П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На шести юли                                                                      Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар Гергана Бачева  

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 152 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:23 часа се явиха:

 

За жалбоподателя Община Попово, представлявана от кмета д-р Р. В., редовно призован – се явява  а.. Р. Д. ***, редовно упълномощена от преди и приета от съда.

 

Ответните страни:

И. И.-ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Р. Р.-ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

            Постъпило е писмено становище от Е. Златева-ст. експерт, юрист към ДАМТН-процесуален представител на ответниците.

 

Докладва се постъпило писмено становище с вх. № 1308/28.06.2021 г. от Е. З.-ст. експерт, юрист към ДАМТН-процесуален представител на ответниците за неоснователност на жалбата.

 

            По даване ход на делото:

            А.. Д.: Да се даде ход на делото.

           

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:23 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А.. Д.: Поддържам жалбата.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

            Производството по делото е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите.

Делото е образувано по жалбата на община Попово, представлявана от кмета д-р В., чрез а.. Р. Д. *** против Задължителни предписания по Констативен протокол № 05-04-13/ 15.04.2021 г. от проверка и контрол на язовирна стена и съоръженията към нея и документацията за експлоатацията от 15.04.2021 г на ГД“НЯСС“, с който са дадени задължителни предписания за яз. „Баба Тонка“ в общ. Попово: т. 1. да се представи договор с оператор на язовирна стена и съоръженията към нея в срок до 30.06.2021 г. и т. 2 да се премахне бетоновия фрагмент от преливника в срок до 30.06.2021 г.  

Указано е на адм. орган, че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения адм. акт, и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на жалбоподателя на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК, във вр. 144 АПК, че следва да сочи доказателства за възраженията, които излага в жалбата си.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 212 от 16.06.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. Д.: Нямам възражение по доклада. С оглед доказателствената тежест на жалбоподателя-община Попово, относно изложените твърдения в същата, от които черпи за себе си благоприятни правни последици, моля да бъдат призовани свидетелите, които днес трябваше да водим, но поради заболяване не можаха да се явят, а именно: М. М. М., инж. Хр. Ст. Хр.и Д. К. Н. с адрес за призоваване по месторабота община Попово, при депозит, определен от съда. Моля да бъде назначена съдебно-техническа експертиза със следните въпроси:

1.      Да се определи ориентировъчна стойност за въвеждане/извеждане в експлоатация на язовир „Баба Тонка“ и неговата безопасност, като се има предвид:

·        Липса на основен изпускател;

·        Изровен и компроментиран преливник с дължина над 60 м.;

·        Висока дървесна и храстовидна растителност по сухия и мокрия откоси на язовирната стена.

2.      Да се даде заключение със становище за извеждане в експлоатация без да се разруши язовирната стена, а само да се осигури нормално протичане на повърхностните води чрез удълбочаване на преливника-по изготвен и одобрен проект.

3.      Удължаването на срока и с отмяната на предписанието поемат ли се допълнителни рискове за населението на с. Баба Тонка и съседните села?

 

Представям в писмен вид молбата за назначаване на експертиза. 

 

Съдът намира, че по делото следва да бъде допусната съдебно-техническа експертиза с посочените по-горе от страна на жалбоподателя задачи, както и да бъдат допуснати до разпит сочените от жалбоподателя свидетели.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което същото следва да бъде отложено за друга дата и час.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

Допуска назначаването на съдебно техническа експертиза с посочените въпроси от страна на жалбоподателя.

Определя първоначален депозит в размер в размер на 400 (четиристотин) лева, вносим от страна на жалбоподателя по сметката за вещи лица на Административен съд-Търговище в 5-дневен срок от съставянето на протокола.  

Дава възможност на жалбоподателя в срока за внасяне на депозита да постави с писмена молба вещо лице, което да изпълни задачата.

Допуска до разпит за следващо съдебно заседание лицата: М. М. М., инж. Хр. Ст. Хр.и Д. К. Н., които следва да бъдат призовани по месторабота-община Попово, обл. Търговище.

Определя депозит за призоваването на всеки от свидетелите в размер на 10 (десет) лева, вносим от страна на жалбоподателя в 5-дневен срок от съставяне на протокола.  

 

 

Отлага делото и го насрочва за 31.08.2021 г. от 11:00 ч., за която дата страните са уведомени. Платежните документи за внесения депозит да се докладва на съдията-докладчик по делото.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:40 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: