П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                      Град Търговище

            Административен съд                                                      ІІ касационен  състав

На седми септември                                                        Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                     Председател: Красимира Тодорова

                                                                    Членове: Албена Стефанова   

                                                                       Иванка Иванова    

                                                                  

 Секретар Гергана Бачева

 Прокурор  Васил Ангелов

 

           Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

КАНД номер 111 по описа  за  2021 година.

 

На именното повикване в  10. 39 часа се явиха:

 

Касаторът „ВТ-Трип“ ЕООД, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

За ответника ЦУ на НАП, отдел Оперативни дейности- Варна, редовно призован, се явява гл. М. Д., редовно упълномощена от преди и приета от съда.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   прокурор Васил Ангелов.

 

Докладва постъпили писмени бележки с вх. № 1745/07.09.2021 г. от касатора с изразено становище по хода на делото, по доказателствата и по същество. 

 

По даване ход на делото:

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10.39 часа.

 

Докладва  касационната жалба.

 

Юрк. Д.: Оспорвам жалбата. Считам я за неоснователна. Няма да соча доказателства.

Прокурорът: Жалбата е допустима. Нямам искане по доказателствата. 

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети и приложени, постъпилите с касационната жалба писмени документи като доказателства по делото.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

ПРИЕМА и ПРИЛАГА като писмени доказателства документите, постъпили с касационната жалба по опис, находящи се от стр15 до стр. 23 вкл.  

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства от първоинстанционния съд, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. Д.: Уважаеми Административни съдии, считам жалбата за неоснователна, макар и твърде подробна. В нея не се съдържат касационни основания за отмяна на решението на Районен съд-Търговище. същото е правилно и законосъобразно. Във връзка с въведените подробни възражения, считам, че неправилно се позовават на разпоредбите на НПК, тъй като в конкретния случай те се прилагат ако не се прилагат разпоредбите на ЗАНН, ако не предвиждат специално приложение. В случая, считам, че не са налице процесуални нарушения в първоинстанционното производство във връзка с нередовното призоваване без жалбоподателя, тъй като това е допустимо по реда на чл. 61 от ЗАНН-съдът гледа делото и в негово отсъствие. Считам, че в конкретния случай съдът е изпълнил задължението си, призовал е процесуалния представител на лицето. Същият е бил уведомен за съдебното заседание и не се е явил. В конкретния случай, в производството по НПК, ЗАНН предвижда такава възможност. Считам, че не са налице основания за отмяна на съдебното решение, така както е посочено в жалбата. Считам, че не са налице и другите основания за отмяна на съдебното решение. Решението е правилно преценено от въззивния съд, правилно са преценени всички относими обстоятелства, приложените доказателства, събраните в хода на производството гласни такива. Всички  съответстват на описаното нарушение. Не е налице нарушение на материалния закон. Безспорно е установен нарушителя, деянието и неговата вина се предполага, с оглед на това, че нарушителят е юридическо лице. В този смисъл, изложените в жалбата възражения, относно правилно приложение на материалния закон, също са неоснователни. Не на последно място е възражението за неправилна преценка по чл. 28 от ЗАНН. Нарушенията, свързани неправилното отчитане на фискалното устройство не могат да бъдат приети като маловажни такива, защото нарушават фискалната дисциплина. В конкретния случай, считам жалбата за неоснователна, решението на въззивния съд е правилно и законосъборазно, предвид което Ви моля да отхвърлите жалбата изцяло и да ни присъдите разноски в предвидените минимални размери. Моля за решение в този смисъл. В частта за разноските има отделно определение, моля и в тази част да се потвърди.

 

Прокурорът:  Считам жалбата за неоснователна. Решението на Районен съд-Търговище е правилно и следва да се потвърди.  Предоставям на съда в частта за разноските.

 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.44 часа.

 

                                  

                                               Председател:

 

 

                                                     Секретар: