П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На деветнадесети октомври                                               Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 251 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Община Попово, представлявана от кмета, редовно призован се представлява от адв. Р.Д. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответниците по жалбата:

Р. Р.- ст. инспектор в РО НЯСС " Североизточна" България офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Д.Я.-К. - гл. инспектор в РО НЯСС "Североизточна България", офис гр. Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Постъпило е писмено становище от ответниците с вх. №2007/08.10.2021 г. чрез ст. юрк. Е. Зл. в ДАМТН по хода на делото, с изразено становище за неоснователност на жалбата.

От процесуалния представител-ст. юрк. Е. Зл. в ДАМТН  е получено и писмо с вх. № 2056 от 15.10.2021 г., с което е представено писмо с изх. № 85-00-618/16.08.2021 г.  за уведомяване на община Попово за планирана проверка  на техническото състояние и безопасната експлоатация на яз. „Посабина“, яз. „Еленово“, яз. „Невски“, общ. Попово.

 

 По даване ход на делото:

 

             Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:03 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. Д.: Поддържам жалбата от името на община Попово за отмяна на задължителни предписания от 30.08.2021 г.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

            Производството по делото е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите.

Делото е образувано по жалбата на община Попово, представлявана от кмета д-р В. , чрез адв. Р. Д. *** против Задължителни предписания по Констативен протокол № 05-04-38/ 30.08.2021 г. от проверка и контрол на язовирна стена и съоръженията към нея и документацията за експлоатацията от 26.08.2021 г на ГД“НЯСС“, с който са дадени задължителни предписания за яз. „Невски“ в общ. Попово: т. 1. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 1 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 2. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 2 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 3. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 3 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 4. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 4 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 5. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 1, т. 5 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 6. Да се представи в ДАМТН необходимата документация съгласно чл. 106, ал. 4, т. 2 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях и за осъществяване на контрола за техническото им състояние. Срок 23.12.2021 г. 7. Да премахне от короната на язовирната стена оградата от дървени колове и метална мрежа. Срок 30.11.2021 г. 8. Да почисти въздушния откос на язовирната стена от наличната тревна и храстовидна растителност. Срок 30.11.2021 г.

Указано е на адм. орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 351 от 27.09.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

Адв. Д.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка. Поддържаме и искането за разпит на трима свидетели, които водим днес в съдебно заседание за обстоятелствата посочени в жалбата.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото документите, постъпили с жалбата, а именно: Решение № 149 по Протокол № 16/25.02.2021 г. на Общински съвет-Попово, обл. Търговище, инвестиционна програма на община Попово за 2021 г., договор № Д-21-28/18.03.2021 г. на основание чл. 138а, ал. 1 от ЗВ е чл. 4, ал. 2 и ал. 3 от Наредба, документация за участие в публично състезание по реда на Закон за обществени поръчки за изработване на техническа документация, договор за концесия, сключен на 04.04.2013 г. за рибарник „Невски“, постъпилите с придружително писмо от ответника с вх. № 2056/15.10.2021 г., а именно: писмо с изх. № 85-00-618/16.08.2021 г., с което е уведомена община Попово за планирана проверка на язовир „Невски“, както и документите, постъпили с административната преписка, постъпила с вх. № 1880/24.09.2021 г., находяща се на долната корица на делото, а именно: Констатинвен протокол № 05-04-38/30.08.2021 г.на ДАМТН, Заповед № А-218/19.04.2021 г. от председателя на ДАМТН.

 

ДОПУСКА до разпит водените от  жалбоподателя свидетели: М. М.  М. , Д. К. Н., З. Д. М. и вписва същите в списъка на призованите за днес лица.

 

На именното повикване в залата влизат водените свидетели.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелите.

Св. М. М.  М. , 47-годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

Св. Д. К. Н., 65-годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

Св. З. Д. М.-41-годишна, българска гражданка, неосъждана, омъжена, грамотна, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетелите отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелите обещаха да говорят истината.

 

В съдебната зала остава само свидетелят З. М..

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

Св. М.: Работя в община Попово като ст. експерт в дирекция „Финансово-стопански дейности и управление на собствеността“. Проверка на рибарник „Невски“ беше извършена на 26.08.2021 г. от представители на ГД НЯСС. От страна на община Попово присъствах аз и колегата Д. Н.. В протокол № 05-04-38/30.08.2021 г. са описани предписанията, които са дадени в т. V, но също така са описани в т. III и т.IV-неизпълнени предписания от предишни комисии. Това е нашето възражение, моето лично, тъй като съм подписала протокола с особено мнение. Считам, че тези неизпълнени предписания на предишни комисии са направени от комисии, в състава, на които няма лица с необходимата професионална квалификация, съгласно закона за водите, чл. 38а, ал. 5, т.е. липсва хидроинженер. Многократно е обсъждано с представители на дирекцията, липсата на хидроинженер в областната комисия. Те знаят този проблем. Този обект, за който става въпрос, в общинската администрация се води публична общинска собственост-рибарник, по акт за общинска собственост. Според мен има разлика между обект рибарник и язовир. Обектът в кв. „Невски“ по моя информация и от колегите, които са с по-дълъг стаж, още навремето е изграждан с функции като рибарник. Много по-малък е, язовирната стена е достатъчно висока в случая, но доколкото разбрах и от специалисти, с които говорихме, навремето когато е изграждан е нямало нужда от преливници и от съоръжения. Той е изграждан с цел да бъде рибарник. Така е даден на концесия, така се води в акта за общинска собственост, така е изграждан винаги. Лично мое мнение е, че не би следвало да подлежи на контрол от такива органи като това звено НЯСС. Рибарникът в момента е даден на концесия и е зарибен. Продават риба.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

В залата влиза свидетелят Д. Н..

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св. Н.: Работя в община Попово като ръководител на звено „Изпълнение на мероприятия по защита на населението при бедствия и аварии“ и в това ми качество ми беше разпоредено да участвам съвместно с представители на НЯСС от отдела от гр. Варна при проверката на няколко язовира и рибарника в кв. „Невски“ на гр. Попово. Рибарникът е едно малко водно съоръжение, тип рибарник. Такова се е водело откакто е изградено. Намира се в края на кв. „Невски“, в североизточна посока. Захранва се от две чешми, които извират от горния край. Няма някаква зона с голям водосбор, за да се събере огромно количество вода при отделни валежи или при снеготопене. Като рибарник има преградна стена, която е разположена на двата земни ската и поема съхраняване на водата от тези чешми, които текат по едно много малко деренце.  Една чешма може да има много малък капацитет, то е минимално. Останах изненадан, когато проверяващите започнаха да говорят,  че това е язовир кв. „Невски“. Дори влязох в кратък диалог с  представителя Ростислав Раденков, че това е тип рибарник. Той започна да ме убеждава, че това е язовир. За язовирите има специални изисквания по Закона за водите и язовирите трябва да отговарят на съвсем други изисквания. Рибарниците по принцип не подлежат на проверка от този отдел НЯСС. Те са много елементарни, събират минимално количество вода. За мен грешката е допусната преди около 3-4 г., аз не съм бил тогава на работа в общината, когато т.нар. междуведомствена комисия, назначена със заповед  на областния  управител на област Търговище е обиколила всички такива съоръжения на територията на областта и е извършила т.нар. категоризация. Всеки един язовир придобива определена категория (първа, втора, трета), което е свързано с евентуалната опасност, която може да създаде това водно съоръжение за население или земеделски площи, опасност от наводнения. Тогава неправилно е  било посочено това водно съоръжение като язовир. Който и да го погледне се вижда, че това е обикновен рибарник, в който години на ред различни собственици, концесионери, наематели са отглеждали риба.  Изисквания за язовирните стени и съоръженията са огромни. Преливника трябва да отговаря на определени изисквания с определени параметри. Язовирната стена трябва да отговаря на изисквания: сухият откос да се почиства, водният откос трябва да бъде застилан с камъни. Това е рибарник, там насипите са обикновени, земни.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

В залата влиза свидетелят М. М..

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св. Маринов: Работя в община Попово като директор дирекция „Финансова и общинска собственост“. Запознат съм с рибарник „Невски“. Повече от 15 г. оглавявам дирекцията. Още от първоначалното земеразделяне преди 30 г., в началото на демокрацията е определен начинът на трайно ползване на всички земи със земеделски характер и той е рибарник. Техническите му  параметри също са за рибарник. От доста години съм член на областната междуведомствена комисия и там постоянно съм поставял въпросите всяка една година, че областният управител на област Търговище не спазва Закона за водите при назначаване на областна междуведомствена комисия. В състава и трябва задължително да влиза хидроспециалист. Аз поне от 5-6 години съм член на междуведомствената комисия и там няма такъв специалист. Ние възразяваме тук, защото проверяващите от ДАМТН в протокола си се позовават на предписания от областната междуведомствена комисия, която ние винаги сме считали, че не е назначена съобразно изискванията на Закона за водите, а понеже отсъствах и бях в отпуска, колежка от моята дирекция е присъствала на проверката и тя е подписала протокола с особено мнение, тъй като аз не бях там, но ако бях и аз щях да го подпиша с особено мнение. Според мен има разлика между воден обект „рибарник“ и воден обект „язовир“. Рибарникът не би трябвало да подлежи на тази система на контрол от съответната институция. При рибарниците има съвсем други технически изисквания, които няма нищо общо с язовирните стени и съоръженията. Говорим за височина на стена, за изпускателни съоръжения, за заскалявки на дигата.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси.

Свидетелят беше освободен от присъствие в залата.

 

Адв. Д.: Ще помоля да приемете като писмено доказателство акт за публична общинска собственост на обекта и предоставям списък за разноски, с оглед ако бъде уважена жалбата да бъдат присъдени направени по делото разноски. Според обясненията на тримата свидетели, че обектът е рибарник, ще помоля да бъде назначена техническа експертиза с вещо лице, което да посети да процесния обект-рибарник и да посочи дали той е с режим на язовир или с режим на рибарник и следва ли да бъдат давани предписания като за язовир на обект от друг тип, в случая рибарник „Невски“.

 

Съдът намира, че за изясняване обстоятелствата по делото, следва да бъде изслушано експертно заключение, както и да бъде приет като доказателство по делото акт за публична общинска собственост.

Съдът счита, че делото не е разяснено от фактическа страна, поради което същото следа да бъде отложено за друга дата и час.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска назначаването на съдебно-техническа експертиза по делото, с вещо лице хидроинженер като, след като се запознае с материалите по делото и на място в страните, да отговори на въпроса дали т.нар. язовир „Невски“, находящ се в кв. „Невски“ на гр. Попово е язовир, по смисъла на Закона за водите или рибарник?

Назначава за вещо лице по делото М.Й.М. ***, с адрес за призоваване в община Омуртаг, със специалност-хидроинженер.

 

Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 200 (двеста) лв., вносим от жалбоподателя в 5-дневен срок от днес по сметката за вещи лица на Административен съд-Търговище, като платежният документ, следва да се представи в деловодството на Административен съд-Търговище. След внасяне на определения от съда депозит да се изпрати призовка на вещото лице.

Приема и прилага като доказателство по делото Акт № 14328 за публична общинска собственост от 17.05.2021 г., касаещ рибарник с ПИ № 000040 по КВС.

 

Отлага делото и го насрочва за 23.11.2021 г. от 13.00 ч., за която дата страните са уведомени.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13.27 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: