П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          ІV състав

На двадесет и седми ноември                                                       Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                          

Секретар Стоянка Иванова

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 195 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

Оспорващият М.М.Х., редовно уведомен не се явява. За него се явява а.. И.И. ***, надлежно упълномощен от преди  и приет от съда.

Ответникът по оспорване Общински съвет Търговище, представляван от неговия председател, редовно уведомен се представлява от юрк. Д. М. Х., редовно упълномощен от преди и приет от съда.

 

            По даване ход на делото:

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

            Юрк. Х.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

Докладва постъпила молба от процесуалния представител на ответника по оспорването, с искане за допускане на съдебно-техническа експертиза, с предложение за задачите на експертизата, описани в т.1, 2, 3 и 4 и предложение за експерта, на който да се възложи – инж. Н. С. Н..

 

Предоставя се възможност за становище по направеното искане за експертиза.

 

А.. И.: Г-жо Съдия, ние поддържаме  нашето първоначално становище,  че експертиза в случая не е необходима и не е допустима дотолкова, доколкото в отказа не са посочени основания, които да бъдат проверени от експерта, който има специални знания, евентуално и от съда, който да обсъди евентуално мотивите за отказа. Ние считаме, че изобщо не следва да разглеждаме по същество обстоятелствата, поради това, че административният акт не е подкрепен с мотиви, но ако Вие прецените че е необходимо, нямаме възражения срещу въпросите, поставени към вещото лице. Нямаме възражение и към вещото лице, защото и без това трудно бихме намерили.

 

Доколкото в оспорения акт, в това число и  дебатите по протокола № 11/30.07.2020 г. от съдебно заседание   не се съдържат констатации, че проекта за одобряване на ПУП -Парцеларен план за ПИ с идентификатор 73626.204.750 не е в съответствие с изискванията на общия устройствен план на Община Търговище, като такива мотиви не се съдържат и в Протокол № 9/27.07.2020 г., с който е приет проекта по т 6, с оглед на което, на този етап от съдебното  производство не е наложително допускането на съдебно-техническа експертиза, предвид на това, че всичко е свързано с разноски.

Воден от горното, съдът

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Оставя без уважение искането на процесуалния представител на ответника по оспорването за допускане на съдебно-техническа  експертиза, с така очертаните задачи  от т.1 до т. 4 по молбата с вх. № 2155/24.11.2020 г. на Адм. съд –Търговище

 

А.. И.:  Нямам други доказателствени искания.  Представям списък за разноски.

 

Юрк. Х.: Относно определението за оставяне без уважение искането ни за определяне на вещо лице и назначаване на съдебно-техническа експертиза, искам да отбележа, че относно вниманието за така постановяването на оспорвания административен акт е, че по същия предмет със същите страни е постановен административен акт и моето искане беше точно това, експерта да установи- дали има разлика по първоначалното заявление и повторното заявление, относно така определените технически параметри в  проекта за ПУП. С уточнителната ни молба с вх. № 1993 от 02.11. 2020 г. сме уточнили, изложили сме основания, възражения и сме посочили, че между същите страни е имало постановен предходен административен акт от същия орган, със същия предмет и със същите страни. Това е Решение № 12 по Протокол № 6/31.03.2020 г. и е приложено по делото. Съдът предостави възможност на всички да се запознаят с доказателствата и те са приети и приложени по делото.   

 

А.. И.: Моля, да ни бъде дадена възможност да вземем становище по тези доказателства. Явно сме пропуснали нещо.   

 

С оглед изясняване на делото в пълнота, предвид наведените от процесуалния представител на оспорващия твърдения, че по ПИ с идентификатор 73626.204.750, относно одобряване на ПУП- Парцеларен, план за същия поземлен имот вече е налице издадено решение на Общински  съвет – Търговище, където поземленият имот вече е бил предмет, съдът намира, че за изясняване на делото, следва да бъде изискан протокола от проведеното заседание на Общински съвет - Търговище, на което е прието Решение № 12  по Протокол № 6/31.03.2020 г., както и документите удостоверяващи датата и начина на съобщаване на посоченото решение на оспорващия.

Предвид изложеното, съдът

                                              

ОПРЕДЕЛИ:

 

Изисква от Общински съвет- Търговище, представляван от неговия председател, да представи по делото в 7-дневен срок от днес - препис от Протокол  № 6/31.03.2020 г. в цялост, с който е прието Решение № 12, съдържащо преписката по приемането на това решение, в това число и документите удостоверяващи датата и начина, по който решението е съобщено на оспорващия -  М.М.Х..  

Предупреждава, че за неизпълнение разпореждане на съда се носи отговорност  на основание чл. 92а от ГПК във вр. с чл.144 от АПК.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и следва да се отложи за друг ден и час, като на страните следва да бъде дадена възможност да сочат доказателства във връзка с твърденията си  и да дават становища, с оглед на което

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните  да сочат доказателства във връзка с твърденията си и да дават становища.

 

Отлага делото и насрочва същото за 08.12.2020 г. от 14.00 часа, за която дата страните са уведомени в съдебно заседание.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 11:17 часа.

 

                                  

Председател:

 

 

Секретар: