П Р О Т О К О Л

                       

 

Година 2021                                                                         Град Търговище    

            Административен съд                                                         І състав

на шестнадесети февруари                                                Година 2021

в публично съдебно заседание, в следния състав:

                                            

            Председател  Красимира Тодорова                         

Секретар   Гергана Бачева

 

сложи  за  разглеждане докладваното от Председателя

Ах. дело номер 98 по описа  за 2020 година.

 

На именното повикване в 11.03 часа  се явиха:

           

Жалбоподателят ЕТФоли-М. А.", предст. от М. А. А., редовно призован, се явява лично и с а.. Й.Й. *** и а.. Л.К. ***, редовно упълномощени и приети от съда.

Ответникът ДИРЕКТОР НА ДИРЕКЦИЯ "ОДОП" ВАРНА ЦУ НА НАП, редовно призован, не се явява и не изпраща представител. По стъпила е молба.

 

Докладва постъпила молба с вх. № 291/15.02.2021 г. от гл. юрк. И. Й.-процесуален представител на директора на дирекция ОДОП-Варна при ЦУ на НАП за даване ход на делото в тяхно отсъствие.    

 

По даване ход на делото:

 

А..  К.: Да се даде ход на делото, няма процесуални пречки.

А.. Й.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 11.03 часа.

 

С Определение № 31/26.01.2021 г., съдът е отменил  протоколно определение от 18.12.2020 г. по АД № 98/2020 г. по описа на Административен съд – Търговище, с което е приключено производството по събиране на доказателства и е даден  ход на устните състезания.

На осн. чл.193, ал.3 ГПК, съдът е указал, че тежестта за доказване неистинността на документа пада върху страната, която го оспорва. В случая се оспорва истинността на частен документ и конкретно съдържанието му, липсата на достоверност по отношение дата и реквизити. Документите  не носят подписа на страната, която ги оспорва  и тежестта за доказване истинността пада върху страната, която го е представила.

 

А..  К.: Нямаме доказателствени искания, няма да сочим нови доказателства. Имаме свидетели, във връзка с производството за оспорване на частни свидетелстващи документи и доверителят ми иска да даде лично обяснение на съда. Едната свидетелка е разпитвана, но не са и предявявани материалите-това е счетоводителката, другият свидетел не  е разпитван. Имената им са: Д. В. Й. и И. Е. Р.. 

 

 

По доказателственото искане, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДОПУСКА до разпит водените от  жалбоподателя свидетели: Д. В. Й. и И. Е. Р., по отношение на тежестта на доказване във вр. с  чл.193, ал.3 ГПК и вписва същите в списъка на призованите за днес лица.

 

В залата влизат водените свидетели.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелите.

Св. Д. В. Й. е със снета по делото самоличност.

            Св. И.Е. Р.от гр. Търговище, 33-годишен, български гражданин, неосъждан, неженен, грамотен, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетелите отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелите обещаха да говорят истината.

 

Свидетелят И.Е. Р.беше отстранен от присъствие в залата.

Пристъпи се към разпит на свидетеля Й..

 

Съдът предявява на свидетеля Й. оспорените документи, представени от страна на жалбоподателя на вещото лице, находящи се от стр. 269 от том 1 на делото до стр. 477 от том 2 на делото за запознаване.

 

Свидетелят отговаря на поставените въпроси.

 

Св. Й.: Това, което ми показвате са документите, които са водени, във връзка с воденото счетоводство на фирмата. Това са протоколите за производство на фолио и на торби, които произвежда дружеството. Ежемесечно се правят от М. А.. Виждам ги всеки месец, т.е. в началото на следващия. Тези протоколи стоят при него. Той си ги прави на база на произведено през целия месец, през всеки работен ден. Работниците си описват фолиото, което произвеждат. Той го записва за деня и вече в края на месеца се съставят тези протоколи за производство.  Тези протоколи ги виждам всеки месец. Аз не ги използвам в счетоводството, защото каквото е произведено като торби, същото е и продадено. Няма никаква наличност в края на месеца. Аз само искам да видя дали действително продаденото е произведено. Фолиото, което е произведено, него го виждам. То има преходни остатъци всеки месец. Вече в края на всяка година, аз правя ревизия, за да видя какво е наличното в края на година, за да установя финансовия резултат, какво ще остане налично и кое ще се отнесе за разходи за тази съответна година. Не ги ползвам в счетоводството, защото не водя нито складова отчетност. Водя всичко, което е закупено като материали в разходи, което е продадено с фактури като приходи и съответно отчитам разходите. Нямаме модул складови наличности, няма обособени помещения, няма човек, който да се занимава със засклаждане на продукция, за отписване на продукцията от продажбата, защото се работи по заявка. Каквото е заявено, произвежда се и се продава на съответния клиент. Всеки клиент има различни изисквания и за това нищо не остава налично в края на всеки месец, освен фолио.

 

А..  К.: Нямам въпроси към свидетеля.

А.. Й.: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Св. Й. беше освободена от присъствие в съдебната зала.

 

В съдебната зала влиза свидетелят И.Е. Р.Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

Свидетелят отговаря на поставените въпроси.

 

Св.  Р.: Познавам М.. Отношенията ни са работодател-работник. Работя за него от 5 години (от м. март 2016 г.) като оператор на машина. Работата ми се състои да настройвам машината на размер, на дебелина и на сантиметри, според заявката, която имам зададена от него. Заявка получавам 4-5 пъти на ден може би. Сменям размера, според  заявката. Свършената работа я отчитам, като записвам в тетрадка всяко нещо, което произведе машината. Накрая на смяната, в края на работния ден сборувам всичко, след което той минава, събира ни тетрадките и ги преписва. Виждал съм да се създават протоколи. Те се създават на база на тези тетрадки.

 

Съдът предявява на свидетеля Р. оспорените протоколи, находящи се от стр. 269 от том 1 на делото до стр. 477 от том 2 на делото  за запознаване.

 

Св.  Р.: Тези документи съм ги виждал. Подписите под документите  са на М.. Аз съм виждал как се създават тези документи. След всеки работен ден, след като аз предам продукцията, която съм произвел и той ги описва, за да няма несъответствия. Не се случват несъответствия. Случва ли се ако има производствен брак, той се отделя настрана по вид материал и след това пак се връща в производствения процес. Смила се наново, прави се гранула, изтегля се преди да започне наново обработката. Има затворен цикъл на производство. Това което остане се, от произведеното, то се влага наново. Реално нищо не остава, всичко се рециклира наново.

 

А..  К.: Нямам въпроси към свидетеля.

А.. Й.: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Свидетелят беше освободен от присъствие в съдебната зала.

 

А..  К.: Уважаема госпожо Председател, във връзка с изготвянето на тези документи, моля и доверителят ми да каже как ги изготвя, тъй като това е във връзка с производството по чл. 193 ал.3 ГПК.

 

Жалб. А.: Мога да кажа няколко неща, във връзка с цялата дейност на фирмата. Това, че цялото счетоводство, което се води го изготвям аз. Взимам  тетрадките и описвам в дневниците. В края на месеца го давам на счетоводството и така става отчитането. По принцип знаем как трябва да стане това отчитане, но ние сме малка фирма и няма как да си позволим. Ако счетоводителката е ангажирана, трябва да платя двойно и тройно или да наема още двама счетоводителя, ако всичко описваме на момента. Ние работим само по заявка на клиентите. Нямаме нищо на склад, не държим никакъв материал на склад, по простата причина, че финансовият ни ресурс е много малък. Обаждат ни се клиентите и ние работим само по заявки. Нямаме такива големи наличности на суровина. Всяка  сутрин виждам каква е наличността на суровината, на гранула и от там си правим сметка с какво разполагаме и колко материал трябва да се купи. Във връзка с документите всичко е ежедневно. Всеки ден след приключване на смяната събираме тетрадките, пиша актовете  за производство и в края на месеца ги давам на счетоводството. Винаги така сме работили.

 

А..  К.:  Не соча други доказателства.

А.. Й.: Няма да соча други доказателства.

 

Съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД по същество.

 

А..  К.: Уважаема госпожо Председател, поддържаме първоначалната ни жалба. Считаме ревизионният акт за неправилен и незаконосъобразен, поради което моля да го отмените с произтичащите от това законови последици. Представям отново списък на разноските, тъй като се установи техническа грешка при изготвяне на предишния такъв.

 

А.. Й.: Уважаема госпожо Председател, също поддържам жалбата. Считам ревизионния акт за незаконосъобразен, поради което моля да постановите решение, с което да го отмените.

 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11.30 часа.

 

 

                                                Председател:

 

                                                 Секретар: