П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         V състав

на двадесет и девети септември                                       Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Иванка Иванова

 

                                                                                            

Секретар  Янка Ганчева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 161 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 11:00 часа се явиха:

 

Жалбоподателят „АКТИВ ГРУП“ ООД с управител Л. Я., редовно призован се представлява от адв. Г. Г. от АК-Варна, редовно упълномощена и приета от съда.

Ответникът по жалбата Директор на Дирекция ОДОП - Варна, редовно призован, не се явява и не изпраща представител. Постъпила е молба от процесуалния му представител гл. юрк. И.Н. за даване ход на делото в тяхно отсъствие и с изразено становище по съществото на спора.

 

            По даване ход на делото:

            Адв. Г.: Да се даде ход на делото.      

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО и пристъпва към изясняване на фактическата страна на  спора.

 

Адв. Г.: Поддържам жалбата на посочените основания.

 

            Съдът намира, че следва да докладва делото, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Докладва  делото.

Производството е по реда на чл. 156 и сл. от ДОПК във вр. с § 2 от ДР на ДОПК във вр. с Глава Х от АПК, във вр. с чл. 149, ал. 5 от АПК.

Делото е образувано по жалба на „АКТИВ ГРУП“ ООД, ЕИК 125577092, със седалище и адрес на управление: гр. Варна, ул. „Райко Жинзифов“ № 52, представлявано от управителя Л. И.Я. с адрес към момента на издаване на процесния административен акт гр. Търговище, ул. „Георги Раковски“ № 75, против РА № Р-03002514002792-091-001/15.09.2015 г. на орган по приходите при ТД на НАП – Варна, потвърден с решение № 173/24.07.2020 г. на директора на дирекция ОДОП гр. Варна при ЦУ на НАП по искане за обявяване на нищожността на посочения РА.

Указано е на административния орган, че следва да установи, че при издаване на оспорения РА са спазени законовите изисквания при неговото издаване, съответствието му с материалния закон и липсата на съществени процесуални нарушения, както и да установи компетентността на издателите на акта.

Указано е на жалбоподателя, че е в негова тежест да установи фактите, на които се позовава в жалбата и от които извлича благоприятни правни последици за себе си.

На страните е изпратен препис от Определение № 295/25.08.2020 г. на Административен съд – Търговище, с което са им дадени указания и им е разяснена доказателствената тежест.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

Адв. Г.: Нямам възражение по доклада. Да се приеме административната преписка.

 

Съдът намира, че следва да бъдат приети като доказателства по делото всички документи, постъпили с административната преписка, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИЕМА И ПРИЛАГА като доказателства по делото всички документи, представени с административната преписка, постъпила по опис с придружително писмо с вх. № 1381/13.08.2020 г. на АС – Търговище, находящи се на задната корица на делото, съдържащи 136 листа.

 

Адв. Г.: Представям и моля да приемете като доказателства по делото списък с подадени справки-декларации  по ДДС. С това доказваме кой е подавал справките-декларации, ведно с договор за счетоводно обслужване, т.е. лицето, което ги е подавало е счетоводител и има договор за счетоводно обслужване. Това е във връзка с обратната разписка, на която е вписано, че лицето, получило съобщението е счетоводител. Представям и уведомление по чл. 62, ал. 4 и уведомление по чл. 62, ал. 5 от Кодекса на труда, които са от различни периоди, за назначаването на лицето Н., което е цитирано, че е получило съобщението. Вижда се, че тя  не е назначена като счетоводител. Към онзи момент е работила в друго дружество - „АБВ България“, която няма нищо общо с дружество на „АКТИВ ГРУП“ ООД.

 

По приемането на така представените от жалбоподателя в днешно съдебно заседание писмени доказателства, съдът следва да се произнесе след запознаване и изразяване на становище със същите от страна ответника.

Съдът намира, че делото не е изяснено от фактическа страна, поради което същото следва да бъде отложено за друг ден и час, като на ответника следва да бъде дадена възможност да се запознае с така представените в днешно съдебно заседание писмени доказателства и да изрази становище по същите.

Воден от горното, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Отлага делото и го насрочва за 30.10.2020 г. от 11:00 часа, за която дата явилата се страна е уведомена в днешно съдебно заседание, а неявилата се страна се счита за уведомена по реда на чл. 138, ал. 2 от АПК.

Да се изпратят на ответника по делото на електронен адрес, чрез процесуалния му представител гл. юрк. И.Н., представените в днешно съдебно заседание писмени доказателства за изразяване на становище до следващо съдебно заседание по делото.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 13:20 часа.

                                  

Председател:

 

Секретар: