П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на  двадесет и шести  октомври                                         Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 242 по описа за 2021 година.

 

 

На именното повикване 09:30 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят Д.И.Д., редовно призован – се явява лично и с адв. В. Ст. от АК-Варна, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът Директор на ОД на МВР-Търговище, редовно призован, не се явява. За него се явява гл. юрк. Л. Ж., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

 

Адв. С.: Няма пречки, моля да се даде ход на делото.

Юрк. Ж.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва жалбата.

 

На страните е изпратено определение № 368 от 08.10.2021 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

Адв. С.: Поддържам жалбата.

Юрк. Ж.: Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка.

Адв. С.: Да се приемат представените до момента от страните материали.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, представени с административната преписка, поради което,

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1804/15.09.2021 г. и находяща се задната корица делото, съдържаща 133 листа.

 

Дава се възможност на страните да сочат допълнителни доказателства.

 

Адв. С.: Госпожо Председател, твърдим, че освен ЗВМР и Инструкция № 470/2015 г. следва да бъдат прилагани и спазвани и други актове, като представям и моля да приемете по делото Заповед № 8121з-1252/2016 г. на министъра на вътрешните работи за подобряване на дисциплинарната практика. На следващо място, отново във връзка с дисциплинарната практика, представям и моля да приемете Заповед № 8121з-61/2018 г. на министъра на вътрешните работи. По същия начин е издадено разпоредително писмо на министъра на вътрешните работи, относно дисциплинарните производства с № 8121р-25499/2018 г. Всички са издадени на база законовите правомощия на министъра. Също така представям и моля да приемете Заповед № 8121з-749/2015 г. на министъра на вътрешните работи, издадена на основание параграф 2 от ПЗР на Инструкция № 470/2015 г. С тази заповед се утвърждават образците на документите, които се съставят. Като писмени доказателства последно представям списък по чл. 80 с доказателства с приложения за сторените разноски, като имам искания за представяне на доказателства от насрещната страна.

 

Юрк.  Ж.: Да се приемат, не се противопоставям.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя: Заповед № 8121з-1252/03.11.2016 г. на министъра на вътрешните работи, Заповед № 8121з-61/23.01.2018 г. на министъра на вътрешните работи, Заповед № 8121з-749/24.06.2015 г. на министъра на вътрешните работи, списък по чл. 80 от ГПК, ведно с доказателства за плащане.

 

Адв. С.: Доколкото твърдим и по делото има също такива твърдения, говорим за административната преписка, за претовареност на личния състав, което съответно създава обективни пречки пред изпълнение на служебните задължения качествено и в срок, ще Ви моля да задължите ответната страна да представи справка, относно колко е щатът на служителите на участък Антоново, като бройки служители общо, съответно през м. декември 2020 г., когато се твърди да е извършено нарушението, колко служители реално са работили в участък Антоново, като бъдат посочени по длъжности,  ако съответно е ползван платен отпуск, отпуск по болест или се налага каквото и да е друго отсъствие да бъде посочен периодът през м. декември 2020 г. за съответно отсъстващите служители. Също така, да бъде представена справка, относно това, колко оперативни дела и преписки, както и преписки по линия териториална полиция са били на производство в участък Антоново през м. декември 2020 г. По делото има твърдения на жалбоподателя, че към този момент има около 1200 преписки за година. Също така, представената и приета по делото Заповед № 749/2015 г. на министъра на вътрешните работи утвърждава по образците на документи, които  се съставят в хода на дисциплинарно производство. Съответно така, както я представих преди малко заповедта е без съответните приложения, които именно образците са задължително съдържание и доколкото следва ответникът да докаже спазване на всички изисквания на закона в хода на дисциплинарното производство, включително и съдържанието на документите, ще Ви моля да задължите ответника да представи приложенията, които следва да се считат за неразделна част от тази заповед, която току-що представих и Вие приехте. Тези приложения, пак казвам са изискуеми по параграф 2 от ПЗР на Инструкция № 470/2015 г. Самата инструкция изрично оправомощава министъра да ги определи и няма как според мен иначе по друг начин да установим, че са спазили изискването за съдържание и на заповедта за наказание, за покани за обяснения и т.н. Това са ми доказателствените искания към момента. Твърдя, че няма как по друг начин да се установи дали е спазена самата процедура  за спазване на образеца, както се изисква по инструкция ако ги няма тези образци. Изрично се казва: „по образец“ на тридесет и няколко места в инструкцията.

 

Юрк.  Ж.: По отношение на първото искане, считам, че няма отношение към предмета на делото. Жалбоподателят е представил в хода на дисциплинарната проверка това, което е счел за необходимо в своя защита, а именно представил е документи, които той е обработвал през този период и които е съгласувал през този период, за да покаже своята натовареност и ангажираност с работата на участъка. Считам, че в достатъчен обем са представени материали, освен това отношението на натовареността на служителите в участъка, в този период няма отношение към предмета на делото, тъй като не става въпрос за работа, която е разпределена на служител и не е свършена, поради голяма натовареност на този служител. В случая е неангажираността и неупражненият контрол от страна на началника на участъка, т.е. работата по преписката е разпределена на служител, който в този момент е в отпуск, не е проконтролирано, че отпускът продължава, преминава в друг вид отпуск и така работата по преписката продължава 45 дни. Така че, считам, че не следва да бъде уважавано това доказателствено искане. Относно другото искане, на мен не ми стана много ясно какво точно се иска, но е представена цялата административна преписка и е видно, че част от документите са изработени по образците, например за даване на обяснения преди налагане на дисциплинарното наказание. Образците, доколкото виждам не се представят в случая, така че евентуално можем да представим образците, но да, изготвени са по тях. Това, което е относимо към дисциплинарната проверка, тъй като не всички образци са относими към дисциплинарните проверки. Част от тях касаят дисциплинарните производства за тежки дисциплинарни нарушения, за които се предвижда уволнение.

 

Съдът намира исканията за представяне на доказателства от ответната страна за неотносими, поради което следва същите да бъдат отхвърлени, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отхвърля искането за представяне на доказателства от административния орган по отношение на: колко е щатът на служителите на участък Антоново, като бройки служители общо, съответно през м. декември 2020 г.; колко служители реално са работили в участък Антоново, като бъдат посочени по длъжности,  ако съответно е ползван платен отпуск, отпуск по болест или се налага каквото и да е друго отсъствие да бъде посочен периодът през м. декември 2020 г. за съответно отсъстващите служители; колко оперативни дела и преписки, както и преписки по линия териториална полиция са били на производство в участък Антоново през м. декември 2020 г.; приложенията, които следва да се считат за неразделна част от Заповед № 749/2015 г. на министъра на вътрешните работи като неоснователно.

 

Юрк.  Ж.: Госпожо Председател, във връзка с компетентността на административния орган, представям заповед на министъра на вътрешните работи за временно преназначаване на държавен служител на ръководна длъжност в МВР и акт за встъпване в длъжност. Директорът към момента на налагане на дисциплинарното наказание е бил временно преназначен на длъжността. Представям документите в тази връзка, че е бил на тази длъжност към момента на налагане на дисциплинарното наказание.

 

Адв. С.: Не възразявам, да се приеме.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага към доказателствата по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на административния орган: Заповед № 8121к-6684/28.05.2021 г. на министъра на вътрешните работи и акт за встъпване в длъжност на М. М..

 

Адв. С.: Други доказателства няма да соча.

Юрк.  Ж.: Нямам други искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. С.: Госпожо Председател, моля да отмените процесния акт. Моля да ни присъдите разноски. Моля за подходящ срок за подробно изложение на нашите доводи в писмен вид.

Юрк. Ж.: Уважаема госпожо Председател, моля да постановите решение, с които да  отхвърлите оспорването срещу поцесната заповед на директора на областна дирекция на МВР-Търговище, с която е наложено дисциплинарно наказание на жалбоподателя. Видно от събраните материали по делото, е че е постъпил сигнал за отработване, който от началника на РУ-Омуртаг е разпределен на участък Антоново. Жалбоподателят е разпределил този сигнал за отработване на служител, който, резолюцията на началника на участъка е от 08.12.2020 г., а служителят е излязъл в отпуск то 07.12.2020 г. В последствие отпускът е преминал в такъв, поради временна нетрудоспособност, в последствие е бил карантиниран служителят и след това пак е излязъл в годишен платен отпуск, като през цялото това време жалбоподателят не е упражнил контрол и не  е разпределил сигналът да бъде отработен от друг служител, което е довело до забавяне на отработването на сигнала, който е приключен чак на 18.01.2021 г. Забавянето е размер на 28 дни след определения от него срок за отработване на сигнала и 45 дни след подаването на сигнала, като междувременно подателят на сигнала е разрешил сам проблема си, поради който е подал същия и е загубил интерес от отработването на сигнала, поради което е и подал жалба, която е станала повод да бъде извършена проверка. С това жалбоподателят считам, че е осъществил дисциплинарното нарушение, за което е ангажирана отговорността му от страна на дисциплинарно-наказващия орган. Не считам, че са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт, като дава възможност на страните в 7-дневен срок от днес да представят писмени защити. 

.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.53  часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: