П Р О Т О К О Л

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и девети юни                                                  Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С.И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 106 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият „ЧЕФО-РЕ" ЕООД, редовно призован се представлява от а.. Ц. Х. от АК- Търговище, надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

Ответникът Изпълнителен директор на НАП, редовно уведомен, не се явява. За него се явява гл. юрк. М.Д., надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

 

А.. Г.: Да се даде ход на делото.

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

А.. Х.: Поддържам жалбата на сочените в същата основания.  Нямам възражения по проекто-доклада.

 

            Юрк. Д.: Оспорвам жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

Въпрос на съда: Има ли спор между страните, че дейността „питейни заведения“ е с код 56.30  и че тази дейност попада в кръга на дейностите, които се подпомагат?

 

А.. Х.: Няма спор, че дейността „питейни заведения“ е с такъв код и че тази дейност попада в кръга на дейностите, които се подпомагат.

Юрк. Д.: Спор,  че дейността е с този код няма, както и че подлежи на подпомагане. Спорът е, че не са декларирали тази дейност. Приложение 3 е цялата номенклатура на дейностите - 2008 г., защото има и по-стара номенклатура от 2003 година.  

 

С оглед становищата на страните съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва проекто-доклада, съобщен на страните  с  Определение № 215 от 17.06.2021 г. на Административен съд – Търговище, като не се спори относно обстоятелствата, че дейността на „питейни заведения“ е с код  56.30  и че тази дейност подлежи на подпомагане съгласно Приложение № 3 към т. 4  от Раздел 11.1 от условията за кандидатстване по схемата.

 

Обявява за окончателен проекто-доклада в останалата му част.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. Х.: Във връзка с дадените ни указания представям набор от документи. С представените  документи установяваме  твърдяните от нас обстоятелства, че дружеството е развивало дейността, във връзка с която е кандидатствало.

Юрк. Д.: Да се приемат представените доказателства. Представям и моля да бъдат приети следните доказателства: Протокола за извършена проверка, тъй като по преписката е представена само първата му страница. Може би,  колегите в гр. София не са разполагали с него, защото проверката е извършена тук, след протокола данните с приложените към него съкратени отчети от фискалната памет, декларация и едно обяснение на лицето от 03.03.2021 г., извлечение от информационните системи, свързани с Търговския регистър за  „ЧЕФО- РЕ“- това е във връзка с декларирания код на икономическа дейност 47.11 и двете декларации за 2019 г. и за 2020 г. по чл. 92 от ЗКПО, в които задълженото лице също декларира  код на икономическа дейност 47.11.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота следва да бъде приета административната преписка по издадената оспорена заповед, както и  представените от страните документи, както и приложенията към жалбата и представените с писма, както и представените в днешното съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: административната преписка, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 56 листа от л.1 до л. 56; приложенията към жалбата, а именно: Извлечение от актуално състояние на „ЧЕФО-РЕ“ ЕООД към 08.04.2021 от ТРРЮЛНЦ, Заповед МО 3-ЦУ-644/26.03.2021 год. на изп. директор на НАП, Протокол за извършена проверка № 0433104/03.03.2021 год. на НАП, Уведомление за приемане на справки декларации за ДДС от 12.01.2020 год., Съкратен отчет на фискална памет за кафе -бар „ЧЕФО-РЕ“ ЕООД за периода 01.12.2019-31.12.2019 год.; Дневник на продажбите на „ЧЕФО-РЕ“ ЕООД -данъчен период 12.2019 год., Уведомление за приемане на справки декларации за ДДС от 14.02.2020 год., Съкратен отчет на фискална памет за кафе -бар „ЧЕФО-РЕ“ ЕООД за периода 01.01.2020-31.01.2020 год., Дневник на продажбите на „ЧЕФО-РЕ“ ЕООД - данъчен период 01.2020 год., Справка за актуално състояние на действащите ТД към 31.01.2020 год. от НАП; представените от ответника по оспорването със заявление  с вх. № 953/10.05.2021 г. на Адм. съд –Търговище приложения, а именно: Заверено копие на разпечатана в РDF- формат страница от информационна система ИСУН 2020, от което са видни дата на изпращане и дата на отваряне на съобщението /комуникацията/ от кандидата - 1 лист, Заверено копие на разпечатана в РDF - формат страница от информационна система ИСУН 2020, от което са видни изпратените /прикачените към съобщението/ документи и текста на комуникацията - 9 листа; представеното по делото с придружително писмо с вх. № 1031/18.05.2021 г. на Адм. съд- Търговище от оспорващия известие за доставяне  от „Български пощи“ АД с № ИД РS 7800 007ONJ X, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалните представители на страните: удостоверение за  утвърдена категоризация № 00387, удостоверение за регистрация на обект за търговия на дребно с храни / на заведение за обществено хранене № 360/14.05.2012 г., Договор за наем от 01.12.2017 г., справка за актуално състояние на действащите трудови договори към дата 31.01.2020 г. за  „ЧЕФО- РЕ“- ЕООД, списък на получени Z отчети за  „ЧЕФО- РЕ“- ЕООД към 28.06.2021 г. и потвърждение за регистрация на ФУ ЕDD37437, Протокол за извършена проверка № 0433104/03.03.2021 г.  с приложените към него съкратени отчети от фискалната памет, декларация от лицето В. Н., работещо по трудово/гражданско правоотношение  от дата 03.03.2021 г.,  обяснение на лицето Стефан Стефанов от 03.03.2021 г., извлечение от информационните системи, свързани с Търговския регистър за  „ЧЕФО- РЕ“-  ЕООД и Годишни данъчни декларации по чл. 92 от ЗКПО за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за 2019 г. и за 2020 г. на „ЧЕФО- РЕ“-  ЕООД.

 

А.. Х.: Не соча други доказателства.

Юрк. Д.: Нямам искане по доказателствата.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства и нямат доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. Х.: Уважаема г-жо Председател, поддържам жалбата. Моля, атакуваната заповед да бъде отменена, респективно преписката да бъде върната за произнасяне по същество и правилно тълкуване и прилагане на закона. Ще моля да ми присъдите направените по делото разноски и да ми бъде даден  срок, в който да  представя  писмени бележки.

 

Юрк. Д.:  Уважаема г-жо Председател, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна. Считам, че издаденото решение е правилно, законосъобразно и съответства на материалния закон. Неоснователно в жалбата се твърди, че липсват мотиви в решението - ясни, конкретни и подробни, защо се отказва заявената помощ. Аз считам, че фактите и обстоятелствата са безспорно установени. Спорът е правен предимно. Административният орган (АО) е мотивирал решението си именно с възпроизвеждането на текста от задължителните условия, насоките във връзка с ползването на тази програма, с които кандидатът е бил запознат предварително. В този смисъл считам, че отказът е мотивиран и правилен. Установено е несъответствие в абсолютните условия, на които следва да отговаря дружеството, за да се ползва от тази  помощ. Следва да се има предвид, че във всички представени до този момент доказателства пред органите на НАП, дружеството е декларирало дейност с код 47.11, който код съответства на Търговия на дребно в неспециализирани магазини предимно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Именно релевантното обстоятелство тук е, че се извършва търговия с  тютюневи изделия. В насоките е записано изрично, че не могат да участват в процедурата и да получават безвъзмездна финансова помощ предприятия, кандидатстващи за финансиране на икономическа дейност, свързана с производство, обработка и продажба на тютюн и тютюневи изделия съгл. чл. 3, ал. 3 от Регламент на ЕС 1301/2013 г.. Отделно от това, изрично поне на две места в тези насоки на стр. 9 и 11, изрично е посочено, че икономическа дейност 47.11 е извън кръга на дейностите, които могат да ползват тази помощ (това финансиране). Насоките, на посочените страници са очертани в специални квадрати с изброените дейности, които са изключение от дейностите. Дейност с код 47.11 се изключва от подпомагане. Вярно е, че в насоките, също е дадена една възможност, в която (подчертано като важно) пише като възможност, че  ако кандидатът упражнява едновременно дейност в недопустими сектори и в допустими сектори по настояща схема, безвъзмездната помощ по тази схема се предоставя само за дейностите в допустимите дейности в допустимите сектори, като кандидатът следва да отдели тези две дейности. Във връзка с изследването на това обстоятелство, на кандидата е възложена проверка, в хода на която представихме Протокола от проверката и е установено, че той има    два обекта, но самият той твърди, че за обекта Кафе-клуб съответства друг код, а не код 47.11. В хода на проверката обаче е установено, че в този обект се продават тютюневи изделия. Т.е., няма как той да се ползва от този код. Нямаме никакви доказателства, които да сочат, че икономическата дейност на това лице, не е тази, която е посочена във всичките му документи, а е друга, за която той твърди и е посочил във формуляра с който кандидатства. Това, че се продават тютюневи изделия, мисля че е отразено в Протокола на 3-та страница, както и в обяснението на лицето, че тютюневите изделия са с 20% надценка или нещо такова, което считам за безспорно доказателство, че в обекта са се продавали тютюневи изделия и той правилно във всички документи пред НАП е декларирал код 47.11, защото това съответства на неговата дейност. В този смисъл, няма как да бъдат споделени твърденията на жалбоподателя, че той извършва друга допълнителна дейност, различна, от тази която е декларирал. Предвид това считам, че неговата защитна версия  няма никакви доказателства и формалните условия, заложени в тези насоки сочат на правилност и законосъобразност на издадения отказ, предвид това Ви моля, да отхвърлите жалбата като неоснователна и да ни присъдите разноски в предвидените минимални размери. Моля за решение в този смисъл.  

 

С оглед  становището на процесуалния представител на оспорващия  да му бъде предоставена възможност за представяне на писмени бележки, съдът намира, че такава възможност следва да бъде дадена равнопоставена на двете страни, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните по делото да представят писмени бележки в 7- дневен срок от днес.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:24 часа

           

                                                          

                                             Председател:

 

                                            

 Секретар: