П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и седми септември                                         Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 192 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:14 часа се явиха:

 

Оспорващата Н.  Ю.С., редовно призована, не се явява. За нея се явява а.. С.М. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. Б. К., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

 

По даване ход на делото:

А.. М.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. М.: Поддържам жалбата.  Нямам възражения по проекто-доклада.

            Юрк. К.: Оспорвам жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 278 от 06.08.2021 г.  на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. М.: Да се приеме административната преписка. Да се приемат представените с жалбата писмени доказателства и представените впоследствие с допълнителната молба.

 

Юрк. К.: Да се приеме административната преписка, да се приемат представените по делото писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъде приета административната преписка, както и допълнително постъпилите по делото документи по отношение на оспорения  административен акт, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1527/30.07.2021 г. на Административен съд- Търговище, находящи се на задната корица на делото от стр. 1 до стр. 68 (вкл.); постъпилите с жалбата писмени документи от стр. 15 до стр. 26 (вкл.), както и допълнително представените по делото от административния орган: справка –разпечатка от програмния продукт „парични обезщетения за безработица“ на НОИ, както и допълнително представените от оспорващата: с молба  с вх. №1817/16.09.2021 г. – служебна бележка с изх. № 60-07-12-42121/15.09.2021 г. от Агенция по заетостта, справка с изх. № 16388203087382/01.07.2020 г. за приети и отхвърлени уведомления по чл. 62, ал. 5 от КТ, заглавна страница на Трудова книжка № 3 и разпечатка от 2 стр. на трудова книжка на Н.С., 2 бр. удостоверения за постоянен и настоящ адрес на Н.С. . 

 

Приема за сведение: представеното Решение находящо се на стр. 27 от делото по Преюдициално дело С-451/2017 г. и представеното писмо с изх. № 53-00-81/05.06.2018 г. 

 

А.. М.: Не соча нови доказателства.

Юрк. К.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. М.: Уважаема г-жо Председател, представям и моля да приемете по делото писмените ми бележки, ведно с приложения към същите за сведение. Предоставила съм екземпляр от същите и на колегата. Моля, да отмените обжалваното решение.

 

Юрк. К.: Запознат съм с представените писмени бележки. Уважаема г-жо Съдия, от събраните по делото доказателства се установи, че за оспорващата липсва издадено удостоверение А1, което да дава основание за прилагане на изключението, предвидено в чл. 12, пар. 1 от Регламент 883/2004 г., който гласи, че за заетите лица, които временно работят за своя работодател, на територията на друга държава-членка на ЕС, при командироването им да се запазва приложимото законодателство на изпращащата държава-членка. Считам, че след като за оспорващата не може да се приложи това изключение от общото правило, следва да се приложи основният принцип, залегнал в Регламента, а именно, че лицата са подчинени на законодателството на държавата-членка, на чиято територия полагат труда си. С оглед изложеното, моля да постановите решение, с което изцяло да отхвърлите жалбата като неоснователна и да оставите в сила обжалваното решение на директора, като правилно и законосъобразно. В подкрепа на становището си мога да посоча две дела на Административен съд – Търговище, по които има влезли в сила решения, а именно: Адм. дело № 187/2021 г. и  Адм. дело № 188/2021 г.. Те са по аналогични казуси.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:27 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: