П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          V състав

На шести октомври                                                              Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

                                                          

Секретар Я. Ганчева

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 132 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 15:03 часа се явиха:

 

 Оспорващият Г.Д.М., редовно уведомен, не се явява и не изпраща представител. Постъпила е писмена молба за даване ход на делото от процесуалния му представител а.. Я. Т., с която е изразено и становище по съществото на спора.

Ответникът по оспорване Изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ - София, редовно уведомен, се представлява от ст. юрк. М. А., редовно упълномощен и приет от съда.

 

            По даване ход на делото:

            Юрк. А.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 15:03 часа и пристъпва към фактическото  изясняване на  спора.

            Докладва постъпили писмени доказателства от ДФ „Земеделие“ с молба с вх. № 1672/18.09.2020 г. на АС – Търговище.

            Юрк. А.: Да се приемат представените писмени доказателства.

 

Съдът намира, че за пълнота на административната преписка следва да се приемат допълнително представените от ДФ „Земеделие“ – София писмени доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като писмени доказателства по делото представената част от административната преписка съставляваща страници от 278 до 284 вкл., находящи се по делото от страница 334 до страница 340 вкл.

 

Юрк. А.: Други доказателства няма да соча.

 

С оглед изявлението на явилата се страна, че други доказателства няма да сочи в процеса, съдът счете делото за разяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

Юрк. А.: Уважаема г-жо Председател, считам, че така подадената жалба е неоснователна и недоказана. Издаденият административен акт - Решение за отказ за изплащане на финансова помощ с изх. № 01-6500/ 7932 от 05.05.2020 г. на изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ е издаден във връзка с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по договор № 25/ 04/1/ 0/02804 от 08.09.2017 г., сключен с Г.Д.М.. В издадения административен акт подробно са описани както фактическите така и правните основания за издаването му, като актът отговаря на изискванията на чл. 59, ал. 2 от АПК. В хода на съдебното производство безспорно се установиха фактическите основания, описани в акта. След извършена проверка на място на стопанството на бенефициента – пчелин № 7750-0239 е установено, че има 271 броя пчелно семейства. Съгласно сключения договор - чл. 16, ал. 2, т. 2  бенефициентът се ангажира да поддържа 385 броя пчелни семейства. В точка 2 е установено (от проверката на място), че инвентарът, който е закупен от бенефициента не се използва. По точка 3 е установено, че дълготрайният материален актив не е заведен в инвентарните книги и не е отбелязан по подмерките, както трябва да е по Закона за счетоводството. Въз основа на тези фактически обстоятелства и при неспазване на договора, административният орган е издал този акт. Поддържам акта като считам същия за законосъобразен и основателен. Претендирам разноски по делото за юрисконсултско възнаграждение в минимален размер. Представям списък. В случай че разноските са за наша сметка, правя възражение за прекомерност на адвокатското възнаграждение, което трябва да бъде в минимален размер. Моля да ми бъде предоставен срок за представяне на писмени бележки. Моля да ми бъде изпратен протоколът от днешно съдебно заседание на посочения по делото електронен адрес.

 

Съдът счете делото за разяснено и обяви устните състезания за приключени.

 

След изготвяне на протокола от днешно съдебно заседание същият да бъде изпратен на страните на посочените от тях електронни адреси. 

 

Съдът дава възможност на страните в 7-дневен срок от изготвяне на протокола от днешно съдебно заседание да представят писмени бележки по делото.

 

Съдът обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 15:08 часа

 

Председател:

 

 

Секретар: