П Р О Т О К О Л

 

 

Година 2020                                                                      Град Търговище

            Административен съд                                                      ІІ касационен  състав

На петнадесети декември                                                Година 2020         

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                     Председател: Красимира Тодорова

                                                                    Членове: Албена Стефанова  

                                                                       Иванка Иванова    

                                                                  

 Секретар Гергана Бачева

 Прокурор Васил Ангелов

 

           Сложи за разглеждане докладваното от Председателя

КАНД номер 147 по описа  за  2020 година.

 

На именното повикване в  10.33 часа се явиха:

 

Касаторът „Си-Ви-Ес-Омуртаг" ЕООД, предст. от К. К., редовно призован, се представлява от а.. Д.П. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

За ответника ДА "Държавен резерв и военновременни запаси“, редовно призован, не изпраща представител. Постъпило е писмено становище.

За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява   прокурор Васил Ангелов.

 

Докладва постъпило писмено становище с вх. № 2279/14.12.2020 г. от ответника за даване ход на делото.

                                                                                               

По даване ход на делото:

А.. П.: Да се даде ход на делото.

Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10.33 часа.

 

Докладва  касационната жалба.

 

А.. П.: Поддържам касационната жалба. Моля да приемете доказателствата, които са приложени с нея. Налице е техническа грешка при администриране на писмените доказателства по две дела, които са били пред Районен съд-Омуртаг. Ще моля уважаемия съд да ни уважи касационната жалба, въз основа на писмените доказателства, които са и елемент както от жалбата ни пред Районен съд, така и пред настоящата съдебна инстанция. Уважаема госпожо Председател, писмените доказателства, които са елемент за доказване на тезата в жалбата по оспорване на наказателното постановление изпратих в същия ден. На 07.08.2020 г. трябваше да имам две дела. При обработката и администриране на документите в „Спиди“ е станало изпращането само на едната преписка и за това по настоящото дело пред Районен съд-Омуртаг, съдът е нямал възможност да разгледа писмените доказателства, които са били елемент на жалбата по оспорване на наказателното постановление.

 

Прокурорът: Жалбата е допустима. Нямам искане по доказателствата. 

 

Съдът намира, че в настоящия процес е допустимо приемането на писмени доказателства, представени с касационната жалба, поради което

 

                                           ОПРЕДЕЛИ:

Приема и прилага като доказателства по делото документите, представени с касационната жалба по опис, находящи се от стр. 14 до стр. 29 вкл. по делото, както и постъпилите с възражение от  ДА "Държавен резерв и военновременни запаси“ по опис, находящи се от стр. 44 до стр. 68 вкл.

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства от първоинстанционния съд, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

А.. П.: Уважаеми Административни съдии, моля да уважите нашата касационна жалба и ни присъдите сторените за съдебното производство разноски.  Представям списък. Представям и писмени бележки. Налице е прекратен договор по съхранение на военновременни запаси, представляващи кашкавал, но независимо от прекратяването на договора, дружеството е изпълнявало последователно задължението си да съхранява и подновява и обновява количествата. Едва през м. май 2020 г. в резултат на настойчивите искания на дружеството, защото то от 2017 г. няма собствена база, няма предприятие, няма машини и съоръжения и от 01.01.2018 г. до днес не е получавало даже и заплащане за възнаграждение за съхраняването и за обновяването. Сега през 2020 г. протичат дейностите по предаване на кашкавала, така че във всички тези дейности дружеството винаги е било последователно в защита на държавните интереси и да опази държавните резерви и военновременни запаси. За това считам, че налагането на имуществени санкции е от една страна незаконосъобразно и Районният съд подкрепен и с административната воля на настоящия съд в гр. Търговище безспорно доказва незаконосъобразността на липсата на договор, въз основа, на който да възникне административно-наказателна отговорност. Съгласно чл. 22 от ЗДРВВЗ отношенията се уреждат с договор. След като е спазена процедурата с отправяне на предизвестие през м. ноември 2017 г., договорът, който е регламентиран и изготвен от самата държавна агенция е прекратен, въз основа на изпълнение на самите клаузи, които са включени в него и в изпълнение на закона. В подробни писмени бележки съм  изложила писмена защита и моля уважаеми съдии да уважите касационната ни жалба.

Прокурорът:  Считам жалбата за неоснователна. Решението на районен съд-Омуртаг е правилно и следва да се потвърди.  

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок ще се произнесе с решение.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:38 часа.

 

                                  

                                               Председател:

 

                                                     Секретар: