П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на двадесет и седми октомври                                           Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

                                                                                            

Секретар Янка Ганчева

Прокурор Драгомир Сяров

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 150 по описа за  2020 година.

 

На именното повикване в 15:05 часа се явиха:

 

            Ищецът П.Ц.П., редовно призована, явява се лично и се представлява от а.. Л. И. ***, надлежно упълномощен и приет от съда.

Ответникът Областна дирекция на МВР – Търговище, представлявана от директора Н. Н., редовно призован, не се представлява.

            За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно призовани се явява  Зам.-окръжен прокурор Сяров.

 

По даване ход на делото:

            А.. И.:  Да се даде ход на делото.

            Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 15:05 часа и пристъпва към фактическото  изясняване на  спора.

 

А.. И.: Поддържам исковата молба изцяло.

Прокурорът: Исковата молба е допустима за разглеждане.

 

Съдът нaмира, че следва да докладва делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва делото.           

Производството е по реда на Глава ХІ на АПК във вр. с чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ.

Делото е образувано по исковата молба на П.Ц.П. ***, чрез а.. Л. И. *** със съдебен адрес:***, кантора № 1 против ОД на МВР – Търговище с адрес: гр. Търговище, ул. „Спиридон Грамадов“ № 36, представлявана от директора Николай Ненков за причинени неимуществени вреди в размер на 7 000 лв., от действия и бездействия на длъжностни лица по повод на адм. дейност при прилагане на ПАМ и отнемане на СУМПС, проверка за наркотици, личен обиск и задържане за 24 часа, както и бездействие – отказ да бъде върнато СУПМС, както и за имуществени вреди от 3 250,09 лв. от прекратено трудово правоотношение от 11.06.2019 г. до 18.12.2019 г., ведно със законната лихва върху сумите, считано от 17.05.2019 г. (датата на задържането) до окончателното изплащане на сумите.

Указано е на страните по делото, че по отношение на събирането на гласно доказателства и съдебни експертизи ще вземе отношение в о.с.з. по делото, с оглед на събирането на всички в едно с.з.

 

Предоставя се възможност за становища по доклада и дадените указания,  както и възможност за  становища и искания по доказателствата.

 

А.. И.: Нямам възражения по доклада. Да се приемат представените писмени доказателства.

Прокурорът: Нямам възражения по доклада. Да се приемат писмените доказателства.

 

Съдът намира, че следва да се приемат и приложат като доказателства по делото всички документи, постъпили с исковата молба и представени с административната преписка и с отговора на исковата молба, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства по делото всички документи, постъпили с исковата молба и представени с административната преписка, находящи се по делото от  стр. 18 до стр. 49 и от стр. 78 до стр. 113 вкл.

Приема за сведение Определение №260056 от 10.07.2020 г. на Районен съд – Търговище, постановено по гр. д. № 542/2020 г. по описа на съда.

 

А.. И.: Поискали сме с исковата молба да бъде допусната по делото съдебно-психологично експертиза с вещо лице психолог, който да отговори на поставените в исковата молба задачи.

Прокурорът: С оглед приложените и приети писмени доказателства за цялостното изясняване на спора е необходимо да се приложи и цялото досъдебно производство, по което е постановено това постановление на Районна прокуратура – Търговище от 12.12.2019 г., тъй като по същество действията са били съчетани с принудителна административна марка и водена на наказателно производство. Тази кореспонденция, която се цитира се съдържа в това досъдебно производство. Същото е прекратено и няма пречки да бъде изпратено за послужване  и да се приложи по това административно дело. Счита, че са основателни исканията както за назначаване на такава психиатрична експертиза, така и допуснатите но неприложени справки относно регистрирани трудови договори на ищеца П.Ц.П. за посочения период с посечени работодател, както и да бъдат допуснати посочения в писмения отговор свидетели при довеждане от ответника по исковата молба.

 А.. И.: Ние също сме поискали разпит на трима свидетели при условията на довеждане. Поддържаме си искането. Единият свидетел е член на семейството на ищеца, другият е очевидец и е присъствал на самия инцидент при спирането на ищеца на 17.05.2019 г. Третият ни свидетел е много близък приятел на ищеца, който може да обясни какво е било състоянието на ищеца след случката. Считаме, че с всеки един от свидетелите ще установяваме различни обстоятелства, поради което молим и тримата да бъдат допуснати.

Прокурорът: При допускане на експертиза по делото, би следвало вещото лице да изслуша и свидетелските показания, тъй като освен по писмените доказателства, би следвало да отчете и свидетелските показания.

 

По направените доказателствени искания, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска на страните по делото гласни доказателства – до трима свидетели при режим на довеждане за следващо съдебно заседание.

Допуска по делото изготвянето на съдебно-психологично експертиза с вещо лице психолог, което след като се запознае с материалите по делото да отговори на въпроса:

Налице ли е причинно-следствена връзка между преживения стрес и влошеното психическо и физическо състояние на ищеца, като при необходимост да извърши преглед и да отговори какво е общото здравословно състояние на П.Ц.П. към момента, респективно обременено ли е то от преживяното от ищеца, във връзка с описаната в исковата молба фактическа обстановка?

Определя първоначален депозит за възнаграждение на вещото лице в размер на 260 лева, вносим от ищеца в 5-дневен срок от днес. Вещото лице ще бъде определено допълнително в закрито заседание, след внасяне на определения от съда депозит.

Изисква от Районна прокуратура – Търговище да представи по делото копие на ДП № 329/2019 г., приключило с постановление за прекратяване на наказателно производство от 12.12.2019 г.

Изисква справка от ТД на НАП – Варна, офис – Търговище за регистрирани по реда на чл. 62 от КТ трудови договори между П.Ц.П. и „Фуудс енд кетъринг кидс“ ЕООД ЕИК 204176617 или „Фуудс енд кетъринг плюс“ ЕООД, ЕИК 204402767 за това от коя дата е възникнало трудовото правоотношение, кога е прекратено, каква е заеманата длъжност на ищеца П.П., какъв е размерът на уговореното между страните трудово правоотношение, на коя дата са постъпили уведомленията за сключването и прекратяването на трудовите договори в НАП.

 

А.. И.: Нямам други искания. 

            Прокурорът: Нямам искания.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и същото следва да бъде отложено за друг ден и час, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и насрочва същото за 20.11.2020 г. 10:00 часа, за която дата явилите се страни са уведомени в днешно съдебно заседание, а неявилата се е уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:24 часа.

 

 

Председател:

 

 

Секретар: