П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         IV състав

на двадесет и седми ноември                                            Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

 

                             Председател  Албена Стефанова

                                                                                            

Секретар Стоянка Иванова

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 253 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 11:18 се явиха:

 

            За оспорващия „ЛЮБЕНЦИ“ ЕООД, представлявано от М. Д. Х., редовно призован се явява законният представител- М.  Х..

Ответникът по оспорването Началник на отдел „Оперативни дейности“-Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, редовно призовани се представлява от гл.  юрк. М. Д., редовно упълномощен и приет от съда от днес. Представя пълномощно.

 

По даване ход на делото:

            Осп. Х..  Да се даде ход на делото.

            Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Предоставя се възможност за становища по жалбата и по проекто-доклада.

 

Осп. Х.: Поддържам жалбата. Запозната съм с проекто-доклада. Нямам възражения по същия.

Юрк. Д.: Оспорвам жалбата. Считам я за неоснователна. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

С оглед становищата на страните, съдът намира, че следва да пристъпи към доклад по делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с  Определение на съда № 413 от 11.11.2020 година.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Осп. Х.: Да се приемат представените към делото писмени доказателства.

Юрк. Д.: Моля да бъдат приети приложените по преписката доказателства, както и представям и моля да бъде приет Болничен лист за отсъствието на началника на отдел „Оперативни дейности“. Представили сме заповеди в този смисъл, във връзка с установяването на компетентността на органа, издал конкретната заповед. Нямам други искания.

Осп. Христова: Не възразявам по приемането на представения болничен лист.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото, следва да се приемат и приложат като писмени доказателства  всички документи и книжа, представени с  административната преписка, находящи се на корицата на делото, както и представеният в днешното съдебно заседание болничен лист от ответника, с който се удостоверява, че Б.. С. Г., която е Началник отдел „Оперативни дейности е била в отпуск по болест.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства всички документи и книжата, представени с административната преписка, находяща се на корицата на делото, а именно: Заповед за налагане на ПАМ № 313-ФК/20.10.2020 г., ведно с разписка за връчване; Протокол от извършена проверка сер. АА№ 0429843, ведно с приложени копия към същия; АУАН № F576972 от 24.10.2020 г. с данни за връчването му; АУАН № F576973/24.10.2020 г. с данни за връчването му; Заповед № ЗЦУ-1148/25.08.2020 г. на Изп. директор на НАП;  Заповед № ЗЦУ-1657/29.12.2016 г. на Изп. директор на НАП, Заповед № ЗЦУ-928/05.07.2018 г. на Гл. секретар при ЦУ на НАП, както и Болничен лист № Е20202317137 от 14.10.2020 година.

 

Отв. Х.: Не соча други доказателства.

Юрк. Д.: Не соча други доказателства.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

 

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

 Отв. Х.:  Подадох жалба за това дело, тъй като исках да избегна запечатването на магазина си в този труден момент. Всъщност нарушение има. Аз признавам грешката си, направена е, но тъй като очаквам едно наказателно постановление (НП), глоба в размер и ако в случая обжалвам тази мярка за запечатване на обекта и платя глобата или по-скоро НП, което очаквам, няма да бъде запечатан магазинът ми. Поради тази причина аз подадох тази жалба, за да  печеля време, през което да ми бъде издадено НП, да го платя и да мога да продължа да работа. Всъщност да продължа да работя. Разбирам, че законът е еднакъв за всички, но вярвайте ми в този момент, в тази криза,  на нас търговците ни е толкова тегаво и трудно, че едно такова запечатване за моя магазин, който е единствения начин да се препитаваме, да обслужвам Банката, тъй като имаме кредит, тежестта е малко по-голяма. В такъв момент, едно такова запечатване ще бъде неминуемо и неизбежен фалита на този магазин. Това значи, че след 14 дни аз ще имам глоба- НП от НАП, ще имам банки, ще имам лични разходи, които няма да мога да покрия и това значи, че на по-късен етап аз ще бъда наистина още по-зле и отново ще се явя на дело, защото пък не съм си покрила разноските за месеца. Това е единствената причина. По принцип не исках това дело да се състои, не желая да се съдя с никого. Признавам, че допуснах грешка, но в момента в който се намираме, наистина ни е много трудно и няма да покрия нито глобата, която ще ми бъде наложена, нито разхода, който имам всеки месец, затова в момента съм тук. Просто самото постановление се забави. Имах надеждата, че малко по-бързо ще се случат нещата, но в такава обстановка разбирам, че и НАП не може да работи бързо, предполагам, че и при тях има проблеми, все пак има болни  и това го имам предвид. От самата проверка са минали 40 дни. Единственото, което мога да кажа е, да помоля съда да отмени тази мярка за наказание „запечатване на обекта“, защото не виждам, че и от двете страни ще има някаква полза - дори и за НАП, в случай че ни запечатат. Нямаме друг търговски обект, освен този. Той ни е единствен и с него се препитава цялото ни семейство- аз, мъжът ми и синът ми. Умолявам съда, да застане на мястото на гражданите и да разбере, че наистина момента не е подходящ за такова  запечатване на обект.  Неминуемо е да се стигне до фалит. Много ми е трудно.

 

Юрк. Д.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна. Няма допуснати нарушения на процесуалните правила и на материалния закон, които да са основание за отмяна на процесната заповед. Във връзка с чутото ще кажа, че всъщност налагането на мярката „запечатване“, когато няма предварително изпълнение, е единствено да цели изплащане на глобата, която ще бъде наложена с наказателното постановление и това е една гаранция, която да бъде дадена във връзка  с това. Считам, че административният орган е преценил правилно всички относими обстоятелства, включително и ситуацията, в която сме в момента и липсват основания за отмяна на издадената заповед. Моля Ви да отхвърлите жалбата, да ни присъдите разноски в минималните размери и да оставите в сила издадената заповед.         Мисля, че все още няма издадено наказателно постановление, но всеки момент ще бъде издадено. Има отделен ред по закона, който дава възможност, когато глобата е платена, мярката да се отмени. Има вариант и аз мисля, че ще бъде издадено наказателното постановление във възможно най-бърз срок. Просто има и други стечения на обстоятелствата, които в момента затрудняват процеса. Г-жа Г. е в продължителен болничен и най- вероятно няма да може да се върне. Към момента се замисля заместване. Надявам се, в най-скоро време наказателното постановление да бъде издадено.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени, както и че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:30 часа.

 

 

                                          Председател:

 

 

                                             Секретар: