П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на  втори юли                                                                         Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 154 по описа за 2021 година.

 

 

На именното повикване 11.03 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя Община Попово, представлявана от кмета д-р Р. В., редовно призован – се явява  адв. Р. Д. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

 

Ответните страни:

И. И.-ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

Р. Р.-ст. инспектор в РО НЯСС „Североизточна България“ офис Шумен, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.

 

Докладва се постъпило писмено становище с вх. № 1310/28.06.2021 г. от Е. Зл.-ст. експерт, юрист към ДАМТН.

 

По даване ход на делото:

Адв. Д.: Да се даде ход на делото.

                    

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11.03 часа.

 

Докладва делото.

 

Производството по делото е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 190а, ал. 1, т. 3 от Закона за водите.

Делото е образувано по жалбата на община Попово, представлявана от кмета д-р В., чрез адв. Р. Д. *** против Задължителни предписания по Констативен протокол № 05-04-11/ 15.04.2021 г. от проверка и контрол на язовирна стена и съоръженията към нея и документацията за експлоатацията от 15.04.2021 г на ГД“НЯСС“, с който са дадени задължителни предписания за яз. „Каваците“ в общ. Попово.  

Указано е на административния орган, на основание чл. 170, ал. 1 от АПК, че може да заяви становище по жалбата, както и че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.
            Указано е на жалбоподателя, на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК, субсидиарно приложим съгласно чл. 144 от АПК, че следва да установи фактите, на които основава своите искания, и от които би черпил  благоприятни последици.

Указано е на страните, че до насроченото съдебно заседание могат да представят писмен отговор и писмените доказателства, с които разполагат и да посочат доказателствата, които искат да бъдат събрани.

 

На страните е изпратено определение № 214 от 16.06.2021 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

Адв. Д.: Поддържам жалбата. Моля, да се приеме административната преписка. С оглед нашето искане за допускане на трима свидетели, единият е в отпуска и Ви моля да разпитате останалите двама-инж. Хр Хр-оператор на язовирите в община Попово и Д. Н..

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 1220/15.06.2021 г.и находяща се задната корица делото, съдържаща  4 листа, а именно: констативен протокол № 05-04-11/15.04.2021 г., съставен от И.И.и Р. Р., старши инспектори в РО НЯСС СИБ при ГД НЯСС, ДАМТН, Заповед № А-237/08.06.2020 г. на председателя на ДАМТН, както и постъпилите с жалбата: документи за участие в публично състезание по реда на ЗОП за изработване на техническа документация, Протокол № 26/16.11.2020 г. от проверка на състоянието и създадената организация за експлоатация на язовирната стена и съоръженията към нея, инвестиционна програма на община Попово за 2021 г., Решение № 149 по протокол № 16/25.02.2021 т. на общински съвет-Попово, договор № Д -21-28/18.03.2021 г. на основание чл. 138в, ал. 1 от Закона за водите и чл. 4, ал. 2 и ал. 3 от Наредба за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние и констативен протокол № 05-04-11/15.04.2021 г., съставен от И.И.и Р. Р., старши инспектори в РО НЯСС СИБ при ГД НЯСС, ДАМТН.

 

ДОПУСКА до разпит водените от  жалбоподателя свидетели: Хр Хр и Д. Н. и вписва същите в списъка на призованите за днес лица.

 

На именното повикване в залата влизат водените свидетели.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелите.

Св. Д. К. Н.от гр. Попово, 65- годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

 

Св. Х. Ст. Хр.от гр. Русе, 80-годишен, български гражданин, неосъждан, женен, грамотен, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетелите отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелите обещаха да говорят истината.

 

В съдебната зала остава само свидетелят Д. Н..

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св. Н.: Във връзка с язовир „Каваци“, започвайки работа от 01.02. в общината и във връзка с конкретното изпълнение на моите служебни задължения и в разговори с определи служители разбрах, че почистване на наноси на приливната траншея е било извършвано както през 2019 г., така и 2020 г. Аз участвах за първи път на язовир „Каваците“ на 15.04.2021 г. Имаше двама представители на надзора на язовирните стени и съоръженията-Р. Р. и И. И., които са от отдела в гр. Варна. Лично моите впечатления са, че преливникът и тези неща са в един добър вид, но конкретно компетентен отговор може да Ви даде г-н Х., който е оператор на язовирната стена  и това е част от неговите функционални задължения. Пробни манипулации с основния изпускател дали са извършвани отново г-н Х. може да каже. Знам, че има Договор за оператор на язовирната стена на язовир „Каваци“ и съоръженията към него, който е подписан от г-н Х. или края на м. март или началото на м. април тази година. При проверката през м. април бяха дадени предписания да се довърши това почистване на въздушния откос и терена в петата на откоса от храстовидна и дървесна растителност до 31.05.2021 г. мога да бъда по-подробен ако погледна копие то протокола, който имам, но група работници, които са на щат в общината извършиха такова почистване. От НЯСС искат нещо, което е перфектно, там да няма тревичка и т.н., което е невъзможно. Всичко това е свързано с някакви огромни разходи и с наемане с допълнителни сили и средства, например да се наеме фирма „Геострой“, екип от „Геострой“. Това по тяхна проектна стойност, защото аз лично ходих при управителя на фирмата г-н Ст., възлиза някъде на 12 000-15 000 лв. Това са средства, които трябва да бъдат заложени в бюджетните разходи за следващата 2022 г. Това не са малко средства за общината.

 

Адв. Д.: Нямам повече въпроси към свидетеля.

 

Свидетелят беше освободен от присъствие в съдебната зала.

 

В съдебната зала влиза свидетелят Хр Хр.

 

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

На въпросите на адв. Д. свидетелят отговори следното:

 

Св.  Х.: Относно язовир „Каваци“, касае се за едно предписание от 29.11. 2019 г., за почистване на наноси по дъното на преливната траншея, отвеждащия канал и бързотока на преливника. Тогава когато е направено предписанието, действително каналът е бил обрасъл с буйна растителност и той минава под един мост, който е на главния път. Тогава освен почистване от дървета и храсти зад моста, този преливник имаше големи участници, изровени от настилката, от съседни колектори от асфалтовата база. Откосите бяха  разрушени. Това го направиха концесионерите и сега е почистено всичко. Това е т.нар. открит преливник. При високи води водата да може премине през него, да премине под моста и да отиде извън язовирната стена, както е в момента. Ако е затлачен има опасност с дървета, драки да се затлачи мостът и да прелее водата. Това, което гледам всеки месец, което им казвам там на концесионерите, трябва винаги да е почистено. Всяка пролет и всяка есен се почиства. Основният изпускател, тръбата е 500, голяма е и в една сграда. В тази сграда е предвидено кранът да се задвижи ръчно и електрически. Електрическата инсталация е временно и в момента кранът се движи само ръчно. Аз съм участвал винаги в манипулациите на този кран и го развиваме. Трябва да се развърта 100 оборота, например достигаме до 50 оборота и е предостатъчно, защото ако го развъртим до края ще падне нивото на язовира. Той има кота и е определено, че под горен ръб преливник трябва да поддържаме. Така е записано, за да е безопасен. Трябва да има достатъчен резервен обем за високи вълни и интензивни дъждове. За това никога не позволяваме да се покачи това ниво. За толкова години един път само беше стигнал до 200 м. под преливника. Поддържат го концесионерите, те са Горското стопанство. Има актуален договор за оператор на язовирната стена за язовир „Каваци“ и съоръженията към нея и за още 12 язовира. Има един общ договор за 13 язовира. За финансови средства за довършване почистването на въздушния откос и терена в петата на откоса от храстовидна и дървесна растителност винаги, когато сме правили съвещания между концесионери и общината, всички концесионери казват, че в техните договори нямат заложени такива средства да поддържат стените. Те имат само за оперативни: да почистват храсти, трева, а не да ремонтират стената. Общината ще заложат за следваща година средства, за да може да се възложи на специализирана фирма да се почисти. Специално за язовир „Каваци“ средствата не са много, но тъй като площта е голяма за откосите, за почистването и отдолу има храсти, ако се сложи по 1 лв. на кв. м. за 3 000 кв.м. за едно почистване пролетно и за едно есенно на концесионера му трябват 5 000-6 000 лв., а те ги нямат и все правят нещо, но не е докрай. Липсват финанси. Община Попово за тази година да извърши почистването не мога да кажа. В договорите с концесионерите няма такива суми за основно поддържане на съществени такива недостатъци. То е само за косене, за почистване на  трева.

 

 Адв. Д.: Нямам повече въпроси към свидетеля. Относно изпълнение на предписанието от 29.11.2019 г. има влязло в сила съдебно решение на Районен съд гр. Попово по АНД № 193, с което е отменено Наказателно постановление, наложено във връзка с неизпълнение на това предписание, което моля да бъде прието. Представям и списък за разноските. Нямам други доказателствени искания.

 

Свидетелят беше освободен от присъствие в съдебната зала.

 

По доказателствените искания, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема за сведение Решение № 146/02.10.2020 г. по АНД № 20203520200193 по описа за 2020 г. на Районен съд гр. Попово.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. Д.: Уважаема госпожо Председател, ще Ви помоля да приемете, че жалбата на община Попово за отмяна на процесните задължителни предписания е основателна и следва да бъде уважена напълно. Представените доказателства с жалбата и показанията на свидетелите, разпитани днес ясно сочат, че изработване на техническа документация, съгласно изискванията на чл. 106 от Наредба за условията и реда за осъществяване на техническа и безопасна експлоатация на язовирните стени и съоръженията, изисква време и не е възможно в тези срокове, които поставя ответната страна в своите задължителни предписания. През бюджетната година 2022 г, с оглед осигуряване на средства за изпълнение на задължителни предписания, ще може общината да си осигури средства и да извърши указанията, задължителни предписания на ДАМТН. Има и налице отмяна на наказателно постановление, във връзка с предписание от 2019 г., което е част от посочените задължителни предписания за изпълнение. В този смисъл ще Ви помоля да приемете жалбата за основателна и отмените задължителните предписания, ведно със законовите последици от това и да бъдат присъдени направените разноски по делото от страна на община Попово.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.18  часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: