П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2021                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІV състав

на двадесет и седми април                                                Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                                                                  Председател: Албена Стефанова

                                                                         

Секретар С. И.

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 80 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 14:03 часа се явиха:

 

Оспорващият „ЕКРА-1"ЕООД, представлявано от Е. А., редовно призован се представлява от а.. К.В. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.  

Ответникът Ръководител на УО на ОП "Иновации и конкурентоспособност", редовно призован не се явява. Постъпила е молба от процесуалния представител на същия - юрк. А.М., с изразено становище по хода на делото, по доказателствата и по същество.  

 

По даване ход на делото:

А.. В.:  Няма пречки да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

        ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:03 часа.

 

Докладва постъпила молбата с вх. № 868/23.04.2021 г. на Адм. съд – Търговище от процесуалния представител на оспорващия.

 

Предоставя се възможност за становище по жалбата и по проекто-доклада

 

А.. В.: Поддържам жалбата. Нямам възражения по проекто-доклада. Съгласно указанията в проекто-доклада съм приложила с нарочна молба от 16.04.2021 г. доказателства за подадената декларация от ЕТ  - праводател на оспорващия „ЕКРА - 1“ – ЕООД, с удостоверение за дата на деклариране на данните от НАП, с налична информация в раздел 1.1 Общо приходи. С втората декларация (коригиращата) се коригира т. 7 – неправилно изчислени авансови вноски в част 4, клетка 20. В първоначалната декларация е написала 260 лв. дължими (на стр. 7 от Декларацията). Декларирала е в т. 21.2  - 260 лв. размер на тримесечна авансова вноска, дължима за следващата година, а с коригиращата декларация е посочила, че този размер става 360 лв., но няма промяна в приходите. В т. 20 приходите са си същите 395 602.98 лв. Корекцията касае и авансовия данък, който не е бил правилно изчислен. В срока е подадена коригираща декларация.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение № 132 от 13.04.2021 г. на Административен съд – Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. В.: Да се приеме административната преписка. Да се приемат и доказателствата постъпили към делото.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети като писмени доказателства, всички документи по административната преписка,  както и представените от оспорващия удостоверения и годишни данъчни декларации, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като писмени доказателства по делото: представените с жалбата писмени документи, находящи се по делото от стр. 10 до стр. 85 (вкл.); всички документи по административната преписка по издаване на оспорения акт от стр. 1 до стр. 61, находящи се на задната корица на делото, както и представените от оспорващия с молба с вх. № 810/16.04.2021 г.: Удостоверение за декларирани данни с изх. № 250192101443613/14.04.2021 г. на ТД на НАП- Варна, Годишна данъчна декларация с вх. № 2500И0088049 от 28.04.2020 г. и коригираща данъчна декларация с вх. № 2500И0091347 от 02.07.2020 г. на ЕТ „ЕКРА- Емил Ангелов“.

 

А.. В.: Нямам доказателствени искания. Не соча нови доказателства.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, че няма да се сочат други доказателства, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. В.: Уважаема г-жо Председател, моля да ми предоставите срок за писмено становище. По съществото на спора, ще помоля да уважите жалбата, с оглед на това, че колкото и опростена да е процедурата и бърза по представяне на исканията за безвъзмездната помощ по програмата за иновации и конкурентноспособност и колкото и бързо да трябва да разгледа огромния брой постъпили проектни заявления, никъде в общите положения и основанията за откриване на процедурата, заедно с поставените условия, на които трябва да отговарят кандидатите, няма изрично посочено условие, досежно това, кандидатите юридически лица да не са били правоприемници или праводатели на други юридически или физически лица, с което техният облагаем оборот да се счита, включая и универсалните им праводатели, поради което аз считам, че коректно посоченото заявление, с два входящи номера на данъчни декларации би следвало да предизвика в органите, разглеждащи документите и оценяващи ги, задължението да поискат от НАП освен справка за облагаемия оборот на кандидатстващия и справка, досежно това, какъв е облагаемия оборот по посочената Годишна данъчна декларация с втори входящ номер на подаденото заявление и тогава, ако се налага, съответно да се поиска справка, защо се подава и този входящ номер и каква е връзката между ЕТ „ЕКРА“ И „ЕКРА- 1“ ЕООД. Това, в никакъв случай не представлява указание на решаващия орган, разглеждащ документацията по отношение на попълването й, а изясняване на факти и обстоятелства, с оглед правилната преценка, отговаря ли кандидатът на условията или не, поради което аз считам, че оправданието с бързина и опростеност на процедурата, в никакъв случай не трябва и не следва да води до ощетяване на кандидатстващото дружество по отношение на правилната преценка – отговаря ли то на критериите на програмата или не. В тази връзка, ще моля да уважите жалбата, ведно с уважаване и последствията от нея, както и да ни присъдите разноските направени по делото, които са в минимален размер и отговарят на Наредбата, поради което считам за неоснователно възражението на административния орган за прекомерност на адвокатското възнаграждение. Моля за решение в този смисъл и моля, да ми бъде даден срок за писмена защита.

 

Съдът намира, че следва да бъде предоставена възможност на страните да представят писмени становища  по делото, поради което

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните по делото в 7-дневен срок от днес да представят писмени становища.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:17 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: