се регистрира в деловодството на РЗОК- Търговище, въвежда се в електронна система, но не мога да отговоря, дали може да се направи извадка от системата.  Входящата кореспонденция е в електронна система, където служителката слага входящ номер и се предават документите в специализирана администрация при контрольорите, които извършват контрола на МЦ „Ортопедия и травматология“, където се съхранява в досиетата им.  

 

            А.. И.: По молбата ми, ще помля в положение на алтернативност за следващото съдебно заседание, да ми бъде дадена възможност да представя протоколите, които са представени от нас пред РЗОК, за да може и колежката да направи справка, да види при тях какво има, защото ние твърдим, че те са представени и би следвало да са отразени в тяхната система. Моля да ми бъде дадена възможност да сочим  писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, както и допълнително представените от ответника по делото писмени документи. Следва да бъде изискано от РЗОК – Търговище, да представи справка от електронната система на органа, за постъпилите входящи документи с данни за дата, номер и вид  на документа за периода от м. януари 2020 г.  до м. юни 2021 г. включително.

Предвид изложеното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка, по издаване на оспорената заповед, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1715/02.09.2021 г. на Административен съд- Търговище, съдържаща 48 листа,  находяща се на долната корица на делото,  както и постъпилите с придружително писмо с вх. № 2224/04.11.2021 г. на Адм. съд- Търговище: Молба № 299/02.08.2021 г. от Директора на РЗОК- Търговище, за ползване на платен отпуск, ведно със Заповед № 299/02.08.2021 г. на Управителя на НЗОК за разрешаване ползването на платен отпуск на Директора на РЗОК – Търговище и справка за извършените и отчетени в РЗОК- Търговище МДД от ДКЦ „Св. Иван Рилски“ ООД и „МБАЛ – Попово“ ЕООД за м. април и м. май 2021 година.

 

Изисква от ответника по оспорването да представи по делото: Справка-извадка от електронната система на входящата кореспонденция на органа, с данни относно: постъпилите входящи документи и писма от МЦ „Ортопедия и травматология“ – ООД, с номер, дата на постъпване и вид на документа, за периода от  м. януари 2020 г.  до м. юни 2021 г.. В случай, че такава информация не може да бъде предоставена, да се посочат причините за това.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и същото следва да се отложи за друг ден и час. С оглед изисканата справка, следва да бъде дадена възможност на страните в следващото съдебно заседание, да сочат доказателства.

Предвид изложеното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните в следващото съдебно заседание, да сочат доказателства.

 

Отлага делото и насрочва същото за 08.12.2021 г. от 14:00 часа, за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:14 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: