П Р О Т О К О Л

 

                       

Година 2020                                                                          Град Търговище

            Административен съд                                                          I състав

на осемнадесети септември                                                Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател Красимира Тодорова

                                                                                            

 

Секретар Гергана  Бачева

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ дело номер 129 по описа за 2020 година.

 

 

На именното повикване 09:30 часа в съдебната залата се явиха:

 

Жалбоподателят ЕТ „М 3113-Петя Средкова“, редовно призован – не се явява. Представлява се от а.. Г.Н. ***, редовно упълномощена и приета от съда.

 

Ответникът Директор на дирекция „Местни приходи, търговия, туризъм, транспорт“ при Община Антоново, редовно призован, не се явява. За него се явява. А.. М. от АК-Търговище, редовно упълномощен и приет от съда.

 

По даване ход на делото:

А.. Н.: Да се даде ход на делото.

А.. М.: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че страните са редовно призовани, производството е допустимо и няма процесуални пречки за даване ход на делото,  поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Докладва делото.

 

Производството е образувано по жалба предявена от а.. Г.Н.,  действаща като пълномощник на  ЕТ „М 3113-Петя Средкова“, против Акт за установяване на задължения по чл.107, ал.3 ДОПК № 2224-1/10.09.2018 г., издаден от Община Антоново, потвърден с Решение от 11.06.2020 г. на Директора  на Дирекция МПТТ на община Антоново. Акта се обжалва  в частта, в която са определени задължения заплащане на такса битови отпадъци. Твърди се, че  АУЗ е частично отменен с влязло в сила Решение по АД № 20/2019 г. на АС – Търговище,  поради което не е предмет на жалбата. Отделно ВАС се е произнесъл с Решение №4663/21.04.2020 г. по АД № 12209/2019 г. по описа на ВАС, като е обезсилил решението по цитираното дело в частта,  предмет на жалбата. Преписката е била върната за произнасяне в частта, с която са били установени задължения за такса битови отпадъци за 2015 г.,2016 г., 2017 г.

С Решение от 11.06.2020 г. Директор дирекция МПТТТ при община Антоново е потвърдил изцяло АУЗ, независимо частта на влязлото в сила Решение №107/17.07.2019г. по АД №20/2019 г. по описа на АС –Търговище, по която е осъществен съдебен контрол.

 Производството по делото е било спряно с определение №258 от 10.08.2020 г. ,до връщане на АД №20/2019 г. по описа на АС –Търговище   от ВАС. Предпоставките за спиране са отпаднали, поради което същото следва да се възобнови.

На страните е изпратено Определение № 305 от 28.08.2020г. на Административен съд- Търговище.

 

Дава се възможност за становища по жалбата и по доказателствата.

 

А.. Н.: Поддържам жалбата. Поддържам направените доказателствени искания. Моля да приемете представените с жалбата писмени доказателства. Да се приеме приложеното Адм. дело №20/2019 г. и да се приеме административната преписка, представена от административния орган. Водя и моля да бъдат допуснати двама свидетели, посредством показанията, на които целя да установя факта, че нито един от компонентите на услугата, за която се събира такса битови отпадъци не е предоставяна през периода 2015 г. - 2017 г. Водим свидетелите П.И.П.и П.И.В.. Във връзка с претецията на доверителката ми за разноски, представям договор за правна защита, от който е видно заплащането на адвокатския хонорар. 

 

А.. М.: Считам жалбата за неоснователна. Няма да сочим други доказателства. Да се приеме административната преписка. Не се противопоставям на доказателствените искания.

 

 

По направените искания по доказателствата, съдът

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателства  по дело: документите, постъпили с жалбата и административната преписка,  постъпили с придружително писмо с вх. № 1610/10.09.2020  г. на Адм. съд- Търговище, находящи се от стр. 35 до стр. 135 от делото и на долната корица на делото, както и административната преписка по Адм. дело № 20/2019 по описа на Административен съд гр. Търговище, съдържаща 36 листа, извадена от деловодната програма.  

Приема и приобщава към настоящото дело Адм. дело № 20/2019 г. по описа на Административен съд-Търговище, ведно с приложените по същото писмени доказателства и приложеното към него Адм. дело № 12209/2019 г. по описа на ВАС.

Допуска до разпит в качеството на свидетели при условията на довеждане лицата П.И.В. и П.И.П.и вписва същите в списъка на призованите за днес лица.

 

 

В съдебната зала влизат свидетелите П.И.П.и П.И.В.

 

Пристъпи се към снемане самоличността на свидетелите.

 

            Св. П.И.П., от гр. Велико Търново, 50- годишен, български гражданин, разведен, грамотен, неосъждан, без дела и родство със страните.

 

Св. П.И.В., от гр. Лясковец, 77 - годишна, български гражданка, вдовица, грамотна, с основно образование, неосъждана, без дела и родство със страните.

 

НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелите обещаха  да говорят истината.

 

В съдебната зала остава само свидетелят П.И.П..

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел П.И.П..

 

На въпросите на а.. Н. свидетелят отговори следното:

 

Св. Св. П.: В с. Малка черковна съм младши полицейски инспектор от 01.03.2016 г. до днешна дата. Обслужвам този район и това село. В периода 2015 г.-2017 г. в селото живееха 5 души, като почина единият. Сега мисля, че останаха трима души. Сега си закупиха имоти други хора, но те имат само вили там. Мисля, че първия контейнер за смет го сложиха към края на 2017 г. и след това до 2019 г. мисля, че поставиха още два. До 2017 г. там контейнер аз не съм виждал. Контейнерът не се изхвърляше, защото ми се налагаше на мен аз да изхвърлям боклука на жалбоподателя. До селото се стига по черен път. Влиза се от две страни. Пътищата са неасфалтирани-черни пътища. Много рядко съм виждал да минава камион-това означава на два-три месеца веднъж. Зимно време почти няма достъп, особено като падне сняг с месеци не се стига до селото.   Снегопочистване там няма. В селото има река и беше много странно, като видях за първи път как се налага камион или училищен автобус да минава през реката, за да стигне до къщичките, където е контейнера. Сега пътят е кал и дупки, тъй като камионите, които изкарват дърва го разбиха. Вътре в селото има трайна настилка, на едно място около 200 м., което не е път, а може би е алея. Едно платно на път по стандарт трябва да е около 1.70 м., двете платна трябва да са не по-малко от 3,50 м., а това е някаква алея, около 200 м. асфалт, точно където се намират къщичките. Само там има асфалт, нещо като алея, но не е път. В селото няма тротоари, паркове, градини, няма път и до гробищния парк. Вътре в гробищния парк  не съм виждал да се почиства. Аз подавах сигнал до директора на Социални дейности, тъй като имаше програма за почистване. Подадох устен сигнал до директора на Социални дейности в гр. Омуртаг, но така и не извършиха проверка. В селото управителя на фирмата-жалбоподател и баба Пенка почистват и косят. Общината не почиства. Сега вече от 2019 г. насам, които си закупиха имоти си почистват сами. Аз от март месец 2016 г. съм там не съм виждал някой да идва и да почиства. Гробището хората си го поддържат. Мисля, че и до сега тези гробища не са почиствани.

 

            Страните заявиха, че нямат въпроси към свидетеля и той беше освободен от присъствие в залата

 

В съдебната зала влиза П.И.В..

 

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел П.И.В.

 

На въпросите на а.. Н. свидетелят отговори следното:

Св. Св. В.: Живея в с. Малка черковна  от много години и от 15 г. съм съвсем сама.  Селото има 4 жители, но единият почина скоро, това сме, които постоянно живеем. Има някои, които идват и си отиват. През периода 2015 г.-2017 г. контейнери за смет в селото нямаше. Преди да има контейнер, боклукът, който можех да го изгоря, го изгарях, а другото като дойдеше синът ми го взимаше с джипа. После той или в гр. Антоново го изхвърля, или в гр. Лясковец, тъй като там живее.Така беше докато сложат контейнера през пролетта на 2017 г. Когато сложиха контейнера не идваха да го извозват, а се налагаше от фирмата (на жалбоподателя) да се обажда, че контейнерите са пълни. Контейнера, който го поставиха през 2017 г. беше до къщичките, а аз съм на 500 м. и пак нося боклука на гръб. До селото път няма с асфалтова настилка. До селото се стига по черен път много трудно. В селото има много малко асфалт, около 300 м., повече няма. Толкова е тесен, че две коли не могат да се разминат. Ние почистваме селото. Когато ни пречат, тръните отстрани ние си ги почистваме. Никакви грижи не полагат за селото. В самото село няма тротоари, паркове, градинки. До гробищния парк няма път, не се поддържа и няма път. Особено лятно време като израснат храстите и ми се наложи да отида, взимам косата и така ходя. Самият гробищен парк не се поддържа и не се коси. В рамките на селото не се почиства, не се коси, ние си почистваме, хората, които сме там. До гробището вече една година не смея да отида, защото всичко отстрани е обрасло с тръни. В периода 2015 г.-2017 г. никой не почистваше селото. Те не разриват снега. Снегопочистване не се извършва в селото. Има един мост от съседното село и до там идват, по-нататък не стигат. Не се извършва снегопочистване в селото.

 

Страните заявиха, че нямат въпроси към свидетеля и същият беше освободен от присъствие в залата.

 

А.. Н.: Нямам други искания.

А.. М.: Нямам други искания.

 

 

Съдът счете делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

ОПРЕДЕЛИ:

           

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателства.

ДАВА ХОД  ПО СЪЩЕСТВО.

 

А.. Н.: Госпожо Съдия, от името на доверителя ми Ви моля изцяло да уважите жалбата, с която сте сезирани, като основателна и доказана и по същество отмените акта за установяване на задължение в обжалваната част, а именно, досежно таксата битови отпадъци. От събраните по делото доказателства категорично се установява, че таксата е недължима дотолкова, доколкото нито един от трите компонента на услугата по чл. 62 от ЗМДТ не се предоставя и не се е предоставял в процесния период в с. Малка Черковна. Моля да ми дадете възможност подробни аргументи да изложа в писмена защита, която ще представя в указан от Вас срок. Моля на доверителя ми да бъдат присъдени направените по делото разноски, а именно адвокатски хонорар в размер на 520 лв. и държавна такса за жалбата в размер на 50 лв.

 

А.. М.: Уважаема г-жо Председател, считам, че жалбата е неоснователна. Моля да ми бъде даден срок за писмени бележки.

 

 

Съдът предоставя възможност на страните да представят писмени бележки в срок до 23.09.2020 г. вкл.

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви, че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 09.45 часа.

 

 

                                               Председател:

 

                                                Секретар: