П Р О Т О К О Л

 

Година 2021                                                                        Град Търговище

            Административен съд                                                         I касационен състав

на   двадесети април                                                          Година 2021                  

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                              Председател: Росица Цветкова

                                                                       Членове: Албена Стефанова                                                                                                      Иванка Иванова                         

 Секретар С. И.

 Прокурор Николай Казаков

 

Сложи за разглеждане, докладваното от съдия Албена Стефанова

КНАХД номер 48 по описа  за  2021 година.

На именното повикване в 10:00 часа се явиха:

 

Касаторът  „РУЖА-1991" ООД, редовно призован, се представлява от а.. И.К. ***, редовно упълномощена от преди и приета от съда.

Ответникът Регионална здравна инспекция - Търговище, редовно призован, се представлява от гл. юрк. П. А., редовно упълномощена и приета от съда. Представя пълномощно.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява Зам.-окръжен прокурор Николай Казаков.

 

По даване ход на делото:

А.. К.: Да се даде ход на делото.

Юрк. А.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

                                                          

                                                                       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва касационната жалба.

 

А.. К.: Поддържам  жалбата. Не соча други доказателства. Представили сме с жалбата  две заповеди, които не са представени пред първоинстанционния съд, предвид това, че предходното решение- първоинстанционното, не беше се съобразило въобще с икономическата ситуация в страната. Представихме ги на този етап, за да видите, че голяма част от тази цялата година, заведението въобще не е работило.  

 

Юрк. А.: Оспорвам жалбата. Нямам искания по доказателствата. Да се приемат представените заповеди.

Прокурорът: Жалбата е допустима за разглеждане. Нямам искане по доказателствата.  Да се приемат представените с жалбата заповеди.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

                                                           ОПРЕДЕЛИ:

Приема прилага като доказателства:  представените с касационната жалба две заповеди от 13.03.2020 г. и от 11.11.2020 г., издадени от Управителя на дружеството.

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

                                                                       ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

А.. К.: Уважаеми Административни съдии, моля да уважите жалбата на доверителя ми, като отмените изцяло оспорваното наказателно постановление (НП). Първоинстанционното решение е необосновано, немотивирано и незаконосъобразно, издадено в нарушение на процесуалния и материален закон, съображения, които представляват касационни основания по чл. 209, т. 3 от АПК. Накратко ще маркирам основните моменти. На първо място първоинстанционният съд, неправилно в решението си е анализирал свидетелските показания, като изцяло и само е възприел тезата на проверяващия орган. Не са налице разгледани в цялост и относимост доказателствата, гласни и писмени представени. На второ място, неправилно не е разгледано оспорването на дружеството  по отношение на едно от най-съществените основания, за да е налице изпълнен фактическият състав на твърдяното в НП нарушение, а именно – дали помещението се квалифицира като отворено или затворено помещение. В тази насока подробно съм изложила доводите си в касационната жалба. На трето място считам, че в съдебното решение изключително повърхностно се отбелязва, че изпълнителното деяние „допускане“ съгл. чл. 10 от ЗАНН при административни нарушения, допустителите се наказват само в предвидените в закона случаи. Решаващият състав се обосновава с изменената разпоредба на чл. 218, ал. 2, че търговецът е санкциониран за допустителство, а не за извършено нарушение. Също така обръщам внимание, че това нарушение е за първи път, въпреки че може да са налице извършени проверки, при които не е налице влязъл в сила административен акт, поради което това нарушение и този акт се считат  извършени  за  първи път. Не на последно място, моля да приемете, че случаят е маловажен, поради множество обстоятелства, както и създалото се от година и малко насам икономическо положение. Моля за Вашето решение в този смисъл. Моля да бъде отменено оспорваното НП.   

 

Юрк. А.: Уважаеми Административни съдии, оспорвам жалбата. Считам, че решението на Районен съд не страда от пороци. Същото, за мен е правилно и законосъобразно, постановено в унисон с материалния и процесуалния закон, както и със събраните доказателства. Същите са обсъдени. Направени са съответните изводи. Считам, че не е нарушена процедурата  по реализиране на административнонаказателна отговорност на юридическото лице. Ще Ви помоля за решение, с което да оставите в сила решението на районния съд.

 

Прокурорът: Уважаеми Административни съдии, считам че жалбата е неоснователна и следва да бъде оставена без уважение.  

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:05 часа.

 

Председател:

 

Секретар: