П Р О Т О К О Л

                      

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

На двадесет и трети ноември                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  С. И.

 

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

 

АХ. дело номер 127 по описа за 2021 година.

 

При осъществена видеоконферентна връзка Skype при проверка на явилите се лица, на именното повикване в 10:30 часа в съдебната зала се явиха:

 

Жалбоподателят „ОВЕРГАЗ МРЕЖИ" АД, редовно уведомени, се представляват  чрез видеоконферентна връзка от юрк. В.В., редовно упълномощена от преди и приета от съда.

 

Ответникът Гл. архитект на Община Попово, редовно призован не се явява. За него се явява ст. юрк. Х.Г., редовно упълномощена  от преди и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Юрк. В.: Да се даде ход на делото.

Юрк. Г.: Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

 

Възобновено е производството по адм. д. № 127/2021 г. по описа на АС – Търговище.

 

Предмет на делото е отказът на гл. архитект на Община Попово да извърши презаверка на разрешително за строеж № 40/10.09.2002 г.

           

Докладва постъпилите от процесуалния представител на жалбоподателя писмени документи с придружително писмо с вх. № 2036/12.10.2021 г. на Адм. съд-Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и доказателствата.

 

Юрк. В.: Поддържам жалбата. Моля, съдът да задължи насрещната страна, да представи: план-схемите и схемите към одобрения общоустройствен план  на Община Попово, в частта „газоснабдяване”, на които план-схеми ще е видно местоположението и вида на газопроводите, предвидени за  изграждане с процесното разрешение за строеж, тъй като такова е и изискването и на чл. 66 от Закона за енергетиката, а в случай, че гл. архитект не разполага с тези план-схеми, моля да ми бъде издадено съдебно удостоверение, въз основа на което да се снабдя с тях. Видът и местоположението на енергийните обекти, каквато се явява и газоразпределителната мрежа и площите на засегнатите поземлени имоти, включени в границите на сервитутите по този закон се определят в общи и подробни устройствени планове. Това казва текстът на закона. Основното ни съображение и оплакване в жалбата е констатацията на гл. архитект, че разрешението за строеж е загубило действие. Т. е., че не е валидно. Общият устройствен план и подробният устройствен план са административни актове, които са с по-продължително действие във времето, така да се каже. Разрешението за строеж се твърди в последно време в обществото, че губи правното си действие след изтичане на определен срок. В тази връзка, когато говорим за разрешаване строителството на техническа инфраструктура, каквито са енергийните обекти, подобно твърдение не може да бъде направено по отношение на разрешение за строеж за техническа инфраструктура и енергийни обекти, тъй като същите, за разлика от сградите например, се предвиждат за реализация в административните актове, които имат по-продължително действие във времето.  Извлечението от общия устройствен план ще ни даде информация за предвидените за строителство газоразпределителни мрежи, не само с това разрешение за строеж по принцип, а за всички на територията на Община Попово.  Това е относимо към предмета на спора по съображения, че същото е загубило правно действие, че не е валидно, тъй като отказът за презаверка може да се направи и на други основания, това е вид административно производство, а валидността и обстоятелството, самият газопровод, енергийният обект да бъде разрешен (да бъде построен) е тясно свързано с предвиждането му в общия устройствен план, а при липса на такъв - в подробния. Поддържам всички направени доказателствени искания в жалбата, както и да се приемат и допълнително представените писмени доказателства. Моля, да бъде представено по делото извлечение от общия устройствен план на Община Попово - графичната му част, съдържаща план-схеми или схеми на газоразпределителна мрежа на територията на общината  и в случай, че не разполагат с такива, да ми се издаде удостоверение което да послужи пред общината, въз основа на което да се снабдим. Мога сега да изпратя план-схемите, които дружеството е предоставяло в годините, т.е. една такава, по повод на изработването на общ устройствен план, но дали тя е тази, която е приета с решението на Общинския съвет, няма как да знаем.  

 

Юрк. Г.: Уважаема г-жо Съдия, считам жалбата за неоснователна и недоказана. По отношение на последното искане, за извлечение от общоустройствен план, считам че е неоснователно. Същото няма отношение по делото. Представям списък на разноски с претендиран размер на възнаграждение -50 лева.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

          Приема и прилага като доказателства по делото: административната преписка, съдържаща:  Молба до гл. арх. на Община Попово, с рег. индекс № 30-1968-7/29.03.2021 г. и известие за доставяне № ИД PS 7800 007OSU D, както и представените с жалбата писмени документи, находящи се по делото от стр. 11 до стр. 27 (вкл.); постъпилият с придружително писмо с вх. №  1326/30.06.2021 г. заверен препис на жалба от ОВЕРГАЗ МРЕЖИ" АД срещу Акт с изх. № 30-1968-7#1/20.04.2021 г. на Гл. архитект на Община Попово, както и допълнително постъпилите по делото по имейл и на хартиен носител, представени от жалбоподателя писмени доказателства с придружително писмо с вх. № 2036/12.10.2021 г. на Адм. съд-Търговище: Договор за оперативен лизинг от 10.03.1999 г., сключен между „Овергаз ИНК“ АД и „Газоснабдяване Попово“ АД; Договор за изменение и допълнение на лизингов договор от 10.03.1999 г.; Заповед № 3-11-233/23.03.2011 г. за допълване на разрешение за строеж № 40/10.09.2002 г.; Решение на ДКЕР № Л-054/08.01.2001 г. за издаване на Лицензия за дейността „Разпределение на природен газ“ на „Газоснабдяване Попово“ АД; Лицензия за разпределение на природен газ № Л-054-08/08.01.2001 г. на „Газоснабдяване Попово“ АД, като едната молба, която е в повече, следва да се приложи на корицата на делото.

 

Докладва на страните извлечение от търговския регистър по отношение на актуалното състояние на „ОВЕРГАЗ ИНК“- АД, защото разрешението за строеж, чиято презаверка се иска е било издадено на „ОВЕРГАЗ ИНК“- АД и приема същото за сведение.

 

Съдът намира, че за изясняване на обстоятелствата по делото не е необходимо да се събират доказателствата, посочени в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на жалбоподателя, поради което

                                  

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля искането да се задължи ответника по делото да представи извлечение от общия устройствен план на Община Попово на графичната му част, съдържаща план схема на газоразпределителната мрежа и респективно да се издаде съдебно удостоверение, с което жалбоподателя да  се снабди с такова и да го представи по делото.

 

Юрк. В.: Нямам други доказателствени искания. Правя искане за присъждане на разноски и юрисконсултско възнаграждение в размер на 150 лева. Във връзка с производството, което се разви по частната жалба пред ВАС, приключило с определение от 03.11.2021 г., моля насрещната страна да ни предостави сметка, по която да заплатим разноските, на които сме осъдени.

 

 Юрк. Г.: Не соча нови доказателства.

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. В.: Уважаема г-жо Председател, моля да уважите жалбата по съображенията изложени в нея,  като отмените обжалвания административен акт. Моля да ми предоставите възможност  да депозирам писмени бележки,  в които да развия подробни доводи в подкрепа на твърденията си направени в жалбата и в настоящото съдебно заседание. Не правя възражение относно претендирания размер на разноските на ответната страна.  

            

Юрк. Г.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна и недоказана. Моля, да ми бъде дадена възможност да представя писмени бележки по делото.

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

Дава възможност на страните по делото в срок до 03.12.2021 г. да представят писмени бележки.  

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:48 часа.

 

Председател:

 

Секретар: