П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                          V състав

на тринадесети октомври                                                                Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

                                                                                 

Секретар Гергана Бачева  

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 184 по описа за 2020 година

 

На именното повикване в 13:03 часа се явиха:

 

Оспорващият Е.М.Х., редовно призован, явява се лично и с а.. Л.И. ***, редовно упълномощен и приет от съда.

 

Ответникът Кмет на Община Омуртаг, редовно призован се представлява от а.. Р.М. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

Заинтересованата страна М.Х.М., редовно призована се явява лично.

Заинтересованата страна РДНСК Търговище, редовно призована, не изпраща представител.

            Вещото лице Н.С.Н., редовно призован, явява се лично.

                       

По даване ход на делото:

           

            А.. И.: Да се даде ход на делото.

А.. М.: Да се даде ход на делото.

           Г-н М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 13:03  часа и пристъпва към фактическото  изясняване на  спора.

 

А.. И.: Уважаема г-жо Председател, поддържам жалба.

А.. М.: Считам жалбата за неоснователна.

Г-н М.: Оспорвам жалбата.

 

Съдът намира, че следва да докладва делото.

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на Глава Х от АПК във вр. с чл. 225а от ЗУТ.

Делото е образувано по жалбата на Е.М.Х. ЕГН ********** *** против Заповед № 245/ 14.07.2020 г. на кмета на община Омуртаг, с която му е разпоредено премахването на 2 броя бункери (силози) за фураж, монтирани върху стоманобетонов фундамент към пилчарник, находящ се в ПИ с идент. № 63639.29.12 (стар идент. № 029012) в местността „Бостанлък“, вид територия – урбанизирана НТП на стопански двор, вид собственост – държавна частна собственост, ДПФ-МЗГ, БУЛСТАТ 63639А_0004942684, АЧДС № 4567/ 03.09.2015 г., с площ от 5 156 кв.м., в землището на с. Рътлина, общ. Омуртаг, с извършител на строежа: жалбоподателя в срок до 31.08.2020 г.

Тежестта на доказване в настоящото производство е за административния орган, предвид издаването на административен акт.

По делото е допуснато изготвянето на съдебно-техническа експертиза с вещо лице строителен инженер.

Указано е на адм.орган – зам. кмета на община Омуртаг да представи по делото Заповед № 454/ 31.12.2019 г. на кмета на община Омуртаг, която до съдебно заседание не е депозирана в съда.

 

Предоставя се възможност за становища по доклада и искания по доказателствата.

 

А.. И.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

А.. М.: Нямам възражение по доклада. Ако правилно съм чула, но така е изписано и във Вашето Определение-Заповед № 245/ 14.07.2020 г. на кмета на община Омуртаг мисля, че трябва да се поправи на Заповед № 254.  Да се приеме административната преписка. Да се приемат представените писмени доказателства.

Г-н М.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме преписката.

 

Съдът счита, че следва да допусне поправка в Определение №  304/28.08.2020 г. на Административен съд гр. Търговище за конституиране на страните, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска поправка на ЯФГ в Определение №  304/28.08.2020 г. на Административен съд гр. Търговище за конституиране на страните, като следва оспорената заповед да се чете Заповед № 254/14.07.2020 г., вместо изписаната Заповед № 245/14.07.2020 г. на кмета на община Омуртаг.

 

Съдът намира, че следва да се приемат като доказателства по делото документите, постъпилите с административната преписка по жалбата с вх. № 1058/18.06.2019 г., поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства документи, постъпилите с административната преписка по жалбата, постъпили с придружително писмо с вх. 1058/18.06.2019 г.на Административен съд –Търговище, находящи се от стр. 13 до стр. 24 вкл., от стр. 37 до стр. 55 вкл., както и административната преписка, находяща се на долната корица на делото, съдържаща 19 листа.

 

А.. И.: Да се изслуша вещото лице.

            А.. М.: Да се изслуша вещото лице.

Г-н М.: Да се изслуша вещото лице.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на вещото лице по назначената съдебно-техническа експертиза.

 

Вещото лице Н.С.Н., 50- годишен, български гражданин, женен, с висше образование, неосъждан, без родство и дела със страните.

НАПОМНИ се на вещото лице отговорността по реда на чл. 291 от НК във вр. с чл. 200, ал.1 от ГПК и чл. 144 от АПК.

Вещото лице обеща да даде заключение по съвест, знание и без пристрастие.

    

Съдът пристъпи към изслушване на вещото лице.

 

В. л. Н.: Поддържам така направеното заключение.

 

А.. И.: Нямам въпроси към вещото лице. Заключението е коректно и обосновано. Вещото лице е отговорило на всички въпроси.

Г-н М.: Може ли да се види в този бетонов фундамент дали има бетон или нещо друго, тъй като аз живея на 15 м. от там.  Вещото лице може ли на око да каже, че вътре освен бетон има и арматури. Вътре има около кубик и половина камъни и са набивани във фундамента на този обект. Аз лично видях, че има кубик и половина камъни в самия фундамент. Аз се страхувам да не падне този фундамент и точно от там преминава общински път на един метър, а тези силози се пълнят с 30 т. фураж. Мен ме е страх, че ще паднат. Според строителното разрешение това е преместваемо съоръжение по чл. 56 от ЗУТ, Наредба № 5.

А.. М.: С оглед така поставените въпроси, вещото лице е отговорило на тях. В момента заинтересованата страна поставя допълнителен въпрос и ако го формулира, би следвало да се постави допълнителна задача на вещото лице. Да се приеме заключението на вещото лице.

В. л. Н.: Много е трудно да се докаже какво има в този фундамент. Ако беше колона или греда с по-тънко бетоново покритие може, но това е дебело бетоново покритие.

Г-н М.: Оттеглям искането си за допълнителен въпрос.

 

Съдът намира, че следва да приеме по делото така представеното заключение по назначената съдебно-техническа експертиза, ведно с приложенията към същото, както и представената справка декларация, поради което  

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА към доказателствата по делото заключението по изготвената съдебно-техническа експертиза с приложенията към същата, находяща се от стр.83 до стр. 88 вкл., ведно с представената справка-декларация.

Определя окончателен депозит като възнаграждение за вещото лице Н.С.Н. в размер на 260 лв.

ДА СЕ ИЗПЛАТИ на вещото лице възнаграждение сумата в размер на  260 лева от внесения депозит.

 

Съдът счита, че делото не е разяснено от фактическа страна, предвид некомплектоване на преписката в цялост. По делото липсва и не е представена Заповед за упълномощаване на зам.-кмета на община Омуртаг инж. М. М. да издаде процесната заповед, предвид упълномощаването му със Заповед № 454/31.12.2019 г. от кмета на община Омуртаг.

Водим от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Указва на процесуалния представител на административния орган да представи Заповед № 454/31.12.2019 г. на кмета на община Омуртаг в 3 дневен срок от днес.

Отлага делото и го насрочва за 27.10.2020 г. от 15.00 ч., за която дата явилите се страни да се считат за уведомени, а неявилата се страна да се счита за уведомена, съгласно чл. 138, ал. 2 от АПК.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в  13:15 часа

           

                       

Председател:

 

Секретар:

 

 

Издаден РКО на в.л. Н.Н. на стойност

260 лв. на 13.10.2020 г.

                                                                        

Секретар: