П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На двадесет и четвърти август                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар   Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 176 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:33 часа се явиха:

 

За жалбоподателите:

Ф.М.С. и

Б.Я.Х., редовно призовани, се явява а.. Н. Ф. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответникът по жалбата Директор на РД „Автомобилна администрация“-Русе,  редовно призован, не изпраща представител.

 

            По даване ход на делото:

            А.. Ф.: Да се даде ход на делото, предвид редовното призоваване на ответната страна.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:33 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А.. Ф.: Поддържам жалбите. Госпожо Председател, запознах се с преписката, която пристигна от ответната страна. Запознах се с писмените обяснения на лицето М. С. М.. Това е частен документ и оспорвам съдържанието и подписа на Мерлин Сабриева. На пръв поглед, след като се запознах с обяснението е видно, че в самото обяснение има два различни почерка, като първо е снето обяснението и след това е дописвано вътре в обяснението с друг почерк името на шофьора и номера на микробуса. По тази причина ще моля да откриете производство по чл. 193 от ГПК за оспорване истинността на частен документ. Предвид това, че този частен документ не носи подписа на страната, която го оспорва    т.е. нашия, тежестта на доказване, съгласно чл. 193, ал. 3  е в тежест на ответната страна.

Отделно от това, моля, тъй като за днешното съдебно заседание не успяхме да се свържем с тази жена, моля същата да бъде призована и разпитана като свидетел, като посочвам адреса на М. М. - гр. Търговище, ул. ..., за която ще внесем депозит. Моля да бъде разпитано като свидетел и лицето, което е взело обясненията от М. С. М.- инспектор И. В., който е снел обясненията. Същият да бъде призован по  месторабота РД „Автомобилна администрация“  –Русе.   

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

 

            Производството е по реда на Глава Х от АПК във връзка с чл. 107, ал. 2 от Закона за автомобилните превози.

Делото е образувано по жалбите на Ф.М.С. ЕГН ********** *** и Б.Я.Х. ЕГН ********** ***, и двете жалби чрез а.. Н.Ф. ***, със съдебен адрес:***, кантора 3 против Заповед за прилагане на ПАМ № РД-14-1938 от 24.06.2021 г. на директора на РД“АА“ гр. Русе, с която са приложени следните ПАМ: 1) временно спиране от движение на МПС м. „Мерцедес“ м. Спринтер от категория М1 с ДК№ ..., собственост на Б.Я.Х. до отстраняване на нарушението но не повече от 12 месеца, чрез сваляне  и отнемане на 1 бр. табела с посочения ДК№ и отнемане на свидетелство за регистрация № 009447595, издадено на 12.02.2021 г.; 2) временно отнемане на свидетелство за управление на МПС № 284765770 и Контролния талон към него с № 6856436 на Ф.М.С., издадено на 08.01.2021 от МВР – Търговище до отстраняване на нарушението, но за не повече от 1 година.

Указано е на адм. орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспореният адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателите, че следва да представят доказателства в съдебно заседание по делото за сочените от тях обстоятелства в жалбите.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 257 от 21.07.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. Ф.: Нямам възражение по доклада.

 

Съдът счита, че искането за откриване на производство по чл. 193 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК следва да бъде уважено, като на ответната страна бъде указано, че в 5-дневен срок от получаване на съобщението следва да посочи дали ще се ползва от оспорения частен документ.

Съдът намира, че за изясняване обстоятелствата по делото, следва да бъде изслушано експертно заключение, както и следва да бъдат допуснати до разпит сочените от процесуалния представител на жалбоподателя свидетели.

Водим от горното, съдът

 

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Открива производство по оспорване съдържанието на документ- обяснение  на лицето М. С. М. с ЕГН ********** *** (л. 3 от административната преписка, даден пред органите на РД „Автомобилна администрация“  –Русе и подписа на същото лице.

Указва на ответника по делото, че оспореният документ е частен свидетелстващ, поради което доказателствената тежест на основание чл. 193, ал. 3, изр. последно е в негова тежест.

Указва на основание чл. 193, ал. 2 от ГПК на ответника, че в 5-дневен срок от получаване на съобщението следва изрично да заяви с писмена молба по делото дали ще се ползва от посочения документ- обяснение  на лицето М. С. М..

 

Допуска назначаване на съдебно-техническа експертиза, като вещото лице да бъде призовано след получаване на становище от ответната страна по чл. 193, ал. 2 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК.

Назначава за вещо лице П. Вл. П.-експерт криминалист-графолог от гр. Търговище, ..., който след като се запознае с материалите по делото да даде заключение по въпроса:

Дописването след дадените писмени обяснения на лицето М. М. (л. 3 от административната преписка), а именно: микробус Мерцедес рег. № ... с шофьор Ф.М.С., ЕГН ********** и подписа на лицето дали са изпълнени от лицето М. С. М. или друго лице?

Определя първоначален депозит за вещото лице в размер на 250 (двеста и петдесет) лв., вносим от жалбоподателите в 5-дневен срок след получаване на становище от ответната страна по чл.193, ал. 2 от ГПК, във вр. с чл.144 от АПК.

 

Допуска до разпит за следващо съдебно заседание при режим на призоваване лицата: М. С. М. от гр. Търговище, ул. ... и инспектор И. В. с адрес за призоваване РД „Автомобилна администрация“  –Русе.   

Определя депозит за призоваването на свидетеля М. М. в размер на 10 (десет) лева, вносим от страна на жалбоподателя в 5-дневен срок от днес.

 

Отлага делото и го насрочва за 05.10.2021 г. от 13.00 ч., за която дата страните са уведомени, а на неявилата се да се изпрати копие от протокола за изпълнение на дадените указания.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:48 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: