П Р О Т О К О Л

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         IV състав

на четиринадесети септември                                          Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател  Албена Стефанова

                                                                                            

Секретар Стоянка Иванова

Прокурор Васил Ангелов

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 105 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа  се явиха:

 

            Ищецът „ЕАЗ ПРИВАТ“ ООД,  редовно призован,  се представлява се от а.. М.К. от САК, надлежно упълномощена и приета от съда. 

Ответникът Национална агенция за приходите - София, редовно призовани се представляват от гл. юрк. М.Д., надлежно упълномощена и приета от съда.

            За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   прокурор Васил Ангелов. 

 

По даване ход на делото:

            А.. К.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

            Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпилия писмен отговор по исковата молба.

Предоставя се възможност за становища по исковата молба, по проекто-доклада и доказателствата.

 

А.. К.: Поддържам исковата молба. Оспорвам изцяло писмените отговори по делата.  Не възразявам да бъде приет проекто-доклада.

 

Юрк. Д.: Оспорвам исковата молба. Считам я за неоснователна. Моля да бъдат приети приложените по преписката доказателства - всички и на предходните дела. И понеже малко се загубих във всички тези няколкократно  представени доказателства, ще направя повторно искане, да бъде прието като доказателство Разпореждане от 17.12.2019 г., което предполагам  е приложено по делата. Това е разпореждането, с което е разпределена сумата от 774 лв.. Представям го и моля да бъде прието.  По проекто-доклада нямам възражения.  

 

Прокурорът: Исковата молба е допустима за разглеждане. Нямам искане по доказателствата. Да се приемат, тези които  се представиха. Да се приеме и проекто-доклада.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 274/03.08.2021 година.

 

За изясняване на делото в пълнота, съдът намира, че следва да бъде прието представеното в днешното съдебно заседание Разпореждане, както и да бъдат приложени към настоящото дело: гр. д. № 1362/2020 г. по описа на Районен съд – Търговище;  адм. д. № 251/2019 г. по описа на Адм. съд – Търговище и адм. дело № 99/2020 г. по описа на Адм. съд – Търговище, поради което

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателство по делото: Разпореждане с изх. № С190025-125-0371432/17.12.2019 г. на публичен изпълнител на ТД на НАП – Варна, офис Търговище.

 

Прилага и Приобщава към настоящото дело: гр. д. № 1362/2020 г. по описа на Районен съд – Търговище, адм. д. № 251/2019 г. по описа на Адм. съд – Търговище и адм. дело № 99/2020 г. по описа на Адм. съд – Търговище.

 

Въпрос на съда: Става въпрос за вземане, което ищеца при всички случаи не може да получи - така ли е?

 

Юрк. Д.: Ако е нямал задължение към НАП е можело да получи, но ние сме длъжни да прихванем сумата, ако има задължение. Публичният изпълнител, на фона на своето изпълнително производство е установил, че лицето има вземане, респективно е направил прихващане на това вземане и то е било разпределено с представеното разпореждане, за погасяване на публичните му задължения. Т.е., в този смисъл считаме възражението, че е нанесена някаква вреда, която се претендира в конкретния случай за неоснователно, тъй като сумите са погасили задължението на длъжника. Т.е., в този случай няма никаква вреда, а напротив, изпълнено е публичното му задължение, което има към бюджета.

 

А.. К.: Имам искане, с оглед установяване размерът на вредите. Ищецът претендира, че неоснователно  е погасено това въпросно задължение, без  валидно  правно основание на обезпечителна мярка, която е наложена незаконосъобразно. С оглед установяване размерът на вредите, които дружеството търпи и наличието на причинно-следствена връзка, моля да бъде допусната съдебно-счетоводна експертиза, съгласно поставените въпроси в исковата молба, като правя уточнение по въпроса по т.4.2. Същият следва да бъде формулиран така: Какъв е общият размер на непогасените задължения по изпълнителния лист и защо задължението не е погасено изцяло от ответника?

 

Юрк. Д.: Считам, че няма смисъл от тази счетоводна експертиза, тъй като ние сме установили и знаем размерите на задълженията, а тя би установила тези размери. Аз мисля, че няма спор по размерите.  Размерите, които са посочени в изпълнителния лист съответстват на размера, който се претендира.

 

 Въпрос на съда към а.. К.: Вие спорите ли за този размер?

 

А.. К.: Моята идея е, понеже са преведени някаква част от суми, но не е ясно по кои точки, защото изпълнителният лист е разделен на няколко вземания: едното е обезщетения, другото е разноски и такса. Да, те са преведени общо, една минимална част не е ясно, кое за какво е. От тази гледна точка е искането.

 

Прокурорът: За изясняване на фактическата истина, вероятно трябва да се допусне  тази експертиза. Притеснява ме лично, към т.4.2, направеното допълнение - „защо?“. Какво значи,  защо не е погасено, какво се цели с този въпрос, какво да ни отговори вещото лице?

А.. К.: Какво са извършили с тази сума, за да не я приведат по изпълнителния лист, това е идеята на този въпрос, защото си има ред по ГПК, по който се оспорват изпълнителни листове и в случая не е налице такъв, не е проведен за оспорване. Изпълнена е част от задължението по листа,  погасено е.

Прокурорът: Ако това е смисъла на искането, което според мен няма да бъде разбрано от вещото лице с въпроса „ .. и защо?“, тогава да се оформи отделна точка за това, което каза току що колежката: Спазен ли е редът по ГПК, коя част от сумата за какво плащане е била употребена. Така ще е по ясно за вещото лице. 

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота, следва да бъде допусната съдебно-счетоводна експертиза, като на ищеца следва да бъде дадена възможност ясно да дефинира задачата на експертизата и да направи своето предложение за експерт в 7-дневен срок от днес, с писмена молба, с препис за всяка една от страните в процеса, като след представяне на писмената молба, препис от същата да бъде изпратен на страните, с възможност за всяка една от тях, да направи своето становище по отношение на така поставената задача и предложение за допълване на  задачата, както и предложение за експерта, който да бъде назначен.

Предвид изложеното, съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

Допуска назначаването на съдебно-счетоводна експертиза.

 

Определя първоначален депозит за възнаграждение на вещото лице в размер на 300.00 лв., вносим от ищеца в 7-дневен срок от днес.

 

Дава възможност на ищеца да дефинира задачата на експертизата и да направи своето предложение за експерт в 7-дневен срок от днес, с писмена молба, с препис за всяка една от страните в процеса, като след представяне на писмената молба, препис от същата да бъде изпратен на страните, с възможност за всяка една от тях, да изрази своето становище по отношение на така поставената задача и предложение за допълване на  задачата, както и предложение за експерта, който да бъде назначен.

 

Указва на ищеца, че при невнасяне на депозита, експертизата ще бъде заличена

 

Предупреждава страните за последиците по чл. 161 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и следва да бъде отложено за друг ден и час, поради което

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните за доказателствени искания.

 

Отлага делото и го насрочва за 05.11.2021 г. от 11:00 часа, за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:18  часа

           

                       

Председател:

 

Секретар: