П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На деветнадесети октомври                                               Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 253 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 13:28 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Община Попово, представлявана от кмета, редовно призован се представлява от адв. Р.Д. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответниците по жалбата:

Р. Р. - ст. инспектор в РО НЯСС " Североизточна" България офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Д. Я.-К. - гл. инспектор в РО НЯСС "Североизточна България", офис гр. Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

Постъпило е писмено становище от ответниците с вх. №2008/08.10.2021 г. чрез ст. юрк. Е. З. в ДАМТН по хода на делото, с изразено становище за неоснователност на жалбата.

От процесуалния представител-ст. юрк. Е. З. в ДАМТН  е получено и писмо с вх. № 2058 от 15.10.2021 г., с което е представено писмо с изх. № 85-00-618/16.08.2021 г.  за уведомяване на община Попово за планирана проверка  на техническото състояние и безопасната експлоатация на яз. „Посабина“, яз. „Еленово“, яз. „Невски“, общ. Попово.

 

 По даване ход на делото:

 

             Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:28 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. Д.: Поддържам жалбата от името на община Попово за отмяна на задължителни предписания от 30.08.2021 г.

 

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

            Производството по делото е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите.

Делото е образувано по жалбата на община Попово, представлявана от кмета д-р Веселинов, чрез адв. Р. Д. *** против Задължителни предписания по Констативен протокол № 05-04-38/ 30.08.2021 г. от проверка и контрол на язовирна стена и съоръженията към нея и документацията за експлоатацията от 26.08.2021 г на ГД“НЯСС“, с който са дадени задължителни предписания за яз. „Посабина“ в общ. Попово: т. 1.Да се представи в ДАМТН протокол от пробни манипулации със затворните органи на основния изпускател. Срок 31.10.2021 г. 2. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 3. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 2 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 4. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 3 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 5. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 4 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 6. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 5 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 7. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 4, т. 2 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 8. Да се монтират нивомерни рейки. Срок 30.11.2021 г.

           Указано е на адм. орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 355 от 27.09.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Адв. Д.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка. Поддържаме и искането за разпит на трима свидетели, които водим днес в съдебно заседание за обстоятелствата посочени в жалбата.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото документите, постъпили с жалбата, а именно: Решение № 149 по Протокол № 16/25.02.2021 г. на Общински съвет-Попово, обл. Търговище, инвестиционна програма на община Попово за 2021 г., договор № Д-21-28/18.03.2021 г. на основание чл. 138а, ал. 1 от ЗВ е чл. 4, ал. 2 и ал. 3 от Наредба, документация за участие в публично състезание по реда на Закон за обществени поръчки за изработване на техническа документация, договор за концесия, сключен на 20.09.2021 г. за микроязовир „Посабина“ и анекси към него, постъпилите с придружително писмо от ответника с вх. № 2058/15.10.2021 г., а именно: писмо с изх. № 85-00-618/16.08.2021 г., с което е уведомена община Попово за планирана проверка на язовир „Посабина“, както и документите, постъпили с административната преписка, постъпила с вх. № 1882/24.09.2021 г., находяща се на долната корица на делото, а именно: Констативен протокол № 05-04-40/30.08.2021 г.на ДАМТН, Заповед № А-218/19.04.2021 г. от председателя на ДАМТН.

 

ДОПУСКА до разпит водените от  жалбоподателя свидетели: М. М.  М., Д. К. Н., З. Д. М. и вписва същите в списъка на призованите за днес лица.

 

На именното повикване в залата влизат водените свидетели.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелите.

 

Св. М. М.  М., 47-годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

Св. Д. К. Н., 65-годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

Св. З. Д. М. -41-годишна, българска гражданка, неосъждана, омъжена, грамотна, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетелите отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелите обещаха да говорят истината.

 

В съдебната зала остава само свидетелят З. М. .

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

Св. Милушева: Работя в община Попово като ст. експерт в дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“. Като представител на община Попово участвах в проверка на ГД НЯСС на язовир „Посабина“, която проверка беше извършена на 26.08.2021 г. в протокола, който ни беше изпратен след проверката-Констативен протокол № 05-04-40/20.08.2021 г. са посочени предписания, но също така в т. III са посочени неизпълнени предписания на предишни комисии. Това е комисия, назначена от областния управител. Там съм подписала с особено мнение, като считам, че в състава на тази комисия към областния управител няма лица с необходимата професионална квалификация по чл. 138а, ал. 5 от Закона за водите, т.е. липсва хидроинженер и заради това считам, че предписанията на тази комисия нямат необходимата тежест. Считам, че такова предписание е в нарушение със Закона за водите, тъй като законът изрично казва, че в комисията на областния управител трябва да има такова лице с необходимата квалификация. В случая липсва такъв експерт в тази комисия през 2020 г.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

В залата влиза свидетелят Д. Н..

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св. Н.: Работя в община Попово като ръководител на звено „Изпълнение на мероприятия по защита на населението при бедствия и аварии“. Язовир „Посабина“ е разположен северно от с. Посабина, в непосредствена близост до язовир „Калето“. Разстоянието между тях е около километър и нещо в права линия. Като водно съоръжение е изграден в края на 50-те години. Ползван е от бившия свинекомплекс в с. Посабина за водоснабдяване. Там е имало помпена станция под язовирната стена и изграден подземен водопровод, който отива до селото и основното му предназначение е било това. Другото допълнително предназначение на този язовир е, че под язовирната му стена бяха разположени зеленчукови градини (говоря за далечните 60-70-те години). Като язовир той няма водосбор, което означава, че когато той се източи или се намали водния му обем, допълването на водния обем, за да достигне точка на преливане от преливника, от  преливното съоръжение, трябва да има много дни обилни валежи, огромни или снеготопене. Той стои на половината на обема си. Винаги е на т.нар. мъртва точка, мъртъв обем, каквито са изискванията например на напоителни системи. Водата при него идва от две чешмички, които са разположени  на около километър и нещо, по поречието на едно дере, от където се пълни. По отношение на обжалванията от страна на община Попово, тук се обжалват пак предписанията на тази междуведомствена комисия от гр. Търговище, създадена със заповед на областен управител на гр. Търговище и нейните предписания са от 2020 г., от ноември месец. Никой не оспорва това, което е написано в протокола като нови искания или нови предписания от страна на г-жа Янкова, която е компетентен хидроинженер. Моето виждане е, че комисията няма хидроинженер, говоря за старата комисия. Предписанията за мен са нелегитимни, защото не може хора с различно образование, което извън хидроинженерството да дават компетентни заключения и искания, по отношение на хидротехническо съоръжение. В протокола има предписание, с което да се почисти бързотока на преливника. Този бързоток на преливника означава, че преливника според тях има затруднени, относно възможността водата свободно да премине през него и да се отече под язовирната стена. Не е така, защото в т. IV на този протокол, т. 1-изпълнени мероприятия: да се представи анализ за проводимостта на преливника спрямо параметрите на високата вълна на обезпеченост. Този анализ е представен в ДАМТН, съответно се намира и в НЯСС в отдела в гр. Варна. Съобразно този анализ е видно, че преливника има пълен капацитет да поеме висока вълна, която висока вълна на обикновен технически език се нарича „сто годишната вълна“. Това е огромна вълна, огромно количество вода. Що се касае за почистването на този бързоток, това няма начин, той не е циментиран, той е обикновено насипно съоръжение, обикновена пръст. Там израства трева. За няколко месеца израстват малки храстчета и не може всеки месец да се ходи и да се чисти. Ако ги няма тези отделни видове тревна или лека храстовидна растителност, то ще се получи т.нар. сриване или обручване на стените на преливника. То започва да се подяжда самата язовирна стена. Знам, че едно от съвременните изисквания, по отношение на  екологията е точно затревяването, както с ниска тревна растителност, така и с определена ниска храстовидна растителност както на язовирната стена за сухия откос (сухия откос е не към водата, а от другата страна). Същото се отнася и за стените на преливника и по-надолу включително.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

В залата влиза свидетелят М. М..

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св. М.: Работя в община Попово като директор дирекция „Финансова и общинска собственост“. Междуведомствената комисия извършва проверки на язовир „Посабина“ два пъти в годината. Утре започват есенните проверки за зимния сезон. Единствено миналата година минаха само веднъж заради пандемията. Минаха само есента, през пролетта беше блокирано всичко. Минават два пъти в годината. В тази проверка 2021 г. на държавната агенция не съм участвал, тъй като бях в отпуск, участваха двамата колеги. Участвал съм при междуведомствените комисии. Правил съм възражение за образованието и компетентността на представителите на ДАМТН. Тази пролет съм написал на всичките им протоколи възражение, че съставът на комисията, назначена от областен управител не отговаря на изискванията на чл. 138а, ал. 5 от закона за водите, във всичките  протоколи на пролетната им проверка. На есенната им устно сме коментирали тези неща и държа да посоча, че в разговор с представителите на проверяващата агенция, които също са членове на тази междуведомствена комисия, с тях сме коментирали тези неща. В тази междуведомствена комисия да има компетентно лице е ангажимент на областния управител, но те в тези протоколи, които ние тук обжалваме пред Административен съд, посочват като неизпълнени точно предписания на тази междуведомствена комисия, в която и те участват също като представители, но тя според мен не отговаря на изискванията на закона при самото им назначаване.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна е необходимо назначаването на съдебно-техническа експертиза и същото следва да бъде отложено за друга дата и час, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска назначаването на съдебно-техническа експертиза по делото, с вещо лице хидроинженер като, след като се запознае с материалите по делото, на място в страните и на яз. Посабина, даде заключение за техническото състояние на водния обект.

 

Назначава за вещо лице по делото М.Й.М. ***, с адрес за призоваване в община Омуртаг, със специалност-хидроинженер.

 

Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 200 (двеста) лв., вносим от жалбоподателя в 5-дневен срок от днес по сметката за вещи лица на Административен съд-Търговище, като платежният документ, следва да се представи в деловодството на Административен съд-Търговище. След внасяне на определения от съда депозит да се изпрати призовка на вещото лице.

 

Отлага делото и го насрочва за 23.11.2021 г. от 13.00 ч., за която дата страните са уведомени.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:51 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: