П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и седми септември                                         Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 186 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващата Н.  М.А., редовно призована,  явява се лично и с а.. С.М. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Директор на ТП на НОИ - Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. Б.  К., надлежно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

 

 

По даване ход на делото:

А.. М.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. М.: Поддържам жалбата.  Нямам възражения по проекто-доклада.

            Юрк. К.: Оспорвам жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 277 от 06.08.2021 г.  на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. М.: Да се приеме административната преписка. Да се приемат представените с жалбата писмени доказателства и представените впоследствие с допълнителната молба.

 

Юрк. Калбурджиев: Да се приеме административната преписка, да се приемат представените по делото писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъде приета административната преписка, както и допълнително постъпилите по делото документи по отношение на оспорения  административен акт, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1500/27.07.2021 г. на Административен съд- Търговище, находящи се на задната корица на делото от стр. 1 до стр. 62 (вкл.); постъпилите с жалбата писмени документи от стр. 15 до стр. 23 (вкл.), както и допълнително представените по делото от административния орган: заверено копие на Решение № 1040-25-26/23.06.2021 г. на Директора на ТП на НОИ – Търговище, справка –разпечатка от програмния продукт „парични обезщетения за безработица“ на НОИ, както и допълнително представените от оспорващата: с молба  с вх. № 1802/14.09.2021 г.– служебна бележка с изх. № 60-07-12-41886/13.09.2021 г. от Агенция по заетостта, представените с молба с вх. № 1835/17.09.2021 г. на Адм. съд -  Търговище – Трудов договор № 144/22.06.2020 г., копия от страници на трудова книжка  от стр.1 до стр. 9 и 2 бр. удостоверения за постоянен и настоящ адрес на Н.А..

 

Приема за сведение: представеното Решение находящо се на стр. 24 от делото по Преюдициално дело С-451/2017 г. и представеното писмо с изх. № 53-00-81/05.06.2018 г. 

 

А.. М.:  Г-жо съдия, водим един свидетел, който моля да допуснете до разпит. Свидетелят ще даде показания, понеже напускането на работа е еднакво, в същият ден с жалбоподателката, както и наемането, подписването на договора в гр. София. Този свидетел е изминал същият път, като жалбоподателката, с оглед на това, че са били командировани, не са били подписали договор с чужд работодател, а с български работодател. Разпита на свидетеля ще бъде в тази насока.

 

Съдът разяснява на процесуалния представител на жалбоподетелката, че в доклада по делото са посочени обстоятелствата, по които не се спори по делото, а именно: Не се спори по делото, че Н.А., е наета на територията на Р. България от фирма „Бул-Интерим“ ЕООД, със седалище гр. София, по трудов договор - до завършване на определена работа, осъществявана на територията на друга държава-членка на ЕС – Франция, за което лицето е командировано за срок от три месеца, считано от 09.01.2019 г. до 08.04.2021 г. Това са обстоятелства, които не се спорят.

 

А.. М.: Да, така е.

Юрк. К.: Това не се спори, но предоставям на съда по направеното искане.     

А.. М.: Оттеглям искането си за допускане на гласни доказателства. Не соча нови доказателства. Представям списък на разноски по делото.

Юрк. К.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. М.: Уважаема г-жо Председател, представям и моля да приемете по делото писмената ми защита, ведно с приложения към същата за сведение. Предоставила съм екземпляр от същата и на колегата. Моля, да отмените обжалваното решение.

 

Юрк. К.: Запознат съм с представената писмена защита. Уважаема г-жо Съдия, считам жалбата за неоснователна. От събраните по делото доказателства се установи, че за оспорващата липсва издадено удостоверение А1, което да дава основание за прилагане на изключението, предвидено в чл. 12, пар. 1 от Регламент 883/2004 г., който гласи, че за заетите лица, които временно работят за своя работодател, на територията на друга държава-членка на ЕС, при командироването им да се запазва приложимото законодателство на изпращащата държава-членка. Считам, че след като за оспорващата не може да се приложи това изключение от общото правило, следва да се приложи основният принцип, залегнал в Регламента, а именно, че лицата са подчинени на законодателството на държавата-членка, на чиято територия полагат труда си. Налице е една трансгранична ситуация според Регламента. С оглед изложеното, моля съдът да постанови решение, с което изцяло да отхвърли жалбата като неоснователна и да остави в сила обжалваното решение на директора, като правилно и законосъобразно.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:13 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: