П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на втори  ноември                                                               Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 215 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:10 часа се явиха:

 

Оспорващите:

С.С.М., редовно призована, не се явява.

Т.М.А., редовно призована, не се явява.

А.М.А., редовно призован, не се явява.

За всички оспорващи се явява адв. С.С. ***, надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

Ответникът Дирекция за национален строителен контрол, редовно уведомен се представлява от ст. юрк. С.С., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

Заинтересованата страна Главен архитект на Община Търговище, редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител.

 

 

По даване ход на делото:

Адв. С.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

Адв. С.: Поддържам жалбата.  Запознати сме с проекто-доклада. Нямам възражения по същия.

            Юрк. С.: Оспорвам жалбата. Запознат съм с проекто-доклада. Нямам възражения по същия.

 

Въпрос на съда: Спори ли се относно обстоятелствата, че разрешението за строеж е издадено въз основа на одобрен от гл. архитект инвестиционен проект, който има необходимия обхват и съдържание, съгласно Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти и при наличие на становище с преценка – да не се извършва ОВОС?

 

Юрк. С.: Тези обстоятелства не се оспорват.

 

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Допълва доклада, като не се спори по отношение на обстоятелствата, че разрешението за строеж е издадено въз основа на одобрен от гл. архитект инвестиционен проект, който има необходимия обхват и съдържание, съгласно Наредба № 4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти и при наличие на становище с преценка – да не се извършва ОВОС.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада в останалата му част, съобщен на страните с Определение № 341 от 21.09.2021 г. на Административен съд – Търговище.

Докладва постъпилите от процесуалния представител на ответника по оспорване, с придружително писмо с вх. № 1923/30.09.2021 г. на Адм. съд – Търговище писмени документи.

Докладва постъпите от гл. арх. на Община Търговище с придружително писмо с вх. №2106/20.10.2021 г. на Адм. съд – Търговище:  Заявление с вх. № 94-00-9378/08.07.2021 г. и одобрените инвестиционни проекти за строеж: „Еднофамилна жилищна сграда“, находящ се в УПИ V-79, кв. 12 по плана на с. Давидово, Община Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Адв. С.: Да се приемат представените от органа писмени доказателства. Имаме искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза.

Юрк. С.: Да се приемат постъпилите към делото писмени доказателства. Няма да соча други доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, както и допълнително постъпилите по делото документи, представени от ответника по оспорване  и от гл. архитект,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка по оспорената заповед, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1630/18.08.2021 г. на Административен съд- Търговище, находяща се на задната корица на делото, съдържаща 23 листа, както и допълнително постъпилите по делото документи представени от процесуалния представител на ответника по оспорване с  придружително писмо с вх. № 1923/30.09.2021 г. на Адм. съд – Търговище, а именно: Констативен протокол  от 20.07.2021 г. на РДНСК- Търговище, писмо с изх. № ДК-11-Т-294-00-114/28.07.2021 г.  на РДНСК- Търговище и известие за доставка на „Български пощи“ ЕАД ИД PS 7700 00 ОVYX 9, както и постъпилите от  гл. арх. на Община Търговище с придружително писмо с вх. №2106/20.10.2021 г. на Адм. съд – Търговище приложения: Заявление с вх. № 94-00-9378/08.07.2021 г. и одобрените инвестиционни проекти за строеж: „Еднофамилна жилищна сграда“, находящ се в УПИ V-79, кв. 12 по плана на с. Давидово, Община Търговище, находящи се по делото от стр. 58 до стр. 115.

 

Адв. С.: Имам искане за  назначаване на съдебно-техническа експертиза с въпроси: Кой е действащия подробен устройствен план (ПУП) за с. Давидово и по-конкретно за частта от него, в която се намира процесният имот? Уригулиран ли е имот  № 79 и ако „да“ – по какъв начин? От новообразуваните от него парцели, има ли придаваеми части и от съседни имоти? Отнемат ли се съответно части към други имоти и  ако „да“ – какви? Налице ли е съгласно регулационния план предвиждане за улица или улици, които да граничат с имота, реализирани ли са същите, осигуряват ли транспортният достъп до имота? Ще моля, констатациите на вещото лице да бъдат онагледени в комбинирана скица.

 

Юрк. С.: Възразявам срещу така направеното искане.  Считам, че въпросът е по-скоро юридически, а не технически.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна в пълнота, следва да бъде уважено искането на процесуалния представител на оспорващите за допускане на съдебно-техническа експертиза.

С оглед изложеното и на осн. чл. 171, ал. 2 от АПК, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска съдебно-техническа експертиза, като назначава за вещо лице арх. Еленка Колева, което вещо лице, след като се запознае с доказателствата по делото, с документацията съхранявана в Община Търговище и извърши проверка на място да даде заключение за изясняване на следните въпроси:

 

1.      Разрешеното с разрешение за строеж № РС-73/13.07.2021 г. на гл. архитект на Община Търговище строителство и одобрения инвестиционен проект, в съответствие ли са с предвижданията на влезлия в сила и действащ ПУП-ПРЗ за с. Давидово?

2.      Налице ли е приложена въз основа на влезлия в сила ПУП-ПРЗ за с. Давидово регулация по отношение на Парцел № 79, кв. 12 по плана на с. Давидово в т.ч. улична регулация и ако „да“ – по какъв начин дейстащия план е приложен за този парцел? От новообразуваните от него парцели, има ли придаваеми части и от съседни имоти? Отнемат ли се съответно части към други имоти и  ако „да“ – какви и по отношение на кои имоти?

3.      В случай, че по отношение на процесния парцел е приложена улична регулация, последната свързва ли парцела и строежа, предмет на разрешението за строеж с улична или пътна мрежа? Налице ли е реален достъп до посочения парцел чрез улица и ако „да“ по какъв начин същият е осигурен?

Констатациите на вещото лице да бъдат онагледени в комбинирана скица.

 

 

Определя първоначално възнаграждение на вещото лице в размер на 360 лв., вносимо от оспорващите по равно, в 7-дневен срок от днес, по сметката на Административен съд-Търговище за вещи лица, като документа удостоверяващ внасянето на депозита, следва да бъде представен по делото.

 

При невнасяне на депозита в указания от съда срок, експертизата ще бъде заличена.

 

Съдът предупреждава страните за последиците по чл. 161 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и с оглед изготвяне на заключението по допуснатата съдебно-техническа експертиза, делото следва да се отложи за друг ден и час, поради което

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и насрочва същото за 14.12.2021 г. от 14.00 часа, за която дата страните са уведомени.

След внасяне на депозита за вещото лице, същото да се уведоми незабавно за задачата на експертизата и изготвяне на заключението. 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:25 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: