П Р О Т О К О Л

                      

Година 2020                                                                         Град Търговище

Административен съд                                                         ІІ състав

на   двадесет и девети септември                                     Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                                                                      Председател  Росица Цветкова

                                                                                             

Секретар  Стоянка И.

 

Сложи за разглеждане на второ четене, с оглед разпоредбата на чл. 142, ал.1 от ГПК, във вр. с чл. 144 от АПК в 10:24 часа, докладваното от Председателя

АХ. дело номер 174 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване 10:24 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят Областен управител на Област с административен център гр. Търговище, редовно призован не се явява. Представлява се от гл. юрк. Е. Д. и гл. юрк. Т. Т., редовно упълномощени и приети от съда.

Жалбоподателят Кмет на Община Търговище, редовно призован не се явява. За него се явява ст. юрк. Л. Ж., редовно упълномощен и приет от съда. С придружително писмо с вх. № 1718/25.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище са постъпили писмени документи.

Ответникът Общински съвет - Търговище, редовно призован не изпраща представител. Постъпила е молба с вх. № 1740/28.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище от председателя на Общински съвет – Търговище, с изразено становище по хода на делото и по същество, с приложени към същата писмени доказателства.

Заинтересованата страна К.Н.К., редовно призована явява се лично. Към делото е постъпила молба от същата с вх. № 1675/18.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище.

 

По даване ход на делото:

Юрк. Д.: Да се даде ход на делото.

Юрк.Т.: Да се даде ход на делото.

Юрк. Ж.: Да се даде ход на делото.

З. стр. К.: Няма пречки да се гледа делото.

 

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и го докладва.

Докладва жалбата.

 

Докладва постъпилата молба от заинтересованата страна К.К. с вх. № 1675/18.09.2020 г. на Адм. съд –Търговище с приложените към същата: отзиви и реакции на диригенти и оркестранти, певци и хора на изкуството от страната и чужбина след остстраняването на диригента К.К. от длъжността Директор и Диригент на Духов оркестър – Търговище.

Докладва постъпилите писмени документи с придружително писмо с вх. № 1718/25.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище, представени от Кмета на Община Търговище.

Докладва постъпилата молба с вх. № 1740/28.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище от председателя на Общински съвет – Търговище, с приложени към същата писмени доказателства.

Дава се възможност за становища по жалбата и по направените доказателствени искания.

 

Юрк. Д.: Поддържам жалбата. Моля да приемете представените по жалбата писмени доказателства. Допълнително прилагам списък за разноски.

Юрк. Ж.: Поддържам жалбата на Кмета на Община Търговище, така както е  представена. Други доказателства няма да соча. Представените доказателства, моля да бъдат приети.

З. стр. К.: Уважаема г-жо Административен съдия, конституирана съм като заинтересована страна във връзка с подадена жалба от Кмета и Областния управител на Търговище, срещу  решение на Общинския съвет, във връзка с гражданската инициатива, създадена по реда на Закона за пряко участие на граждани в държавната власт и местното съмоуправление. Предложението, което направи гражданската инициатива за възстановяването ми на работа като Директор и Диригент на Оркестъра и Общинският съвет прие, засяга мен като физическо лице, но аз не съм заинтересована като уволнен от кмета работник, защото имам образувано гражданско дело по този повод. Заинтересоваността ми от това производство е в качествато ми на гражданин на Община Търговище и съществената ми роля за развитието на музикалната култура в родния ми град и възстановяването ми на работа, като диригент на оркестъра. В случая става въпрос за изразено гражданско становище  от местно значение за бъдещето на музикалното изкуство в Търговище и безспорния ми принос и авторитет като диригент 20 години на Духовия оркестър – безбройните ми концерти и награди в България и чужбина. По този повод Общинският съвет ме удостои със званието „Почитен гражданин на град Търговище“. Главният въпрос е, дали ще имам възможност и разрешение да творя като диригент на оркестъра и занапред, както правят мои колеги на много по-висока и напреднала възраст и нещо много по-важно – желанието и подкрепата на граждани и колеги от Търговище, България и чужбина. Представила съм подробна, поименна информация да работя за по-нататъшното развитие на музикалната култура в Търговище като диригент на Оркестъра. Уважаема г-жо Административен съдия, Общинският съвет е орган на местното самоуправление, а Кметът е орган на изпълнителната власт. Неоснователно се твърди, че взетото решение на Общинския съвет не е в неговата компетенция. Общинският съвет е приел направеното предложение на гражданската инициатива за възстановяването ми на работа като диригент на оркестъра и го е обективирал за свое решение. Решение № 15 на Общинския съвет на заседанието на 30.07.2020 г. е прието от компетентен орган и същото не може и не трябва да се определя като нищожно. Отделно считам, че нито Кметът, нито Областният управител имат пряк интерес от обжалване на това решение на Общински съвет, защото в случая се обявяват срещу желанието на гражданите на гр.Търговище, аз да продължа да съм Диригент на Оркестъра. Жалбите им са неоснователни. Предвид изложеното Ви моля, да оставите жалбите срещу Решение № 15 от 30.07.2020 г. на Общински съвет - Търговище от Кмета и Областния управител без разглеждане като недопустими или да ги отхвърлите като неоснователни. Представям изразеното становище в писмен вид.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателствата по дело: административната преписка (по опис), представена с придружително писмо с вх. № 1422/18.08.2020 г. на АС – Търговище; представените с постъпилата молба от заинтересованата страна К.К. с вх. № 1675/18.09.2020 г. на Адм. съд –Търговище: отзиви и реакции на диригенти и оркестранти, певци и хора на изкуството от страната и чужбина след остстраняването на диригента К.К. от длъжността Директор и Диригент на Духов оркестър – Търговище, както и представените с придружително писмо с вх. № 1718/25.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище, представени от Кмета на Община Търговище:  Правилник за вътрешния трудов ред на функция „Култура“ към Община Търговище, Заповед № 187/14.05.2020 г. на основание чл. 328, ал. 1, т.10б от Кодекса на труда за освобождаване на К.К. от длъжност, Трудов договор № 162/16.09.2015 г., допълнително споразумение към Трудов договор № 196/18.10.2006 г. и Трудов договор № 43 от 06.04.2001 г., както и постъпилите с молба с вх. № 1740/28.09.2020 г. на Адм. съд – Търговище от председателя на Общински съвет – Търговище: Протокол на Общински съвет- Търговище № 7 от 27.07.2020 г. от проведено съвместно заседание на постоянните комисии „Образование и култура“ и „Здравеопазване и социална политика“  и Протокол на Общински съвет- Търговище № 9 от 27.07.2020 г. от проведено съвместно заседание на постоянните комисии „Икономическа политика“ и „Законност и установяване на конфликт на интереси“.

 

Юрк. Д: Нямаме искания по доказателствата.

Юрк. Ж: Нямам искане по доказателствата.

З. стр. К.: Не соча нови доказателства.

 

Съдът счете делото за изяснено от правна и фактическа страна, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Юрк. Д: Уважаема г-жо Председател, от името на Областния управител Ви молим изцяло да уважите жалбата като основателна и доказана и по същество да обявите за нищожно Решение № 15 по Протокол № 11/30.07.2020 г. на Общински съвет – Търговище,  в частта му по т. 1 или алтернативно да го отмените в тази му част като незаконосъобразно на посочените изцяло в жалбата основания.   Претендираме разноски по делото.

            Юрк. Ж: Уважаема г-жо Председател, ще Ви помоля да обявите Решение № 15 по Протокол № 11/30.07.2020 г. на Общински съвет – Търговище, в частта му по т. 1 за нищожно,  алтернативно да го отмените като незаконосъобразно. Мотивите ми за това са следните: На свое заседание, проведено на 30.07.2020 г. Общински съвет – Търговище на основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, във вр. с чл. 52, ал. 2 от Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление прие по искане на местната гражданска инициатива по т. 1, а именно: да бъде възстановена като Диригент на Духов оркестър – Търговище и на длъжност Директор на Духов оркестър, функция „Култура“ към Община Търговище, г-жа К. ***. Считам, че решението на Общинския съвет в частта му по т. 1 е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Предметното съдържание на оспореното решение в т. 1 включва разпореждане с елемент на задължаване на Кмета на Община - Търговище да възстанови като Диригент на Оркестър г-жа К., имайки предвид, че трудовото правоотношение на г-жа К. е прекратено с негова заповед от 15.05.2020 г.. С приемането на решението в частта по т. 1  Общински съвет – Търговище е излязъл извън нормативно установената си компетентност, изземвайки правомощията на кмета на Община Търговище, игнорирайки правните норми, регламентиращи реда и начина за възникване или прекратяване на трудово правоотношение с отделния служител. Липсва законова разпоредба, оправомощаваща Общински съвет да приеме процесното решение в частта по т. 1, с оглед на което последното се явява  без каквото и да е материално-правно нормативно основание. Отделно от това, сгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК, административният акт следва да съдържа фактическите и правни основания за издаването му. Първите са необходим реквизит на акта и липсата им го опорочава съществено. Изцяло се придържам към изложеното в жалбата. Моля да отмените Решение  № 15 по Протокол № 11/30.07.2020 г. на Общински съвет – Търговище, в частта му по т. 1 за нищожно, алтернативно да го отмените като незаконосъобразно.   

 

З. стр. К.: Поддържам изцяло казаното  от мен. Нещата не вървят добре в момента, както са поставени на другото ниво - не в интерес на развитието на оркестъра.

 

Съдът обяви, че ще се произнесе с решение в законоустановения срок, за което страните ще бъдат уведомени.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10:44 часа.

 

Председател:

 

Секретар: