П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2021                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на  втори февруари                                                             Година 2021

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 5 по описа за 2021 година.

 

 

На именното повикване в 09:38 часа в съдебната залата се явиха:

 

За жалбоподателя Община Търговище, представлявана от кмета д-р Д. Д., редовно призован – се явява  юрк. Н. Н., редовно упълномощена и приета от съда.

 

Ответникът Зам.-министър МРРБ  и ръководител на УО на ОПРР, редовно призован, не се явява и не изпраща представител.  Постъпила е молба.

 

Докладва постъпила молба с вх. № 211/01.02.2021 г. от зам.-министър МРРБ  и ръководител на УО на ОПРР, чрез ст. Юрк. Л. Л.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Н.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 09:38 часа.

 

Докладва делото.

 

     Делото е образувано по жалба на Община Търговище представлявана от д-р Д.Д. против Решение № РД-02-36-1733 от 11.12.2020 г. на Зам.министър МРРБ и ръководител на УО на ОПРР, с което е наложена финансова корекция по сигнал за нередност № BG16RFOP001 – 1.033-0001-С01, представляваща 25% от стойността на веритифицирани и платени разходи по договор № BG16RFOP001 – 1.033-0001-С01-U-02/09.03.2017 г.  с „Д-Медия“ ООД на стойност 9 350, 00 лв. без ДДС, с  предмет „Изработване на  информационни брошури  и брандирани торбички от плат“, запазена на осн. чл.80, ал.1 ППЗОП,  при провеждането на обществена поръчка с предмет: Изпълнение на мерки за информация и комуникация по проект на Община Търговище „Обновяване и модернизиране на общинската образователна инфраструктура“ по ОПРР 2014-2020.

Указано е на административния орган, на основание чл. 170, ал. 1 от АПК, че може да заяви становище по жалбата, както и че следва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения акт и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.
            Указано е на жалбоподателя, на основание чл. 154, ал. 1 от ГПК, субсидиарно приложим съгласно чл. 144 от АПК, че следва да установи фактите, на които основава своите искания, и от които би черпил  благоприятни последици.

Указано е на страните, че до насроченото съдебно заседание могат да представят писмен отговор и писмените доказателства, с които разполагат и да посочат доказателствата, които искат да бъдат събрани.

На страните е изпратено определение15 от 12.01.2021 г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

Юрк. Н.: Поддържам жалбата. Моля, да се приеме административната преписка.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело документите, представени по опис с административната преписка, постъпила с придружително писмо с вх. № 27/08.01.2021 г. и находяща се задната корица делото, съдържаща 91 стр.

 

Юрк. Н.: Нямам други доказателствени искания.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. Н.: Уважаема госпожо Председател, моля да отмените решението на зам.-министър МРРБ  и ръководител на УО на ОПРР, с което е наложена финансова корекция в размер на 2805 лв. с ДДС, представляваща 25% от верифицирани и платени разходи по договор с „Д-Медия“ ООД по обособена позиция № 2. В обществената поръчка са отстранени 8 участника, поради условието, че не са регистрирани като специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания в последните 3 години, считано от датата на възлагане на  обществената поръчка. С оглед разпоредбата на чл. 101, ал. 7 от Закона за обществени поръчки (ЗОП) до изтичане на срока за подаване на офертите, участниците могат да променят, да допълнят или да оттеглят офертата си. С оглед на сочената разпоредба, участниците ако са имали желание да променят статута си на участие, те са могли да направят това до изтичане на срока за подаване на оферти. Чл. 12 и следващите от ЗОП дават специален статут на определени участници, за които поръчката е запазена и считам, че те не могат да участват в това му качество-един път като специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания и след като не отговарят на това условие, да участват на общо основание. В подкрепа на това становище е и разпоредбата на чл. 12, ал. 7 от ЗОП, възпроизведена в чл. 81, ал. 2 от ППЗОП, където законодателят е квалифицирал категории участници останалите лица, които не включват специализираните предприятия, които не отговарят на условията за такива. Подробни мотиви сме изложили в жалбата. Моля да приемете списък на разноските.

 

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.44  часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: