П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На седемнадесети ноември                                               Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар   Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 300 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 15:00 часа се явиха:

 

Жалбоподателят А.Д.З., редовно призован се представлява от М.Д.-майка на жалбоподателя, редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

Ответникът по жалбата Директор на ТП на НОИ - Търговище,  редовно призован се представлява от гл. юрк. Б. К., редовно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

            По даване ход на делото:

            Г-жа Д.: Да се даде ход на делото.

            Юрк.  К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Г-жа Д.: Поддържам жалбата.

Юрк.  К.: Оспорвам жалбата.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

      Производството е по реда на Глава Х от АПК, във връзка с чл. 54а и чл. 118 от  КСО.

Делото е образувано по жалбата на А.Д.З. ЕГН ********** *** против Решение № 2153-25-30/ 07.10.2021 г. на директора на ТП на НОИ – Търговище, с което е потвърдено Разпореждане № 251-00-2327-3/ 23.08.2021 г., с което е постановен изричен отказ за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) по чл. 54а от КСО.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 423  от 03.11.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Г-жа Д.: Аз считам, че тежестта за доказване в настоящото производство следва да бъде на НОИ, че към 30.09.2020 г., както те са приели, тя е упражнявала трудова дейност, тъй като това е положителния факт в производството, което те са взели предвид. Ние твърдим отрицателния факт, че тя не е извършвана трудова дейност след декларираната в Бюрото по труда дата за прекратяване на трудовото правоотношение и към момента на регистрация към Бюрото по труда. Отрицателния факт, че не е извършвала трудова дейност, няма как да го докажем. Нямам възражение по останалата част на доклада.

 

Юрк.  К.: Нямам възражение по доклада. Считам, че не следва ние да доказваме това обстоятелство. То е във връзка с отказа и се подкрепя от доказателствата конкретно  от Формуляр U 1. Той всъщност удостоверява кога лицето е било трудово заето и кога е имало или не право на обезщетение за посочените периоди в документа.

 

Съдът намира възражението на жалбоподателя за основателно, предвид обстоятелството, че упражняване на трудова дейност и правно релевантния факт за прекратяване на трудовата дейност следва да бъде доказан от административния орган-директорът на ТП на НОИ – Търговище, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Допуска поправка на изготвения по реда на чл. 146 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК доклад по делото, съобщен на страните с Определение № 423  от 03.11.2021 г., като указва на административния орган, че следва да докаже по делото датата, на която е прекратено трудовото правоотношение на жалбоподателя.

Обявява за окончателен доклада в останалата му част.

 

Г-жа Д.: Да се приеме административната преписка.

Юрк.  К.: Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото, постъпили с жалбата, а именно: Решение № 6 от 24.09.2021 г. на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ гр. Русе, както и представените с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 2186, находящи се на задната корица на делото, съдържаща 67 листа.

 

Г-жа Д.: Госпожо Председател, моля да приемете като доказателства: копие на регистрационната карта в Бюрото по труда, превод на документ, съдържащ се в преписката, но е без превод. Аз направих такъв превод. Това е документ от Социалноосигурителната банка на Нидерландия, както и Удостоверение, образец Е 205, което също е приложено по делото, което също е издадено от администрацията на Нидерландия, в които два документа изрично е посоча датата на прекратяване на осигуряването-18.09.2020 г. Администрацията е изчислила периода, през който лицето е било осигурено в Нидерландия и е посочило, че от 19.09.2020 г. до 05.05.2021 г.-датата на издаване на документа, лицето няма осигуряване. Моля да ги приемете като доказателство. Други доказателства няма да соча.

 

            Юрк.  К.: Други доказателства няма да соча. Този документ не е относим към делото. Той е ако някой ден лицето тръгва да се пенсионира, да го ползва и показва този документ само стажа.

 

Г-жа Д.: Това доказва и датата на последната регистрация.

 

Юрк.  К.: Формуляр Е 205 го бях видял и превода на осигурителното досие.

 

Съдът намира, че следва да приеме като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя документи, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото: регистрационна карта на А.З. от дирекция „Бюро по труда“, превод от английски език на документ от Социалноосигурителна банка за лицето А. Д. З. от 07.05.2021 г., Формуляр Е 205 с № 2213-50-1567/20.05.2021 г. на НОИ и вх. № 2209-25-1/27.05.2021 г. на ТП на НОИ-Търговище.

 

Г-жа Д.: Госпожо Председател, аз бях помолила с жалбата да бъде приложено дело № 174/2021 г. на Административен съд-Търговище, тъй като там са приложени всички документ, а тук са приложени само исканията. Моля да приложите Адм. дело № 174/2021 г. на Административен съд-Търговище. желая да се ползвам от представените по делото доказателства. Оригиналният документ на Формуляр Е 205 е представен в НОИ, които трябваше според мен да го включат този документ в справката на лицето за осигуряването.

 

Юрк.  К.: Госпожо Председател, документите по делото мисля, че са върнати на НОИ и ние не ги пазим. Документите се унищожават във връзка със защита на личните данни.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъде приложено исканото Адм. дело № 174/2021 г. на Административен съд-Търговище, като същото ако е приключило с влязъл в сила съдебен акт и преписката е върната на административния орган, да се приложат по делото сканираните доказателства по административната преписка.

ОПРЕДЕЛИ:

Да се приложи Адм. дело № 174/2021 г. на Административен съд-Търговище, като същото ако е приключило с влязъл в сила съдебен акт и преписката е върната на административния орган, да се приложат по делото сканираните доказателства по административната преписка.

 

Отлага делото и го насрочва за 01.12.2021 г. от 15.00 ч., за която дата страните са уведомени в днешното съдебно заседание.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:15 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: