П Р О Т О К О Л

                       

Година 2020                                                                         Град Търговище

            Административен съд                                                         IV състав

на осми септември                                                                Година 2020

В публично съдебно заседание в следния състав:

                             Председател  Албена Стефанова

                                                                                            

Секретар Янка Ганчева

Прокурор Васил Ангелов

 

Сложи  за  разглеждане  докладваното от Председателя

АХ. дело номер 28 по описа за 2020 година.

 

На именното повикване в 14:30 се явиха:

 

            Ищецът „Х. Г. А.1“ ЕООД, редовно уведомен, се представлява от а.. Ст. М. ***, редовно упълномощена и приета от съда.        

Ответникът Регионална здравна инспекция - Търговище, редовно уведомен, се представлява от юрк. Пл. А., надлежно упълномощена и приета от съда.

            За Окръжна прокуратура гр. Търговище, редовно уведомени се явява   прокурор Васил Ангелов.

 

По даване ход на делото:

            А.. М.:  Да се даде ход на делото.

            Юрк. А.: Да се даде ход на делото.

            Прокурорът: Да се даде ход на делото.

 

Съдът намира, че няма процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

           

ОПРЕДЕЛИ:

 

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва постъпило писмо от ТД на НАП - Варна, офис Търговище с вх. № 1476/26.08.2020 г. на АС-Търговище.

 

А.. М.: Уважаема госпожо Председател, не съм запозната с представеното писмо. Моля за възможност да се запозная със същото.

 

Съдът дава възможност на процесуалния представител на ищеца да се запознае с постъпилото писмо.

 

Предоставя се възможност за становища и искания по доказателствата.

 

А.. М.: Да се приеме.

Юрк. А.: Да се приеме.

Прокурорът: Да се приеме.

 

По направените искания по доказателствата, съдът

                                               ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като доказателство по делото, постъпилото писмо с из. № 3173/25.08.2020 г. от ТД на НАП Варна, офис Търговище.

 

А.. М.: Уважаема госпожо Съдия, получих разпореждане на съда, с което ми е указано, че имам задължение да представя доказателства във връзка с твърдяното в исковата молба. Представям счетоводна документация и водя свидетел, който е изготвил тази счетоводна документация. Той работи за фирмата ищец и моля да го допуснете до разпит, за да разясни, тъй като тук са написани сметки, номера на сметки. С представянето на тези писмени доказателства удостоверяваме, че тези адвокатски хонорари са осчетоводени от фирмата. Оригиналите са в мен, мога да предявя на съда оригиналите. Счетоводителят е наясно със сметките, предполагам, че ще улесни съда. Представям и моля да бъдат приети извадки от счетоводната програма на „Х. Г. А.1“ ЕООД, от което е видно, че сумите са осчетоводени. Става въпрос за хонорарите от 2019 г. и 2020 г. В документите фигурират номерата на делата.

Юрк. А.: Да се приемат.

Прокурорът:  Да се приемат.

 

Съдът намира, че за изясняване на делото в пълнота, следва да бъдат приети като писмени доказателства така представените в днешното съдебно заседание извлечения от счетоводните документи на „Х. Г. А.1“ ЕООД, с оглед на което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Приема и прилага като писмени доказателства: салда и обороти с-ка 401/р910223829 за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2019 г. на „Х. Г. А.1“ ЕООД, салда и обороти с-ка 422 подотчетни лица за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2019 г. на „Х. Г. А.1“ ЕООД, салда и обороти с-ка 444 вземания по съдебни спорове за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2019 г. на „Х. Г. А.1“ ЕООД, салда и обороти с-ка 401/р600613823 за периода от 01.01.2020 г. до 30.09.2020 г. на „Х. Г. А.1“ ЕООД, салда и обороти с-ка 444 вземания по съдебни спорове за периода от 01.01.2020 г. до 30.09.2020 г. на „Х. Г. А.1“ ЕООД.

 

А.. М.: Госпожо Председател, моля да бъде допуснат в качество на свидетел счетоводителят на дружеството А. Г. В..

Юрк. А.: Да се допусне, не се противопоставям. 

Прокурорът:  Да се допусне.

 

Съдът намира, че за изясняването на делото в пълнота следва да бъде допуснат в качеството на свидетел лицето А. Г. В., с оглед на което

ОПРЕДЕЛИ:

 

Допуска до разпит в качеството на свидетел лицето А. Г. В. и вписва същия в списъка на призованите за днес лица.

 

В съдебната зала влиза допуснатият свидетели.

Пристъпи се към снемане самоличността на допуснатия свидетел.

 

Св. А. Г. В., 47-годишен, българки гражданин, неосъждан, грамотен, женен, без дела и родство със страните.

 

            НАПОМНИ се на свидетеля отговорността по чл. 290 от НК.

            Свидетелят обеща да говори истината.

 

Пристъпи се към разпит на допуснатия свидетел.

 

Св. В.: Аз съм управител на счетоводна къща „Алекса“. Счетоводната къща, в която съм съдружник и работя, обслужва фирмата на Г. А.- „Х. Г. А.1“ ЕООД.

 

Съдът предявява на свидетеля представените в днешното съдебно заседание салда и обороти.

Св. В.: Това са извадки от счетоводните книги на дружеството, които посочват движенията по различни сметки. В случая, изплащането на средства на госпожата, в качеството и на адвокат, представляващ дружеството. Тези средства са излезли от касата на дружеството и са платени на адвоката, за да защитава интересите на дружеството. Сметка 422 е сметка Подотчетни лица-това е лице, което е взело пари от касата, за да плати някакви разходи на дружеството, след което ги е отчело с подписания договор, който има клаузи за плащане (договор за адвокатска помощ). Когато той е представен вече ги отнасяме, в зависимост от това дали това е разход за дружеството или е разчет. В случая, тъй като имахме решение през 2019 г., което е окончателно, че делото го печелим и имаме очакване, че тези пари ще ги възстановим от републиканския бюджет, затова е отнесено като други съдебни вземания. Очакваме да възстановим тези средства, които сме дали за адвокат, затова остава като салдо в Сметка 444. Подотчетното лице, което ги е везело, е Г. А., след което ги е платил и отчита разхода с договора. Това е осчетоводено в счетоводството на дружеството. Едното е за 2019 г., а другото е за 2020 г. Със Сметка 501 се отчита касата, движението в касата на дружеството-като влезнат и излезнат пари и наличност, т.е. това удостоверява, че тези пари са излезли от касата на дружеството. Сметка 401 е разчетна сметка с доставчици. В случая, за нас доставчик на услуга е адвокат С.М.  и в другия случай Теодора М., защото имаме две отделни лица. Отчита се разчета по отделни сметки за всеки един партньор. Сметка 444 е вземания по съдебни спорове, такива, които имаме достатъчно основания да преценим, че ще ги получим.

Юрк. А.: С каква периодичност се осчетоводяват тези разходи и се изготвят тези документи?

Св. В.: Осчетоводяването на разходите е към датата на възникване или когато се представят нужните документи, за да може надлежно да ги заведем в счетоводството.

Юрк. А.: За да извършите тези вписвания, какво Ви е било предоставено?

Св. В.: Подписаният договор с адвоката, който съдържа клауза и за плащането и по този начин се оправдават парите, че са дадени.

Прокурорът: Когато не е сигурно, че ще бъдат възстановени какво вписвате?

Св. В.: Ако не е сигурно това би останало за сметка на дружеството и би следвало да се отчетат като разходи за текущия период, т.е. разход за външна услуга. Записваме го като разход, който да намали финансовия резултат за текущата година. Мисля, че през октомври месец имахме необжалваемо решение от последна инстанция, че печелим делото срещу РЗИ, което е достатъчно основание да очакваме, че като ги претендираме тези пари няма да са ни разход, а ще минат като един разчет. Това е бъдещо вземане и ще покрие плащането за хонорара на адвоката.

Прокурорът: Следва ли да разбираме, че тези направени разходи не са приспаднали, ако правилно съм Ви разбрал, като направен разход на фирмата.

Св. В.: Тези разходи не са отчетени като разход за дружеството, а са отчетени като бъдещо вземане. Т.е. ние сме платили на адвоката и очакваме тези пари да си ги получим от бюджета.

Прокурорът: А тези, които са с код 401?

Св. В.: Това са разчетите с адвокатите, където сме извършили плащането по тези партиди за извършената дейност. Вижда се, че са закрити, нямат крайни салда, защото парите ние сме ги взели, дали сме им ги и те са ни свършили работа. Ние с адвоката вече нямаме останал незакрит разчет-някакво взимане или задължение. Остава ни такова с бюджета.

 

Въпрос на съда: Сметка 501 означава ли, че подотчетното лице Г. А.взима парите от касата на дружеството?

Св. В.: Да, точно така.

А.. М.: Договорите за правна защита и съдействие Вие като първичен документ ли ги взимате, въз основа на тях?

Св. В.: Те са ми базата, на която стъпвам, за да направя тези записвания. Те са първичният документ. Той съдържа основанието на услугата, която Вие ни предоставяте, нейната цена и фактическото плащане. Защото има нужните реквизити в образеца.

Прокурорът: Защо тогава е необходимо да се издава и разходен касов ордер?

Св. В.: Разходният касов ордер се издава за излизането на парите от касата на дружеството, самото фактическо изписване. Т.е. те потвърждават плащането.

 

Страните заявиха, че нямат повече въпроси към свидетеля и същият беше освободен от присъствие в залата.

 

А.. М.: Няма да соча други доказателства. Представям списък на разноските.

Юрк. А.: Нямам искания .

Прокурорът: Нямам искания.

 

С оглед становищата на страните, че няма да сочат други доказателства и нямат други доказателствени искания, съдът намира делото за изяснено от фактическа страна при така събраните доказателства, поради което

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРИКЛЮЧВА производството по събиране на доказателствата.

ДАВА ХОД на устните състезания.

 

А.. М.: Уважаема г-жо Председател, представям и моля да приемете писмена ми защита. Моля исковата молба да бъде уважена. Представихме достатъчно доказателства по делото, от които е видно, че наистина първият адвокат и по двете дела - пред Районен съд-Търговище и пред Административен съд-Търговище е получил възнаграждение в размер на по 300 лв. за всяка от тях. Тези пари са излезли от касата, осчетоводени са от дружеството, а по настоящото дело също съм представила доказателства, че са платени 300 лв. и 50 лв. държавна такса. Както стана въпрос в предходното съдебно заседание за възнаграждението от ВАС следва да се изиска от София. моля да уважите иска, така както е предявен за сумата, така както е посочена 600 лв. - по 300 лв. на административно дело и адвокатския хонорар за настоящото дело 300 лв. и 50 лв. държавна такса.

Юрк. А.: Уважаема г-жо Председател, уважаеми господин Прокурор, считам иска за неоснователен. За мен той е недоказан от гледна точка на това, че представените с иска писмени доказателства под формата на разходни касови ордери не съдържат достатъчно данни, които да сочат причинно-следствена връзка между отмененото наказателно постановление и претендирания направен разход от дружеството. В днешното съдебно заседание ищцовата страна ни представи извадки от счетоводни документи и счетоводни записи, където сумите са конкретизирани, изписани са лицата, които са ги получили, но тези записи би трябвало да са направени въз основа на тези разходни касови ордери и при положение, че в тях не се съдържат данните, т.е. кое е лицето получило, за какво е получило тази сума, считам, че продължава да е недоказана причинно-следствената връзка между отмененото наказателно постановление и направения разход от ищеца, поради което считам, че не е налице целия фактически състав за прилагане на чл. 1 от ЗОДВ, затова смятам, че трябва искът да бъде отхвърлен.

А.. М. (реплика): В счетоводството са представени всички решения по двете дела, там е и самата жалба, с която се обжалваше наказателното постановление. Представи се решението на първия съд, в последствие се представи и решението на Административен съд-Търговище. Затова днес свидетелят говори, че те получиха това решение, което е от дата 31.10.2019 г. Те имат копия от разходните касови ордери, те имат копия от договорите за правна защита и съдействие, цялата документация при тях се съдържа в една папка. Затова от там знаят и са наясно кой е адвокатът, какво е делото, номера на решението и всички подробности за тези дела.

Прокурорът: Уважаема г-жо Председател, смятам, че следва да се уважи исковата претенция. Тези документи, които днес представиха, считам, че внесоха яснота, тъй като предишните не бяха достатъчни. Считам, че достатъчно добре беше обяснено как са направени плащанията и как са осчетоводени.  

 

Съдът счете делото за изяснено и обяви устните състезания за приключени, както и че в законния срок  ще се произнесе със съдебен акт.

 

ПРОТОКОЛЪТ изготвен в съдебно заседание, което приключи в 14:58 часа.

 

 

                                          Председател:

 

 

                                             Секретар: