П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          ІV състав

на двадесети октомври                                                                   Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                          

Секретар Янка Ганчева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 171 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:10 часа се явиха:

 

Оспорващият М.К.П., редовно призована, не се явява и не изпраща представител. Постъпили са писмени бележки от процесуалния ú представител – адв. М. Ст. за даване ход на делото в тяхно отсъствие и с изразено становище по съществото на спора.

Ответникът по оспорване Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“, редовно призован се представлява от ст. юрк. Т. Ст., редовно упълномощена и приета от съда.

 

            По даване ход на делото:

            Юрк. Ст.: Няма пречки да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 14:10 часа.

Докладва постъпили писмени бележки от процесуалния представител на оспорващия - адв М. Ст. с вх. № 1861 от 16.10.2020 г., в които се излагат доводи по съществото на спора.

 

Юрк. Ст.: Оспорвам жалбата като неоснователна и недоказана. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

Съдът намира, че следва да бъде обявен за окончателен проекто-доклада, съобщен на страните с определение на съда № 367 от 08.10.2020 г. и получен от същите, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Обявява за окончателен проекто-доклада по делото, съобщен на страните с  Определение № 367 от 08.10.2020 г. на Административен съд Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Юрк. Ст.: Да се приеме административната преписка в цялост.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота следва да се приемат така представените с жалбата и с административната преписка документи и книжа, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства всички документи и книжа, представени с жалбата , находящи се по делото от стр. 10 до стр. 22 вкл., както и административната преписка, постъпила по опис с писмо с вх. № 1406/14.08.2020 г. на  Административен съд Търговище, находяща се на задната корица на делото от стр. 1 до стр. 32 вкл.

 

Юрк. Ст.: Не соча други доказателства.

 

С оглед становището на процесуалния представител на ответника по оспорването, че други доказателства няма да сочи, съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

 

Юрк. Ст.: Уважаема г-жо Председател, представям и моля да приемете писмени бележки с препис и за другата страна, както и списък на разноските. Запозната съм с писмените бележки на оспорващия, представени от адв. Ст.. След като се запознаете с писмените ми бележки, моля да обърнете внимание на това, че ДФЗ се произнася обикновено с един краен акт, които е уведомително писмо. Съгласно чл. 43 от ЗПЗП и чл. 10 „б“ от Наредба № 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки по директните плащания, ДФЗ  е длъжен да се произнесе с един нарочен акт, който е уведомително писмо, който акт всъщност подлежи на обжалване. С административните дела, които в момента заливат цялата страна, стигаме до извода, че се започва практика по вземане на едни адвокатски хонорари, тъй като в нашия случай се подава заявление към нас да се произнесем, а ние сме им отговорили, че се извършва проверка и не можем да се произнесем. Моля да обърнете внимание, че в Наредбата сроковете за произнасяне на ДФЗ са с препоръчителен характер, а не със задължителен. ДФЗ в момента издава писмата за 2016 г. В действителност сме доста забавени, но заради процедурите, които Европейският съюз и Регламентите ни налагат ние сме длъжни да напарвам всички проверки, иначе ще търпим санкции. Моля да обърнете внимание на чл. 75 от §1 на Регламент № 1306 от 2013 г. на Европейския парламент, където от 17 декември плащанията по схемите и мерките се осъществяват в действителност от 01.12. до 30.06. на следваща календарна година, но § 2 допълва, че посочените в §1 плащания не се извършват преди да са приключили проверките при условията за допустимост, които включват различни видове административни проверки. Претендираме юрисконсултско възнаграждение в минимален размер.

 

Съдът намира делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени, както и че в едномесечен срок  ще се произнесе със съответния съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:20 часа

           

 

Председател:

 

 

Секретар: