П Р О Т О К О Л

 

Година 2021                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                         I касационен състав

на   двадесети април                                                          Година 2021                  

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                              Председател: Росица Цветкова

                                                                       Членове: Албена Стефанова                                                                                                   Иванка Иванова                         

 Секретар С. И.

 Прокурор Николай Казаков

 

Сложи за разглеждане, докладваното от Председателя

КНАХД номер 54 по описа  за  2021 година.

На именното повикване в 10:24 часа се явиха:

 

Касаторът  ЕТ "Ежко-Емил Ангелов", редовно призован не изпраща представител.

Ответникът  Отдел "Оперативни дейности"-Варна, при ЦУ на НАП, редовно призован, се представлява от юрк. В.С., редовно упълномощена от преди и приета от съда.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява Зам.-окръжен прокурор Николай Казаков.

 

По даване ход на делото:

Юрк. С.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                                                      ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва касационната жалба.

 

Юрк. С.: Оспорвам изцяло касационната жалба. Не соча нови доказателства.

Прокурорът: Жалбата е допустима за разглеждане. Нямам искане по доказателствата. 

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

                                                                       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

 

Юрк. С.: Уважаеми Административни съдии, считам жалбата за неоснователна, а обжалваното решение за законосъобразно. Считам, че не са налице посочените в касационната жалба пороци на обжалваното решение. На първо място, безспорно е доказано извършеното нарушение. То се установява, както от писмените доказателства, а именно протокола от извършена проверка и приложенията към него, така и от показанията на разпитаните свидетели, а именно Е. А. Р., която е актосъставител. Безспорно е установено, че съгласно дневен отчет, дневният оборот е бил нула лева. Установено е чрез преброяване, че размерът на касовата наличност е 31 лева. Разликата следователно е 31 лева и представлява въвеждане на пари в касата, което не е отразено чрез функциите „служебно въведени суми“. Установено е също, че фискалното устройство е разполагало с тази функция. По този начин, безспорно е доказано извършеното нарушение на чл. 33, ал. 1 от Наредба Н-18/2006 г. на Министъра на финансите. На следващо място, не е налице соченото в касационната жалба съществено процесуално нарушение, а именно, че има само един свидетел при извършване на проверката.  Действително, разпитаният пред Районен съд – гр. Омуртаг втори свидетел- Е. Й., е свидетел само на съставяне на АУАН и не е присъствал при извършване на проверката. При извършването на проверката обаче са присъствали двама инспектори по приходите, а именно Е. А. Р. и П. Я. П.. Това е видно от протокола за извършена проверка. Той е подписан от двамата свидетели, подписан е и от управителя на едноличния търговец. Т.е., при установяване на нарушението е имало двама свидетели, а не както се твърди в касационната жалба - само един. На следващо място считам, че съдът е изложил мотиви относно тежестта на извършеното нарушение. Правилно е приел, че не е налице маловажен случай и не може да се приложи чл. 28 от ЗАНН. Размерът на неотчетената в деня на проверката сума, не е елемент от субективната страна на  нарушението. Тежестта на нарушението е преценена от съда, като в резултат от тази проверка, съдът е изменил наложената санкция, като я е намалил на 500 лева. Посоченото в жалбата, че намерената в обекта чашка не е каса, също е неоснователно, както може да бъде всеки предмет, в който се съхраняват суми, получени от извършени продажби на стоки и услуги в обекта, като това може да бъде: каса, сейф, портмоне, чашка, кутийка и други подобни. Считам, че решението е обстойно мотивирано, като са обсъдени всички наведени в жалбата пред районния съд възражения. Предвид на изложеното, моля да отхвърлите жалбата като неоснователна и да потвърдите решението на Районен съд- гр. Омуртаг, като законосъобразно. Моля да ни присъдите разноски за юрисконсултско възнаграждение в минимален размер.   

 

Прокурорът: Уважаеми Административни съдии, считам че жалбата е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:28 часа.

 

Председател:

 

Секретар: