П Р О Т О К О Л

                      

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

На двадесет и пети май                                                      Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  С. И.

 

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

 

АХ. дело номер 108 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване 10:00 часа в съдебната зала се явиха:

 

Жалбоподателката И.Г.И., редовно призована, явява се лично и с адв. Д. П. от АК- Търговище, редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

Ответникът Началник на РУ Омуртаг към ОД на МВР - Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява  гл. юрк. Л. Ж.а, редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

Адв. П.: Да се даде ход на делото.

Юрк. Ж.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

 

Дава се възможност за становище по жалбата и доказателствата.

 

Адв. П.: Поддържам жалбата. Няма да сочим други доказателства.

Юрк. Ж.: Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка. Представям и моля да бъдат приети по делото: заповед за преназначаване на държавен служител на ръководна длъжност в МВР- Търговище и акт за встъпване в длъжност- това е по отношение на административния орган, издал заповедта за прилагане на ПАМ. Представям и заповед на Министъра на вътрешните работи, с която се определят служби за контрол по ЗДвП, заповед на Министъра на вътрешните работи, определяща длъжностни лица от МВР да съставят актове за установяване на административни нарушения, заповед на Директора на ОД на МВР- Търговище за оправомощаване на длъжностни лица от Дирекцията, които да издават заповеди за прилагане на ПАМ по ЗДвП и справка за собствеността на автомобила. Не поддържам искането  за разпит на свидетели, направено с писмото при изпращане на жалбата.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото: административната преписка, а именно: АУАН серия GA № 392758, Заповед за прилагане на ПАМ № 21-0308-000129 по чл. 171, Т.2, б. А от ЗДвП, Заповед № 363з-1642/30.09.2020 г. на Директора на ОДМВР- Търговище, Заповед с рег. № 8121з-515/14.05.2018 г. на Министъра на вътрешните работи, справка за нарушител/водач за лицето И.Г.И., както и представените в днешното съдебно заседание: Заповед № 8121 К-7442/28.06.2018 г. за преназначаване на държавен служител на ръководна длъжност в МВР и Акт за встъпване в длъжност от 03.07.2018 г. на Б. К. Б.; Заповед № 81213-1524/09.12.2016 г. на Министъра на вътрешните работи, с която се определят служби за контрол по ЗДвП;  Заповед с рег. № 8121з-515/14.05.2018 г. на Министъра на вътрешните работи, относно определяне на длъжностни лица от МВР да съставят актове за установяване на административни нарушения; Заповед № 363з-1642/30.09.2020 г. на Директора на ОД на МВР- Търговище за оправомощаване на длъжностни лица от ОДМВР- Търговище, които да издават заповеди за прилагане на ПАМ по ЗДвП и справка от Централна база КАТ за собствеността на лек автомобил с рег. № Т5175СТ.

 

Адв. П.: Не соча нови доказателства.

Юрк. Ж.: Нямам искания по доказателствата.

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. П.: Уважаема г-жо Председател, както сме изложили в нашата жалба, оспорваме заповедта за издаване на ПАМ, тъй като считаме, че съобразно законовите разпоредби същата не е приложена както законът разпорежда. Освен процедурно, така и материално е нарушен законът. Моля съдът да се произнесе съобразно законовия срок. Моля, да ми се даде възможност да представя списък за разноските, които да ми бъдат присъдени, както и адвокатското възнаграждение. Представила съм доказателства за разноски: за държавна такса и адвокатски хонорар.

 

Съдът предоставя на адв. П. на гърба на представено днес пълномощно да изготви списък на разноските.

Адв. П. изготви и предостави по делото списъка на разноски.

 

Юрк. Ж.: Уважаема г-жо Председател, моля да постановите решение, с което да отхвърлите оспорването срещу процесната заповед на началника на РУ- Омуртаг. Видно е от представената административна преписка, че при извършена проверка на пътя от страна на полицейските служители е констатирана техническа неизправност на превозното средство, а именно несветеща задна лява габаритна светлина. Съгласно разпоредбата на чл. 10, ал. 1, т. 12, буква „в“ от Правилника за прилагане на ЗДвП моторното превозно средство е технически неизправно, когато не светят габаритните светлини. Т.е, налице е техническа неизправност по смисъла на цитираната разпоредба от Правилника за прилагане на ЗДвП. Нормата на чл. 139, ал. 1, т. 1 от  ЗДвП не конкретизира, каква трябва да е техническата неизправност на моторното превозно средство, която да релевира извършване на нарушение по този текст.  Съставен е АУАН след извършената проверка на пътя, въз основа на който началника на РУ- Омуртаг при условията на обвързана компетентност е издал процесния административен акт, с който е приложил ПАМ на осн. чл. 171, т.2, буква „а“ от ЗДвП. Срокът на наложената мярка, е до отстраняване на неизправността. Считам, изложените в жалбата възражения за неоснователни. На първо място възражението касаещо това, че  превозното средство е преминало годишен технически преглед, на който е установено, че то е технически изправно. В самата жалба се посочва, че това е сторено през месец юни 2020 година. Напълно вероятно е техническата неизправност  да е настъпила след това. Освен това, в заповедта ясно е посочен срокът на принудителната административна мярка и до кога тя ще бъде в сила изцяло зависи от  действията на собственика на автомобила, а именно до отстраняване на техническата неизправност от негова страна. Разпоредбата, която предвижда прилагане на ПАМ, също не разграничава вида на техническата неизправност и би следвало такава мярка да се приложи във всеки един случай, когато е констатирана такава. Заповедта за ПАМ е издадена от компетентен орган, видно от представената по делото заповед на Директора на ОД на МВР – Търговище в предвидената от закона форма. Мотивирана е подробно. Предвид изложеното моля за решение в този смисъл.

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:05 часа.

 

Председател:

 

Секретар: