П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         I състав

на  двадесет и девети януари                                            Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 1 по описа за 2021 година.

 

На именното повикване 09:30 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя К.Х.М., редовно призован – се явява  адв. П.Н. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

 

Ответникът Началник отдел „МДТ“ при община Търговище, редовно призован, не се явява. За него се явява юрк. В. К., редовно упълномощена и приета от съда.

 

По даване ход на делото:

Адв. Н.: Да се даде ход на делото.

Юрк. К.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Докладва делото.

 

Производството е образувано по жалба предявена от К.Х.М. *** против Акт за установяване на задължения по чл.107, ал.3 ДОПК № 727-1/02.09.2020 г., издаден от специалист МДТ при община Търговище, оправомощен със заповед № З- 01 -1049/17.12-2019 г.  и потвърден с Решение  № РШ – МДТ – 36 от 24.11.2020 г. на началник отдел „МДТ“ при община Търговище.  Акта се обжалва  в частта, в която са определени задължения  в размер от 28,36 лв. представляващи дублирани и надписани такива. 

Указано е на административния орган, на основание чл. 170, ал. 1 от АПК, че може да заяви становище по жалбата, както и че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.
            Указано на жалбоподателя, на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК, субсидиарно приложим съгласно чл. 144 от АПК, че следва да установи фактите, на които основава своите искания, и от които би черпил  благоприятни последици.

Указано на страните, че до насроченото съдебно заседание могат да представят писмен отговор и писмените доказателства, с които разполагат и да посочат доказателствата, които искат да бъдат събрани.

 

На страните е изпратено определение № 6 от 08.01.2021 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

Адв. Н.: Поддържам жалбата. Поискали сме доказателства да се приложат. Да се приеме административната преписка. Моля да допуснете един свидетел, за да докажем за единия имот, който искаме да бъде отписан от общината, а те не искат да го отпишат, тъй като няма доказателства. Моля да допуснете един свидетел-дъщерята на К.- Е. Ш. Р., която да каже съществува ли този имот в патримониума на майка ѝ К..

 

Юрк. К.: Уважаема госпожо Административен съдия, оспорваме изцяло така подадената  жалбата. Ще депозираме писмени бележки. Да се приеме преписката. Искам да вметна, че ние сме работили по документи-декларация, която е подадена от лице, имот, който е деклариран като СИО и на база на това сме го вписали. Относно разпит на свидетеляq предоставям на съда.

 

Адв. Н.: Тази декларация не е подадена от К., от моята клиентка, тя е подадена от бившия ѝ съпруг.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 16/05.01.2021 г. и находяща се задната корица делото, съдържаща 123 стр.

 

Допуска до разпит в качеството на свидетел при условията на довеждане лицето Е. Ш. Р. и вписва същото в списъка на призованите за днес лица.

 

В съдебната зала влиза свидетелят Е. Ш. Р.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелят.

 

            Св. Е. Ш. Р., от с. Драгановец, общ. Търговище, 26 - годишна, български гражданка, неомъжена, грамотна, неосъждана, дъщеря на жалбоподателя.

            Св. Р.: Желая да свидетелствам.

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелят обеща  да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел Расимова.

 

На въпросите на адв. Н. свидетелят отговори следното:

 

Св. Р.: Майка ми няма имот в с. Драгановец от 26 м2-автомивка. Тя има имот от 200 м2 . С майка ми водихме дело за делба, което завърши през 2020 г. При делбата от жребия на мен ми се паднаха 504 м2, а на К.Х. се паднаха 200 м2.

            Страните заявиха, че нямат въпроси към свидетеля и той беше освободен от присъствие в залата

 

Адв. Н.: Нямам други искания.

Юрк. К.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. Н.: Госпожо Съдия, моля да уважите жалбата така, както е предявена. Става въпрос за едно малко намаление на дължимата сума, но по-важното е и искането ни е да бъдат отписани от данъчните регистри на общината 3 имота. Единият от тези имоти е една автомивка от 26 м2, която не е декларирана от К.. Декларирана е преди много години от нейния вече бивш съпруг Ш. Няма никакви документи, приложени към декларацията, даже не е записано в кой имот е, къде се намира. Т.е това е имот, който не е на К., трябва да бъде отписан от общината. Другите два имота, които трябва да бъдат отписани, това е също в с. Драгановец-един имот от 200 м2 сграда-овчарник, който е в парцел № 9 и друг имот, който е от 510 м2, който е в парцел № 12. Дублирането е направено с две декларации. Едната декларация е подадена през 2015 г., където има по 1/2 на К. и Е. и после през 2020 г. вече са подадени след делба за същите имоти нови две декларации на К. и на Е. Моля да ми дадете възможност за писмени бележки.

 

Юрк. К.: Уважаема г-жо Председател, оспорвам изцяло подадената жалба, като считам същата за неоснователна и недоказана, като моля да я оставите без уважение. Представям и моля да приемете писмени бележки, в които подробно съм описала спорните точки, от където да става ясно, че при влизане в сила на определени съдебни решения някои партиди вече са закрити и да се внесе малко повече яснота по самия акт за установяване на задължения по ДОПК. Претендираме и юрисконсултско възнаграждение.

 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.48 часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: