П Р О Т О К О Л

 

Година 2021                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                        I касационен състав

на   тринадесети юли                                                         Година 2021                   

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                              Председател: Росица Цветкова

                                                                       Членове: Албена Стефанова                                                                                                      Иванка Иванова                         

 Секретар С. И.

 Прокурор Драгомир Сяров

 

Сложи за разглеждане на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10:03 часа, докладваното от съдия Албена Стефанова

КНАХД номер 94 по описа  за  2021 година.

На именното повикване в 10:03 часа се явиха:

 

Касаторът  „БАКАЛСКИ ОРГАНИК" ООД, редовно призован не изпраща представител. Постъпило е писмено становище с вх. № 1355/07.07.2021 г. на Адм. съд- Търговище от адв. Р. К. - пълномощник на касатора, в което се сочи, че е ангажиран и не може да се яви в съдебно заседание, но не възразява делото да се гледа в негово отсъствие.  Прави искане  по доказателствата.

За ответника ИА "ГИТ" Дирекция "Инспекция по труда" гр.Търговище, редовно призован, се явява ст. юрк. Р. Х., редовно упълномощена от преди и приета от съда.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява Зам.-окръжен прокурор Драгомир Сяров.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Х.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което                                                        

                                                                       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва касационната жалба.

Докладва постъпилото писмено становище с вх. № 1355/07.07.2021 г. на Адм. съд- Търговище от адв. Р. К. - пълномощник на касатора.

 

Юрк. Х.: Г-жо съдия, считам касационната жалба за неоснователна, тъй като не са налице касационни основания за отмяна на първоинстанционното решение. Считам същото за законосъобразно и правилно. Аз няма да соча доказателства. Що се отнася до искането за разпит на посоченото в касационната жалба лице, считам че на този етап от производството искането е недопустимо с оглед на обстоятелствата, които ще се доказват.

 

Прокурорът: Жалбата е допустима за разглеждане. Нямам искане по доказателствата.   

 

По направеното искане за събиране на гласни доказателства, съдът

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

Отхвърля искането за събиране на гласни доказателства, като съобрази обстоятелството, че пред касационна инстанция са допустими само писмени доказателства.

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

                                                                       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. Х.: Уважаеми Административни съдии, моля Ви да постановите решение, с което да оставите в сила първоинстанционното решение като законосъобразно и правилно. Считам, че не са налице касационни основания за отмяна на първоинстанционното решение. Същото е изключително подробно и мотивирано. Решаващият състав се е произнесъл по всяко едно от възраженията на жалбоподателя, които са идентични с тези, които са посочени в жалбата, с която Вие сте сезирани. Няма да преповтарям мотивите и изводите, които направих в пледоарията си пред районния съд, само ще се спра на едно обстоятелство във връзка с твърдението, че на представителя на дружеството не е връчен нито акта, нито наказателното постановление (НП). Считам това възражение за неоснователно, както и за несериозно с оглед на обстоятелството, че в срока по ЗАНН, както по акта, така и по НП, съответно има възражение, има и подадена жалба срещу НП. Т.е., няма как да говорим затова, че тези два документа не са  достигнали до адресата си, предвид това, че той е реализирал правото си на защита и то в пълен обем. Съответно възразил е срещу акта и обжалвал постановлението. Моля Ви, за решение в този смисъл, както и да ни присъдите юрисконсултско възнаграждение.

 

Прокурорът: Уважаеми Административни съдии, считам касационната жалба за неоснователна. Атакуваното решение не страда от посочените в нея пороци, относно приложението на материалния и процесуалния закон в административнонаказателното производство. Всички тези възражения подробно са анализирани в атакуваното решение на Районен съд – Търговище, като считам, че съдът е стигнал до законосъобразни изводи, че от събраните гласни и писмени доказателства е установено допуснатото нарушение на правилата, във връзка с извършваната проверка, поради което са обсъдени и предпоставките относно маловажен случай, като е прието, че не е налице такъв по чл. 415г, ал. 1 от КТ, поради което считам за обосновано и законосъобразно потвърденото НП на Директора на Дирекция „Инспекция по труда”- Търговище. Моля за решение в този смисъл. 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:07 часа.

 

Председател:

 

Секретар: