П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На осми юни                                                                        Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 119 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:03 часа се явиха:

 

Жалбоподателят Д.К.Д., редовно призован, се явява лично и с а.. К.П. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответникът по жалбата Директор на ТП на НОИ-Търговище,  редовно призован не се явява и не изпраща представител. Постъпило е писмено становище.

Докладва постъпило писмено становище от ответника с вх. № 1130/02.06.2021 г. с изразено становище по хода на делото, по доказателствата и по същество.

 

            По даване ход на делото:

            А..  П.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО  на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11: 03 часа и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

А..  П.: Поддържам жалбата, уважаема госпожо Председател, на наведените в нея доводи, основания и представените писмени доказателства. Моля да приемете същите като относими и необходими за изясняване на необходимата истина.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК, във връзка с чл. 54а и чл. 118 от  КСО.

Делото е образувано по жалбата на Д.К.Д. ЕГН ********** ***, чрез а.. К. П. *** съдебен адрес:*** против Решение № 1040-25-12/ 31.03.2021 г. на директора на ТП на НОИ гр. Търговище, с което е потвърдено разпореждане № 251-00-2525-3/ 24.02.2021 г. на гл. експерт по осигуряването в ТП на НОИ гр. Търговище, с което е разпоредено на основание чл. 54ж, ал. 1 от КСО и във вр. с чл. 11, § 3, б. „а“ и чл. 65, § 2 от Регламент (ЕО) № 883/ 2004 г. отказ за отпускане на парично обезщетение за безработица на жалбоподателя.

Указано е на жалбоподателя, че негова е тежестта на доказване и следва да установи в съдебно заседание по делото, че са били налице условията за издаване на желания от него адм. акт.

На жалбоподателя са допуснати гласни доказателства при режим на довеждане.

 

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 186 от 17.05.2021 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доклада и доказателствата.

 

А.. П.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и представените с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА всички писмени доказателства по делото, постъпили с жалбата, а именно: удостоверение за раждане с № 0462/15.10.2012 г. на община Търговище, удостоверение за постоянен адрес с изх. № 5494/26.04.2021 г. от община Търговище, удостоверение за настоящ адрес с изх. № 5495/26.04.2021 г. от община Търговище, удостоверение от ОДМВР-Търговище за влизане и излизане в Р България с изх. № 363000-10641/15.04.2021 г., Нотариален акт № 52, том I, рег. № 346, дело № 43 от 2021 г на М. М. в район на действие Районен съд-Перник, както и административната преписка, находяща се на задната корица от делото, съдъражаща 69 лист, постъпила с придружително писмо с  вх. № 985/12.05.2021 г.

 

А.. П.: Госпожо председател, с оглед твърденията ни, че доверителката ми е регистрирана в бюрото по труда и активно търсеща работа, представям служебна бележка от Агенция по заетостта с изх. № 60-07-12-31356/07.06.2021 г. и копие от регистрационната и карта от дирекция „Бюро по труда“. Представям и списък на разноските. Водим двама свидетели, допуснати са от Вас и моля да бъдат разпитани, а именно: Кр.  Д. Хр.и Н. Й. Ц..

 

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя писмени документи, както и че следва да пристъпи към разпит на допуснатите свидетели на жалбоподателя.

Водим от горното, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото представените в днешното съдебно заседание от страна на жалбоподателя: служебна бележка от Агенция по заетостта с изх. № 60-07-12-31356/07.06.2021 г. за Д. Д. и регистрационна карта с № 10036520 с дата на регистрация 17.12.2020 г. в дирекция „Бюро по труда“-Търговище на Д. Д..

 

На именно повикване в съдебната зала се явява лицето Кр.  Д. Хр..

Пристъпи се към снемане самоличността на св. Кр.  Д. Хр.Св. Кр.  Д. Хр.,  54 - годишен, български гражданин, неосъждан, женен,  грамотен, баща на жалбоподателката.

Св. Хр.: Желая да свидетелствам.

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК във вр. с чл. 170 от ГПК.

Свидетелят обеща да говори истината.

Пристъпи се към разпит на св. Кр. Хр..

Свидетелят отговоря на поставените въпроси следното:

 

Св. Хр.: Д. първоначално замина във Великобритания през м. декември 2015 г. , за да подаде документи за работа. Работа започна през 2016 г., като периодът, когато е била там е от 2016 г. (по трудово-правни отношения) до м. декември 2020 г. През този период ежегодно си идваше по 2-3 пъти. Когато се прибираше в България през този период, минимум всеки един престой беше от 20 дни до месец и половина. Във Великобритания тя работи при един работодател през цялото време на пребиваване. Не е споделяла да има отново намерение да се връща във Великобритания. Искаше единствено тук да се прибере и да си гледа детето. Никога не е ставало въпрос за оставане за постоянно във Великобритания. Единствената и цел е била да се прибере тук, да си закупи жилище и да си остане в България. Докато беше във Великобритания не е имала намерение трайно да се устрои там. Единствената и цел беше по-скоро да си дойде в България при детето. Тя докато работеше във Великобритания, детето беше при мен и при съпругата ми в България. Тук учеше. Д. си идваше тук през 3-4 месеца и се грижеше за него. Тя не работи в момента. Единственото и занимание е да гледа детето и да му помага в училище. Детето е родено през 2010 г., на 10 години е. Ученик е в 4-ти клас. Дъщеря ми поддържа постоянни връзка тук както с нас като родители, така и с роднини и с приятели. Има приятели тук, има сестра. Постоянно поддържат връзка, даже жилището, което закупи тази година е в града, в който живее и сестра и, за да са заедно. Искат да са заедно.

А.. П.: Нямам други въпроси към свидетеля.

 

Свидетелят остана в съдебната зала.

 

На именно повикване в съдебната зала се явява лицето Н. Й. Ц..

Пристъпи се към снемане самоличността на св. Н. Й. Ц..

 

Св.  Н. Й. Ц., 28 - годишна, българска гражданка, неосъждана, неомъжена,  грамотна, без родство и дела със страните.

 

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК във вр. с чл. 170 от ГПК.

Свидетелят обеща да говори истината.

Пристъпи се към разпит на св. Н. Ц..

Свидетелят отговоря на поставените въпроси следното:

 

Св. Ц.:  Познавам Д. от около 15 години. Излизали сме заедно и сме в приятелски отношения. Когато е в България всеки ден сме заедно, когато е в Англия се чувахме и си пишехме ако не всеки ден, то през ден. Във Великобритания тя беше мисля от пролетта на 2016 г до м. декември 2020 г., като през това време работеше в пицария. Докато работеше във Великобритания през този период тя се прибираше в България за Великден, за Коледа, за рождения ден на детето. Всяко идване беше почти за месец, даже понякога и за повече от месец. Обсъждали сме, че иска да си остане в България и няма намерение да се връща във Великобритания. Иска да си отглежда детето тук. Докато беше там никога не е имала намерение да се устройва там. През цялото време е споделяла, че иска да се върне в България и че със сигурност не иска да си отглежда детето там, даже много пъти преди да се прибере е говорила как няма търпение да си дойде. В момента поддържаме отношения с нея в България. Тя не работи. Отглежда детето си. След училище учат заедно. С него си прекарва времето. Освен с мен тя поддържа постоянни контакти с родителите си, със сестра си. Доста често се виждат. Сестра и сега е в гр. Перник, но се виждат и освен това има още няколко приятелки, с които се вижда тук, в града.

А..  П.: Нямам други въпроси към свидетеля. Други доказателства няма да соча.

           

Свидетелите бяха освободени от съдебната зала.

 

С оглед изявлението на явилата се страна, че други доказателства няма да сочат, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. П.: Уважаема г-жо Председател, моля да ми дадете срок да представя писмени бележки. От името на моята доверителка, аз Ви моля да уважите така предявената жалба, както казах, по изложените в нея доводи и основания. Моля Ви да отмените така обжалваното решение и съобразно правомощията Ви по закон да дадете указания на административния орган за издаване на разрешение за изплащане на обезщетението, което тя претендира. Подробни доводи и мотиви съм изложила в жалбата си. Няма да се повтарям пред Вас. Искам да ми дадете срок за писмени бележки. Ще взема отношение по писменото становище, което административният орган е депозирал пред Вас. Запозната съм с него. Основното, което не съм съгласна в становището на административния орган е неговото твърдение, че не сме запознати с чл. 65 от Регламента и неправилно го тълкуваме и прилагаме. Напротив, в жалбата съм изложила подробно основание не само по този чл. 65, ал. 2 от Регламента и свързания с него друг регламент, както и едно решение на съответната Административна комисия за координация на системните за  социална сигурност. Именно въз основа на този втори Регламент по прилагането на първия основен Регламент (ЕО) № 883/2004 г. и това решение на тази комисия, при тълкуването се разрешава според мен в наша полза въпросът за това, основният правен въпрос-какво е мястото на пребиваване, тъй като има и легални дефиниции отговор на тези въпроси. По изложените и допълнителни съображения ще изложа в писмената си защита, Ви моля да уважите така предявената от наша страна жалба, ведно с всички законни последици. Претендираме присъждане на разноски за изготвяне на жалбата, процесуалното представителство и държавната такса. Моля да ни присъдите сторените пред Вашата инстанция разноски. Моля за съдебен акт в този смисъл.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени, като дава възможност на страните да представят писмени бележки в срок до 15.06.2021 г.

 

В законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:23 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: