П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

На седемнадесети ноември                                               Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

                                                                                 

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 245 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 13:00 часа се явиха:

 

ЖалбоподателятЕскулап – Индивидуална практика за първична медицинска помощ“ ЕООД, представлявано от д-р Д.Б. П., редовно призован се явява лично д-р П..

Ответникът по жалбата Директор на Районна здравноосигурителна каса – Търговище, редовно призован се представлява от гл. юрк. Цв. Й., редовно упълномощена и приета от съда.

 

            По даване ход на делото:

            Д-р П.: Да се даде ход на делото.

            Юрк. Й.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към фактическото изясняване на спора.

 

Д-р П.: Поддържам жалбата.

Юрк. Й.: Оспорвам жалбата.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 76, ал. 5 от ЗЗО.

Делото е образувано по жалбата на „Ескулап – Индивидуална практика за първична медицинска помощ“ ЕООД ЕИК 202033474, с адрес на управление: с. Дралфа, ул. „Христо Ботев“№ 3, представлявана от д-р Д. Б.П. против Заповед за налагане на санкции № РД-11-46(5)/ 29.09.2020 г. на директора на РЗОК – Търговище, с която са наложени 7 броя финансови неустойки в размер на 50 лв. за нарушение на условията и реда за оказване на медицинска помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от ЗЗО и чл. 140, ал. 5 от НРД за МД 2020 г. – 2022 г. и чл. 16, ал. 6 от ИД № 250177/ 07.02.2020 г.

Указано е на основание чл. 170, ал. 1, че в настоящото производство директорът на РЗОК – Търговище трябва да установи съществуването на фактическите основания, посочени в оспорения административен акт, както и изпълнението на законовите изисквания при издаването му.

Указано е на основание чл. 154, ал.1 от ГПК във вр. с чл. 144 от АПК, че в настоящото производство в тежест на жалбоподателя е установяването на възраженията, които са изложени в жалбата му.

Допуснати са гласни доказателства на страните – до 2 свидетели при режим на довеждане.

На страните е изпратено заверено копие от Определение № 391 от 26.10.2020 г. на Административен съд - Търговище.    

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Д-р П.: Нямам възражение по доклада. Да се приемат представените с жалбата и с административната преписка писмени доказателства.

Юрк. Й.: Нямам възражение по доклада. Да се приемат представите писмени доказателства, както и административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с жалбата и с административната преписка, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото, всички документи, постъпили с жалбата, находящи се по делото от стр. 9 до стр. 31 вкл., както и представените с административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1923/23.10.2020 г., находяща се на задната корица на делото и съдържаща 124 листа.

 

Юрк. Й.: Водим един свидетел, който желаем да бъде допуснат до разпит. Това е лицето А.Д. А., която е на длъжност  контрольор в РЗОК – Търговище, извършила проверката на лечебното заведение, с оглед установяване съществуването на фактическите основания, съдържащи се в оспорената заповед за налагане на санкции.

Д-р П.: Не се противопоставям.

 

Съдът намира, че следва да бъдат допуснати до разпит лицето А.Д. А., поради което

 

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска до разпит в качеството на свидетели лицето А.Д. А..

 

В съдебната зала влиза св. А..

 

            Пристъпи се към снемане самоличността на свидетеля. 

 

Св. А.Д. А., 36-годишна, български гражданин, неосъждана, неомъжена, грамотна, без родство и дела със страните.

            НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелят обеща да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на св. А..

 

Свидетелят отговоря на поставени от съда и страните въпроси.

 

Св. А.: Беше направена проверка на лечебното заведени във връзка с писмо, спуснато ни от НЗОК, в което са упоменати договорни партньори, които по време на неработоспособност са извършвали дейност. Въз основа на тази спусната справка, директорът на РЗОК – Търговище спусна заповед за проверка. В тази връзка аз на 20.08.2020 г.  посетих лечебното заведение, за да извърша проверка по НРД и съответно да запозная и да предоставя на д-р П. материала, който ни е спуснат от централното управление. Трябваше да му представя материала и да му обясня, че за дадения период от време, когато той е бил в неработоспособност, е имал издаден болничен лист и за този период от време не би трябвало да извършва дейност. Съответно, би трябвало неговият заместник, както е вписано в НРД и в индивидуалния договор да изпълнява неговите задължения. При невъзможност на заместникът му да изпълнява задълженията му, да бъде посочен друг, съответно да бъде сключено допълнително споразумение към договора за дадения период от време, за който е възпрепятстван и заместникът му. По време на самата проверка всичко беше изрядно. Нямаше други констатирани нарушения. Единственото нещо, което предоставих на д-р П. е материалът, който ми беше спуснат от НЗОК.

 

Страните заявиха, че нямат въпроси към свидетеля и същият беше освободен от присъствие в съдебната зала.

 

            Д-р П.: Други доказателства няма да соча.

Юрк. Й.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед изявленията на страните, че други доказателства няма да сочат, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Д-р П.: Уважаема г-жо Председател, моля да отмените процесната заповед за налагане на санкции, както и моля да отмените решението на касата да връщам тези пари, които съм изработил през това време. Това че съм работил по време на болничните не го намирам за нарушение. Освен това, съгласно чл. 86, ал. 1, т. 6 от Закона за здравето всеки пациент, по време на болнични има право на възнаграждение за труда, който полага еднакво така, както ако не е болен. Работил съм и искам да си получа възнаграждението. Моля да ми бъдат възстановени направените по делото разходи. Моля да ми бъде предоставено копие на протокола от днешно съдебно заседание, след изготвянето му, както и да ми бъде даден срок за представяне на писмени бележки.

Юрк. Й.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна, а заповедта за налагане на санкции, издадена от Директора на РЗОК – Търговище, за правилна и законосъобразна. Описаните нарушения в нея са доказани, както с писмените доказателства по делото, така и с разпита на свидетелката, съставила протокола. Предвид изложеното моля да постановите решение, с което да отхвърлите жалбата и да оставите в сила оспорената заповед. Претендираме присъждане на юрисконсултско възнаграждение по делото. Представям писмени бележки.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

 

Дава възможност на жалбоподателя в 7-дневен срок след изготвяне на протокола от днешно съдебно заседание, да представи писмени бележки по делото.

 

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:20 часа.

                                  

 

Председател:

 

 

Секретар: