П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          ІV състав

на десети ноември                                                               Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                          

Секретар Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 183 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:00 часа се явиха:

 

Оспорващият „ЕЙ ЕНД ВИ“ ООД, представлявано от управителя Вл. Ст., редовно уведомен се представлява от а.. Св. А. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по оспорване Началник отдел „Оперативни дейности“ Варна при ГД „Фискален   контрол“ при ЦУ на НАП, редовно уведомен се представлява от ю.. В.С., редовно упълномощена и приета от съда.

 

            По даване ход на делото:

            А.. А.: Да се даде ход на делото.

            Ю.. С.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

 

А.. А.: Водим един свидетел - М. А. М., който желаем да бъде разпитан в днешно съдебно заседание.

Ю.. С.: Не възразявам.

 

Съдът намира, че следва да бъде допуснато до разпит в качеството на свидетел лицето М. А. М.,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска до разпит в качеството на свидетел лицето М. А. М. при режим на довеждане.

 

В съдебната зала влиза М. А. М..

 

Пристъпи се към снемане самоличността на допуснатия свидетел. 

 

Св. М. А. М., 38-годишна, български гражданин, неосъждана, грамотна, неомъжена, без родство и дела със страните.

           

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелят обеща да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на св. М..

 

Свидетелят отговоря на поставени от страните въпроси.

Св. М.: Познавам Вл. Ст., както и жена му, която се казва А.. От 7 години ги познавам. Знам, че той се занимава с технически прегледи и застраховки. Пунктът за технически прегледи се намира до четвърта гимназия, преди „Вилда“. По случая, в който идваха от НАП мога да кажа следното: Денят беше неделя. Аз бях в пункта където помагам. Пускам пералня и автомивка на самообслужване. Помагам като пускам, суша, сгъвам ги и чистя. Аз работя в ходел „Идол“ като камериерка. Не работя в „ЕЙ ЕНД ВИ“ ООД и нямам трудов договор във фирмата. Ходя да помагам там, защото и Вл. ми помага много. Познаваме се откакто мъжът ми беше при него. Той ми помага с мебели, с бяла техника, когато прави ремонти и ми ги дава. Заплата не ми плаща. Има случаи, в които, когато си сменям квартирата ми помага и пари ми е давал. Жена му също ми помага. Ходила съм в тях да и помагам като приятели. Дрехи ми е давала. Заради услугите, които са ми ми правил и аз им помагам. Ние се познаваме от доста време. Когато дойдоха данъчните, аз нямах представа и в един момент се притесних. Те ме помолиха за съдействие. Аз казах, че не знам какво мога да направя и не мога да отворя касата или други неща. Поискаха ми лична карта, но аз не им я дадох, тъй като съм пенсионер заради очите и не знаех какви са. Затова те извикаха полиция. Накараха ме да напиша обяснения какво правя и по каква причина съм там, както и защо съм имала ключове. Аз обясних, че Вл. ми има доверие и че съм там да чистя. Това беше почивен ден. Там имаше само газирана вода и енергийни напитки „Ред Бул“. Те поискаха и аз им дадох вода и енергийна напитка. Те ми ги платиха като ми дадоха 4 лева и аз от джоба си им върнах 20 ст. Парите ги оставих на масата в пункта в помещението. Там нямаше служител на дружеството. Само аз бях там. Знам къде се намира касовият апарат, тъй като влизам вътре, за да чистя, но не работя с него и никога не съм работила.  Не е ставало дума да работя с клиенти и да им вземам пари. Работата ми е само да почиствам. В помещението има една хладилна витрина и от нея взех газираната вода и енергийната напитка, които дадох на данъчните. Те се представиха, когато влезнаха в обекта, че са данъчни. Нямам разрешение от управителя на дружеството да давам така напитки от витрината. Може би съм го направила от притеснение. Не ми е обещавано като чиста там да ми се заплати. Вл. много ми е помагал и аз му помагам. Той ми е давал пари, за да ми помага, тъй като му искам на заем. За това, че бях там не ми се плати този ден.

 

Съдът предявява на св. М. А. М. писмени обяснения, находящи се на лист 17 от административната преписка.

 

Св. М.: Не си спомням вече, но сигурно е това, което съм написала. Подписът е мой. Това най-вероятно съм го написала от притеснение, тъй като не знаех какво да напиша. Да, оставам парите на масата с бележка. То няма и кой да взема. Един път само беше. Аз не продавам. През другото време те са там. Аз ходя само неделята когато тях ги няма, за да чистя там. Беше неделя, моят почивен ден и аз ходя там да му помагам. И други недели съм ходила за 2-3 часа. Нямам точен час, в който да ходя. Ако пристигнат клиенти докато съм там им давам само хавлии и кърпи да си бършат колите. Друго нищо не правя. Там си има автомат за разваляне на пари. Автоматът е на самообслужване. Всичко си е автоматично. Автомивката е на самообслужване и работи денонощно. Аз съм вътре в помещението където седи пералнята, мивка има и хладилната витрина е там. Хладилната витрината не е вътре в стаичките. Пак е вътре в помещението, но е отвън, където е канала за преглед на колите. Това да подавам кърпи на клиентите да си подсушават колите не се заплаща.

 

А.. А.: Нямам въпроси към свидетеля.

Ю.. С.: Нямам въпроси към свидетеля.

 

Св. М. А. М. е освободен от присъствие в залата.

 

А.. А.: Не соча други доказателства.

Ю.. С.: Нямам други доказателствени искания.

 

            С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства и нямат други доказателствени искания, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  на устните състезания.

 

А.. А.: Уважаема г-жо Председател, моля да отмените заповедта за налагане на принудителна административна мярка като незаконосъобразна. На първо място такава мярка се налага при констатирано административно нарушение. Такова не е констатирано.  Актът за установяване на административно нарушение е издаден една седмица след налагането на тази заповед. ПАМ е от 07.08.2020 г., а АУАН е от 13.08.2020 г. на второ място липсват надлежни мотиви относно продължителността на ПАМ и това опорочава заповедта, тъй като препятства преценката за съразмерност по чл. 6 от АПК, включително в рамките на съдебната проверка по чл. 169  от АПК. Тази липса също налага отмяна на марката. Фирмата, юридическото лице, на което е наложена мярката, няма никакво отношение към жената, която е провокирана с тази контролно покупка. Тя не е в никакви отношения с „ЕЙ ЕНД ВИ“ ООД. Тя няма трудово правоотношение с него. Тя върши услуга на собственика поради вършени от него и от съпругата му спрямо нея услуги. Тя няма никакви правомощия, нито възможност, нито каквото и да е било правомощия или разрешение дадени от Вл. Ст. да работи с касовия апарат. Тогава, стресната от данъчни, които са извикали полиция, тя им е дала от хладилната витрина, която всъщност е цялото материално обзавеждане и се намира навън от офиса, една газирана вода и един „Ред Бул“. Те са и дали 4 лв., тя е извадила от джоба си 20 ст. за ресто като е оставила парите на бюрото. Това ако е нарушение от фирмата, както е квалифицирано от наказващия орган, естествено, че не е. на следващо място, ако се приеме, че тя има някакви отношения към фирмата и чрез нейните действия фирмата е извършила някакво нарушение, моля да имате предвид, че това е налагането на ПАМ не е самоцел. Наложили са я за някаква евентуална постъпка за нещо, което е извън всякакъв предмет на дейност на тази ферма. Предметът на дейност на „ЕЙ ЕНД ВИ“ ООД е пункт за технически прегледи и автомивка. Тя не е търговска дейност с кафета и безалкохолни. Тази хладилна витрина е сложена повече за служителите. Това е съвсем странична дейност, която няма нищо общо с предмета на дейност на фирмата, за да се налага ПАМ и да се затваря целия пункт за годишни технически прегледи на това основание. Моля да отмените като незаконосъобразна заповедта. Моля да ми бъдат присъдени направените по делото разноски. Моля за срок за представяне на писмена защита.

Ю.. С.: Уважаема г-жо Председател, считам жалбата за неоснователна и недоказана. Моля да потвърдите обжалваната заповед за ПАМ, издадена от Началник отдел „Оперативни дейности“ Варна при ГД „Фискален   контрол“ при ЦУ на НАП като законосъобразна. Моля да присъдите в полза на НАП разноски за юрисконсултско възнаграждение. Подробни мотиви за законосъобразността на заповедта ще представя в писмена защита, поради което моля за подходящ срок.

 

С оглед  становищата на процесуалните представители на страните да им бъде предоставена възможност за представяне на писмени бележки по делото, съдът намира, че следва да им бъде дадена равнопоставена такава, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните по делото да представят писмени бележки в 7- дневен срок от днес.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени.

Съдът обяви, че в законния срок ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:27 часа.

 

                                  

Председател:

 

 

Секретар: