П Р О Т О К О Л

                       

Година 2021                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          IV състав

На двадесет и шести март                                                              Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                                                            

Секретар  Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 33 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване в 11:02 часа се явиха:

 

Оспорващият „Енола Фарм“ ЕООД, редовно призован, се представлява от а.. Ц.Д. ***, надлежно упълномощена и приета от съда.

Ответникът по оспорването Директор на  Басейнова дирекция "Черноморски район" Варна, редовно призован, не се явява и не изпраща представител. От процесуалния представител на същия - гл. юрк. Ю. В. са постъпили: Писмен отговор с вх. № 416/04.03.2021 г. на Адм. съд – Търговище с приложени към същия писмени документи и Писмено становище с вх. № 621/25.03.2021 г. на Адм. съд – Търговище с изразено становище по хода на делото и по същество.

 

            По даване ход на делото:

           

А.. Д.: Да се даде ход на делото. Запозната съм с постъпилите от ответника-писмен отговор и писмено становище. 

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11:02 часа.

 

А.Д.: Уважаема г-жо Председател, поддържам жалбата. Само искам да допълня, че считаме акта за незаконосъобразен и поради неспазване на установената форма и противоречие с целта на закона. Това го посочвам като допълнително основание, защото не е посочено в жалбата. Считам писмения отговор по жалбата за неоснователен и поддържам нашата жалба. Нямам възражения по проекто-доклада по делото, само моля да се допълни същия, с допълнението което посочих  по основанието за незаконосъобразност на акта.

 

Съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допълва проекто-доклада, съобщен на страните с Определение на съда № 68/05.03.2021 г., като се навежда  като допълнително основание за незаконосъобразност на акта - неспазване на установената форма и противоречие с целта на закона.

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 68/05.03.2021 г. в останалата му част.

 

Докладва постъпилия писмен отговор от ответника - Басейнова дирекция "Черноморски район" с вх. № 416/04.03.2021 г. на Адм. съд – Търговище с приложени към същия: писмо с изх. № РР-5110/А 18/24.02.2021 г.  на  Басейнова дирекция "Черноморски район" и Решение № 32/24.02.2021 г. на Директора на БДЧР за спиране производството по изменение на Разрешително № 21520470/15.05.2018 година.

 

Докладва Писмено становище с вх. № 621/25.03.2021 г. на Адм. съд – Търговище, в което се излагат подробни доводи по съществото на жалбата.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

            А.. Д.: Представените по делото писмени доказателства, моля да бъдат приети, като само искам да ги допълня с Определение от 17.03.2021 г. постановено по ч. адм. д. № 50/2021 г. по описа на Административен съд- Търговище, което представям за сведение.

 

 

Съдът намира, че за изясняване на делото от фактическа страна, следва да бъдат приети като доказателства: административната преписка, както и представените писмени документи с жалбата и приложените към писмения отговор на ответника, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства: административната преписка към Заявление с вх. № РР-5110/03.07.2020 г. на БДЧР, представена по опис  с придружително писмо с вх. № 300/17.02.2021 г. на Административен съд- Търговище, находящи се на корицата на делото от стр. 1 до стр. 61 (вкл.);  представените с жалбата писмени документи по опис, находящи се от стр. 12 до стр. 40 (вкл.), както и приложените към писмения отговор на ответника:  писмо с изх. № РР-5110/А 18/24.02.2021 г.  на  Басейнова дирекция "Черноморски район" и Решение № 32/24.02.2021 г. на Директора на БДЧР за спиране производството по изменение на Разрешително № 21520470/15.05.2018 година.

 

Прилага за сведение представеното в днешното съдебно заседание: Определение от 17.03.2021 г. постановено по  ч. адм. д. № 50/2021 г. по описа на Административен съд- Търговище.

 

А.. Д.: Няма да соча други доказателства. Нямам други доказателствени искания. Представям списък на разноските.

 

С оглед становището на процесуалния представител на оспорващия, че няма да сочи други доказателства и няма други доказателствени искания , съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. Д.: Уважаема г-жо Председател, моля да отмените така постановения мълчалив отказ на Директора на Басейнова дирекция "Черноморски район" по Заявление с вх. № РР-5110/03.07.2020 г.              за изменение на Разрешително № 21520470/15.05.2018 г. на същия административен орган, като мотивите ми са изложени в писмени бележки, които ще представя днес по делото. Искам да взема становище, касателно приложеното писмено становище на ответника, което е изпратено вчера до съда. Там се навежда вниманието на съда, че на 06.01 била постъпила жалба от жителите на с. Алваново, съгласно която в административния орган било налице задължение да събират допълнително данни и обстоятелства във връзка с издаването или неиздаването на Решение за изменение на разрешителното. Един много любопитен факт, който е виден от кориците по делото, е този, че всъщност два дни   след изтичане на срока за издаване на решение пред съда, на 06.01 наистина е подаден сигнал, но видно от него- той е подаден от самия административен орган- Директора на  Басейнова дирекция "Черноморски район"- Д. К. от електронната й поща …………… до електронната поща на Басейнова дирекция "Черноморски район"-  ……. Защо Директорът на  Басейнова дирекция подава сам до себе си, до институцията която представлява процесния сигнал- не е много ясно. Защо го прави два дни, след като е изтекъл регламентирания срок за произнасяне, също не е много ясно. Затова, не считам за основателни твърденията на ответника в писменото становище  по делото, че това процесуално действие, което в писмения отговор е обосновано като жалба от жители на с. Алваново, а видно тя не е от жителите на селото, не смятам че е законосъобразно основание за протакане все още на тази преписка, както е приложено към делото и решението за спиране, все още няма никакъв отговор- положителен или отрицателен, изрично волеизявление на административния орган в никаква насока. Предвид изложеното, моля да бъде отменен мълчаливият отказ, моля да върнете преписката на административния орган за произнасяне с изрични указания по тълкуването и прилагането на закона. Моля да присъдите на доверителя ми направените по делото разноски, съгласно представения списък. Моля за решение в този смисъл.   Представям писмено становище.  

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:16 часа

           

                       

Председател:

 

 

Секретар: