П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на осми юни                                                                         Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 116 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:30 часа се явиха:

 

Оспорващият „ХАККИ ФУУДС" ЕООД, редовно призован, не изпраща представител. От надлежно упълномощения процесуален  представител на същия – а.. Ц.И. е постъпила писмена молба, с която е изразено становище да бъде даден ход на делото в тяхно отсъствие, както и становище по съществото на спора.

  Ответникът Началник на отдел "Оперативни дейности" – Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, редовно призован не се явява. За него се явява гл. юрк. М. Д., надлежно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

            Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 14:30 часа.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада.

 

            Юрк.  Д.: Оспорвам жалбата. Считам я за неоснователна. Запознати сме с проекто-доклада по делото. Нямаме възражения по същия.  

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 184 от 14.05.2021 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становище и искания по доказателствата.

 

Юрк. Д.: Да се приеме административната преписка. Наказателно постановление все още не е издадено, тъй като имаше промени в ръководния състав на НАП. Нямаме какво да прилагаме по делото.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети всички документи по административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 946/07.05.2021 г. на Административен съд- Търговище,, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: всички документи по административната преписка по издаване на оспорената заповед, постъпила с придружително писмо с вх. № 946/07.05.2021 г. на Адм. съд- Търговище, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 12 листа, а именно: Заповед за налагане на ПАМ № 95-ФК/21.04.2021 г. ведно с разписка за връчването й, Протокол за извършена проверка сер. АА № 0434312 от 15.04.2021 г., ведно с приложения – дневен отчет, дневен оборот, сторно оборот и опис на касовата наличност в търговския обект в деня на проверката към Протокола за извършена проверка, декларация от лице, работещо по трудово/гражданско правоотношение от 15.04.2020 г., АУАН № F610795 от 06.05.2021 г. с данни за връчването му,  АУАН №  F610796 от 06.05.2021 г. с данни за връчването му, Заповед № ЗЦУ-1148/25.08.2020 г. на Изп. директор на НАП и Заповед № ЗЦУ-1157/27.08. на Изп. директор на НАП.

 

Юрк. Д.: Нямам искане по доказателствата. Считам, че всичко което е приложено по преписката, документално е обосновано. Извършеното нарушение е констатирано в хода на оперативна проверка. При проверката е констатирана   разлика в размер на 32.60 лв., а именно между: разчетна касова наличност от ФУ – 357.20 лв. и фактическа наличност  - 324.60 лв.. По принцип, имат възможност в хода на проверката да подадат възражение, но в повечето случаи го дават, когато им  съставяме актове. Няма подадено възражение. Ние сме им съставили два акта: за неиздаване на касова бележка и за касова разлика, и в административно-наказателните производства, ние ги прилагаме, но също няма възражение. За разликата от 32.60 лв. е прието, че са нарушени изискванията на Наредба № Н-18/2006 година.  Приели сме, че е налице друго нарушение, различно от това, което е обективирано  в заповедта.  

 

С оглед становището на процесуалния представител на ответника, че няма други доказателствени искания, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна. Издадената Заповед за налагане на принудителна административна мярка е законосъобразна. Същата съответства на изискванията на закона. Неоснователно се твърди, че в нея липсват мотиви. Считам, че административният орган е мотивирал своето решение, като е посочил всички елементи от състава на чл. 186 от ЗДДС, за да предприеме действията по налагането на тази мярка-запечатване на обект. Изпълнени са изискванията на закона. Безспорно са установени нарушенията, които нарушават отчетността на фискалното устройство-неиздаване на касова бележка и касова разлика. Тези деяния всъщност са включени, както като административни нарушения по чл. 185, така и в състава на чл. 186, където кумулативно административният орган в условията на обвързана компетентност налага и тази мярка. Обосновано е, както налагането на тази мярка, така и срокът за който се предприема. Считам, че възраженията, изложени в жалбата са неоснователни. Във връзка със самото нарушение, нарушенията, които са свързани с неиздаване на касови бележки, винаги са с висока степен на обществена опасност, независимо от размера на неотчетената сума, така че в този смисъл също наведените в жалбата оплаквания са неоснователни. Считам, че няма основания за отмяна на наложената мярка и издадената заповед. Моля Ви, да отхвърлите жалбата като неоснователна и да ни присъдите разноски в предвидените минимални размери за юрисконсултско възнаграждение. Моля за решение в този смисъл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:40 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: