П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          ІV състав

на двадесети октомври                                                                   Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Албена Стефанова

                                                          

Секретар Янка Ганчева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 168 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:20 часа се явиха:

 

Оспорващият Д.Р.Д., редовно призован, не се явява лично. Представлява се от а.. Д. П. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

Ответникът по оспорване Директор на Областна дирекция на МВР гр. Търговище, редовно призован, не се явява и не се представлява.

 

            По даване ход на делото:

            А.. П.: Да се даде ход на делото.

           

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 14:20 часа.

 

А.. П.: Не поддържам жалбата в частта, в която са наведени допуснати процесуални нарушения. В останалата част я поддържам. Нямам възражения по проекто-доклада.

 

 

С оглед така изразеното становище от процесуалния представител на оспорващия, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

            Поправя доклада в частта, в която са посочени наведените в жалбата основания, като да се счита, че се навежда противоречие само на материалния закон и несъответствие с целта на закона.

Обявява за окончателен проекто-доклада в останалата му част, съобщен на страните с  Определение № 351 от 28.09.2020 г. на Административен съд Търговище.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. П.: Да се приеме административната преписка и представените писмени доказателства. Фактическата обстановка, както е постановена в заповедта не я оспорваме, но за правилното изясняване на спора по делото следва да се уточни, че след приключване на проверката, т.е. след издаване на заповедта, която сме обжалвали пред Вас, реално моят доверител е довършил самата процедура, за която всъщност е наказан. Самият той е сигнализирал прокуратурата в Търговище, за да бъде възобновено наказателното постановление, което е направено на виновния водач, тъй като знаете, че когато се установи, че има средна телесна повреда се образува постановление, за което той е бил глобен само заради допуснатото пътно транспортно произшествие (ПТП), и следва да бъде възобновено. В последствие пак доверителят ми е написал тази докладна записка, но това е станало след издаването на процесната заповед. Ако съдът прецени, че тези доказателства са относими към спора, моля да се приобщят. Моля да задължите Директора на ОД на МВР-Търговище да представи по делото изготвената докладна записка по случая във връзка с ПТП от 23.03.2019 г. – кога е изготвена и от кого е изготвена. Да предостави официални данни дали по това ПТП образуван ли е заявителки материал (ЗМ), съответно досъдебно производство и на какъв етап е то в момента. Това искане е във връзка с това, че доверителят ми е наказан за това, че не е извършил контрол на свой подчинен, а по делото е видно, че самият подчинен казва, че му е казано да напише докладна записка, след това му е напомнено да направи всичките тези неща, и вината реално не е в моя доверител. Този полицейски инспектор М. Ст. също имаше наказание във връзка с конкретния случай, но той обяснява, че моят доверител първо му е разпоредил, след това му е напомнил, но в крайна сметка той самият не го е направил това нещо. Не видях дефиниция в какво точно трябва да се изразява този контрол. Доверителят ми се е разпоредил, напомнил е и накрая сам е свършил работата, която някой друг е трябвало да свърши.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота следва да се приемат представените с административната преписка документи и книжа, както и да бъде уважено така направеното доказателствено искане от процесуалния представител на оспорващия, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства всички документи и книжа, представени с административната преписка, постъпила по опис с писмо с вх. № 1397/14.08.2020 г. на  Административен съд Търговище, находяща се на задната корица на делото от стр. 1 до стр. 99 вкл.

Изисква от Директора на ОД на МВР-Търговище да представи по делото докладната записка по случая, свързан с ПТП от 23.03.2019 г., изготвена след издаването на оспорената Заповед 363з-998/03.07.2020 г., както и да предостави официални данни за конкретното ПТП - налице ли е ЗМ, образувано ли е досъдебно производство и ако е образувано, на какъв етап е същото към настоящия момент. При непредоставяне, да се посочат причините.

Указва на административния орган, издал оспорената заповед, че носи тежестта на доказване относно всички фактически обстоятелства, на които е издаден оспореният акт.

 

А.. П.: Нямам други искания.

 

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна и същото следва да бъде отложено за друг ден и час, като на страните следва да бъде дадена възможност да сочат доказателства в следващо съдебно заседание, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Дава възможност на страните да сочат доказателства в следващо съдебно заседание.

Отлага делото и го насрочва за 13.11.2020 г. от 11:00 часа, за която дата явилата се страна е уведомено в днешно съдебно заседание, а неявилата се счита за уведомена съгласно чл. 138, ал. 2 от АПК.

 

Да се изпрати на административния орган препис-извлечение от настоящото протоколно определение за изпълнение на дадените със същото указания.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:34 часа

           

 

Председател:

 

 

Секретар: