П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на седемнадесети септември                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 139 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:47 часа се явиха:

 

Оспорващият „Тони Емилов-2004" ЕООД, редовно призован не изпраща представител.

Ответникът Началник на отдел "Оперативни дейности" - Пловдив в ГД "Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. М.Д., надлежно упълномощена и приета от съда.

Свидетелят С.В.П., редовно призована- явява се.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Д.:  Да се даде ход на делото.

             

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което.

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:47 часа.

 

Пристъпи към снемане самоличността на допуснатия до разпит свидетел - С.П..

 

Св. С.В.П., 48-годишна, български гражданин, омъжена, с висше образование, неосъждана, без дела и родство със страните.

           

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелят обеща  да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на св. С.П..

 

Свидетелят отговаря на поставени от страната и съда въпроси.

 

Св. С.П.: На 11.04.2021 г.  беше извършена проверка в обект, стопанисван от Тони Емилов-2004" ЕООД, в гр. Димитровград на територията на Неделен пазар- Димитровград. При извършената проверка, преди легитимация на органите, беше извършена контролна покупка, при която не се издаде фискален касов бон от регистрираното, работещо в обекта фискално устройство. Колегата от екипа си купи един стек мъжки домашни чехли. След като се легитимирахме и започнахме проверката, не беше издаден касов бон. Това се доказва и от генерирания клен за извършваните продажби за деня от фискалния касов апарат. Същият е приложен за обекта за съответния ден – 11.04.2021 г.. По принцип, територията на Неделен пазар- Димитровград е много обширна. Тя е на площ повече от 10 дка. Самото разположение на обекта е сергия с номер от 34 до 41. Това е на територията зад автогарата в Димитровград, а не е на самата автогара, не е в някои от секторите. Самият пазар е разделен на специално обособени сектори, а разположението на търговските маси, които стопанисва въпросната фирма Тони Емилов-2004" ЕООД, е в района между автогарата и един от обособените сектори. Няма друго, конкретно, фактическо наименование обособено като местоположение. Не може да се каже, че обекта е на някаква улица. В страни от него е района на автогарата, която вече е на ул. Димитър Благоев, от другата страна е сектор А на Димитровградския пазар, но за конкретното разположение на тези маси, няма обособен адрес, улица, номер и т.н., по които да могат да се индивидуализират. Край тези маси, отляво се пада автогарата, отдясно са разположени тези обекти в сектор А на Димитровградския пазар, но те не попадат в нито една от двете категории – нито към автогарата, нито към сектор А на Димитровградския пазар. Не можем да направим някаква взаимовръзка с магазин, който се намира на ул. Димитър Благоев. Това са тип маси за продаване, които не са обособени като търговски обект. Покрити са с найлони и такива неща, с метални покриви направени, дори не могат да се формулират като фиксиран търговски обект. Те в следващия момент могат да бъдат преместени, те са за временно ползване. На тези маси имаше фискално устройство. Там генерирахме клена и другите отчети, защото там се констатираха и други неща, че Дружеството не е регистрирано по ДДС. Извършихме 12 месеца назад справка на регистрираните обороти. На масите си имаше самостоятелно фискално устройство за регистриране на продажби, което позволява закона. 

 

Нямаше повече въпроси към свидетеля и същият беше освободен от присъствие в залата.

 

Юрк. Д.:  Нямам искане по доказателствата.

 

С оглед становището на процесуалния представител на ответника, че няма искане по доказателствата, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна. Безспорно са установени всички елементи от изискванията на чл. 186 от ЗДДС. Установени са нарушения в търговския обект по смисъла на ЗДДС. Макар и няколко маси на открито, търговецът следва да изпълнява всички изисквания във връзка с отчитането на продажбите и доколкото тези нарушения са съществени, аз считам за правилна и законосъобразна издадената заповед за налагане на ПАМ. Същата е издадена от компетентен орган, в рамките на неговите правомощия и не са налице основания за нейната отмяна. Моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и ни присъдите  разноски, в предвидените минимални размери за юрисконсултско възнаграждение.  Моля за решение в този смисъл.  

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:56 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: