П Р О Т О К О Л

                      

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

на  седми септември                                                           Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  С. И.

 

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя     

АХ. дело номер 169 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване 09:00 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателката  Й.Д.С., редовно призована не се явява. За нея се явява адв. И. И. от АК- Търговище, редовно упълномощен и приет от съда. Представя пълномощно.

Ответникът Директор на Дирекция "ОДОП" - Варна, редовно призован не се явява. От процесуалния представител на същия –  И. Н.- П., гл. юрк. в Дирекция ОДОП - Варна е постъпила писмена молба.

 

Съдът докладва постъпилата писмена молба от процесуалния представител на ответника с вх. № 1714/01.09.2021 г.  на Адм. съд. Търговище. Със същата не се възразява по даване ход на делото. По доказателствата има няколко доказателствени искания, които касаят преписката. Направено е възражение за допускането до разпит на посочените в жалбата свидетели. Счита се, че са недопустими, предвид размера на сумата и въведената в чл. 164, т. 3 от ГПК писмена форма за доказване. Изказано е и особено искане, че ако въпреки възражението се допуснат свидетели, молят разпита да се извърши в следващо съдебно заседание за да могат да формулират въпроси към тях. В случай, че се направят доказателствени искания различни, които ги няма в жалбата, да им бъде дадена възможност да изразят становище.  Евентуално се изразява становище по същество,  ако се обяви делото за решаване.

 

По даване ход на делото:

Адв. И.: Няма пречки, да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

 

Дава се възможност за становище по жалбата и по направените доказателствени искания.

 

Адв И.: Поддържам подадената жалбата и направените доказателствените искания. Във връзка с исканите свидетели правя уточнение. Единия свидетел е свидетелката, от която са снети  писмените обяснения, които са съвсем кратки и някои неща според мен се нуждаят от изясняване. В смисъл- преведени, дадени. Това е лицето, което е превело сумата. Предмет на установяването ще бъде предмета на договора и уговорките, които са имали преди това и по какъв начин са преведени парите, което не е част от договора. Вторият свидетел е в друга връзка. Това, което се повдига в жалбата и въсъщност не е изяснено и от адм. орган, касае се не за сумите по самия договор, а затова, защо част от тази сума, е постъпила в патримониума на Й.С. и ние установяваме това обстоятелство. Ние твърдим, че тази сума е дарение от нейната майка и понеже е дарение между майка и дъщеря, попада в забраните по ГПК, т.е. е допустимо. В тази връзка, пълномощникът на Й.С. (продавачката по договора, който те са установили) ще разпитваме. С това ще установим основанията, на които процесната  сума е постъпила по сметката на Й.С.. Пълномощникът е на продавачката по сделката - пълномощникът на нейната майка.  Оттеглям искането направено с жалбата, за разпит на свидетелката К. С. Й..

 

В 09:04 часа в съдебната зала, от деловодството на съда представят постъпила писмена молба с вх. № 1749/07.09.2021 г. от процесуалния представител на ответника - И. Н.- П., гл. юрк. в Дирекция ОДОП – Варна.

 

Докладва се постъпилата молба.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото: административната преписка - 1бр. папка ф-94/21 (по опис), с приложените към същата документи от стр. 1 до стр. 321, представена с придружително писмо с вх. № 1374/09.07.2021  г. на АС – Търговище, ведно с представените допълнително от страна на процесуалния представител на ответника: Заповед № Д-3/04.01.2021 г. на Директора на ТД на НАП- Варна и пълномощно № 216/21.05.2021 г.  

Приема и прилага: 1 бр. електронен носител  /диск/, приложен към административната преписка.

Съдът намира, че обстоятелствата, за които се иска разпит на свидетели не попадат в приложното поле на ограниченията по чл. 164 от ГПК,  поради което същите са допустими.

Предвид изрично изявеното желание от страна на процесуалния представител на ответника, да му бъде дадена възможност да формулира въпроси към свидетелите, съдът намира, че делото следва да бъде отложено за друга дата и час, при която да се съберат допуснатите гласни доказателства

Водим от горното, съдът

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

Допуска до разпит при режим на водене от страна на жалбоподателката двама свидетели, а именно: С. М. М. и С. Й. С..

Дава възможност на ответника до следващото съдебно заседание да формулира въпросите си към допуснатите свидетели.

 

Отлага делото и насрочва същото за 12.10.2021 г.  от 10:00 часа, за която дата страните са уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.09 часа.

                                  

  Председател:

 

                                                 Секретар: